Борисов: Ще пратя самолет да прибере 4-мата ни студенти от Китай, ако ни разрешат, колкото и да ни струва

По думите на временно управляващия посолството ни в Пекин, те са в добро здравословно състояние

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Възложено е на Министерството на външните работи да се следи дали има възможност да се приберат българските студенти от китайския град Ухан. "Ако ни разрешат, ще пратя самолет да ги прибере, колкото и да ни струва", каза премиерът Бойко Борисов в изказване по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.

По-рано днес Владислав Спасов, временно управляващ посолството на България в Пекин, съобщи, че в момента са установени четирима български студенти в Ухан. По думите му, те са в добро здравословно състояние.
 
В глобален план какви ще бъдат икономическите и здравни последствия от разпространението на коронавируса министър-председателят не може да предвиди. Той отбеляза, че за дни могат да станат катаклизми. Борисов даде пример и с войната между Иран и САЩ, която "витаела във въздуха".
 
 
скаме да хванем скритите обороти на търговците, за да има повече пари за пенсии и други социални плащания. Промените в Наредба Н-18, които влизат в сила в края на януари, имат за цел да излезе сивият сектор на светло. Но когато се налагат правила, това не се харесва, коментира премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.
 
Борисов обясни, че целта на наредбата е всички продажби да бъдат срещу касова бележка. "Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате", попита Борисов.
 
В Гърция и Турция имало добър туризъм, защото там имало по-добри готвачи, сервитьори и отношение. Според него у нас се криели обороти: "В колко ресторанта в София ви дават касови бележки? И в същото време искаме инфраструктура, чартърите на туристите да платим" посочи той.
 
Борисов обяви, че всички българи плащат допълнителната такса по магистралата към Солун, а в страната е проблем да се въведе тол-системата. Сиреч тук трябва да е без пари, в Сърбия, Гърция и Македония може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжник. Въпрос на избор. В единия случай се отчита голям сив сектор, така свикваме да работим, продължаваме така", посочи премиерът.
 
Премиерът настоява за публичен дебат по темата за наредбата. По-късно днес финансовият министър Владислав Горанов има среща с бизнеса, за да чуе проблемите им. „Сега дефинираните проблеми не идват от промените в Наредба Н-18, като запачетването при нарушения в търговските обекти е регламентирано в Закона за ДДС и не са засегнати от данъчната наредба. По думите му целта е изсветляване на бизнеса и не е възможно цените на предлаганите услуги да се увеличат. Горанов подчерта, че не вижда причина за ново отлагане на наредбата, като компромис посочи смекчаване на прилагането ѝ от НАП и да не се стига до репресии при маловажни случаи.
 
Няма как да се намали ДДС на туристическия продукт, защото с тези приходи се финансират всички функции на държавата, категоричен бе финансовият министър.

 

14:41 | 04 Април 2020 г.

Джамбазки с призив: България има нужда от икономич...

14:41 | 04 Април 2020 г.
Днес не е време да се делим, обвиняваме или да водим безсмислени спорове, а да се обединим около идеята да спасим българската икономика, ...
Европа
14:22 | 04 Април 2020 г.

България уведоми Съвета на Европа за ограничаване ...

14:22 | 04 Април 2020 г.
Република България официално уведоми Съвета на Европа относно обявеното на 13 март 2020 г. извънредно положение, приетия на 23 март 2020 ...
12:48 | 04 Април 2020 г.

Столичната община започна постоянно наблюдение на ...

12:48 | 04 Април 2020 г.
Столичната община започна постоянно наблюдение на нивата на реките и язовирите заради интензивното снеготопене.   В язовирит...
12:03 | 04 Април 2020 г.

Менда Стоянова: 230 фирми са регистрирали за мярка...

12:03 | 04 Април 2020 г.
Нямам съмнение, че трябва извънредното положение да бъде удължено до 13 май, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова пред bTV.   ...
11:48 | 04 Април 2020 г.

Премиерът Борисов: СЗО реши спора снощи и се произ...

11:48 | 04 Април 2020 г.
"СЗО реши спора снощи. Ясно и категорично се произнесе, че социалната изолация трябва да продължи. Абе, гледайте телевизия, вижте тр...
Народно събрание по време на криза 7
21:15 | 03 Април 2020 г.

На първо четене: Извънредното положение остава до ...

21:15 | 03 Април 2020 г.
Решението за удължаване на извънредното положение до 13 май бе прието на първо четене, след като народните представители проведоха дълги ...