Бойко Борисов: Няма да приемаме еврото докато няма абсолютен консенсус и увереност

България e eдинствената държава в Европа, справила се с нелегалната миграция, обяви премиерът

Бойко Борисов
Източник: Пресцентър МС

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не е подслушвал президента Румен Радев.
 
Борисов се ръкува с президента Радев, с когото присъстваха на рождение ден на КНСБ – синдикатът навършва 30 години от своето създаване.
 
 
"Не съм подслушвал президента по никакъв начин. Не знам, не искам да знам, не съм знаел“, категоричен бе Борисов и добави, че няма да позволи да бъде вкаран в този скандал. Премиерът не пропусна да напомни, че самият той е бил подслушван преди години.
 
Борисов уточни, че дори обект на записите, пуснати от прокуратурата, не е бил президентът Радев, а тогавашният началник на Военновъздушните сили (ВВС).
 
Премиерът подкрепи призива на главния прокурор Иван Гешев, който поиска по-рано днес управляващите да не се бъркат в работата на прокуратурата.
 
"Абсолютно е прав. Прокуратурата не е мястото, където да се решават политическите препирни", отсече Борисов и добави, че е поискал от институциите да решат проблема с вноса на боклук отвън, но не е изисквал това от прокуратурата.
 
Борисов не се страхува от президента и служебно правителство. Той каза още, че ще бъде създаден зелен съвет, който ще работи съвместно в търсенето на консенсус.
 
"Докато не направим ядрени централи и зелени технологии, не може да се лишим от 60% от електрическата си енергия", посочи премиерът.
 
Борисов коментира и темата с приемането на еврото. Докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането в чакалнята, каза той.
 
"Няма държава, въвела еврото, която да е по-зле. Притеснението не идва, че ще се освободят 10 млрд. лв. Когато влезем в чакалнята, няма да има валутен резерв и тези пари могат да отидат за железопътна инфраструктура, иновации. Не е от това притеснението. Притеснението е да не се вдигнат цените", коментира министър-председателят.
 
Борисов каза, че фиксингът е бил закован, но е необходимо време, за да се убедят хората.
 
Премиерът посочи още, че през 2019 г. износът на страната ни е бил на рекордно високо ниво - 58 млрд. лв. Безработицата също е рекордно ниска. Кредитните ни рейтинги са най-високите на Балканите.
 
По отношение на Наредба Н18 Борисов увери, че когато се постигне консенсус и по този въпрос тогава тя ще влезе в сила.

 

Етикети: Бойко Борисов
11:09 | 08 Април 2020 г.

Очаквайте НА ЖИВО по КАНАЛ 3: Брифинг на социалния...

11:09 | 08 Април 2020 г.
В Министерския съвет ще се проведе брифинг.   Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на земеде...
09:41 | 08 Април 2020 г.

Данаил Кирилов: Очаквам вето на мерките в Закона з...

09:41 | 08 Април 2020 г.
Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят ...
09:13 | 08 Април 2020 г.

Танева: Не получих никакво съдействие от веригите ...

09:13 | 08 Април 2020 г.
МЗХГ предлага на българския потребител в който и да е от обектите да има възможност да си избере храна, произведена от местните производи...
08:30 | 08 Април 2020 г.

Бойко Борисов: Щабът започва масирано тестове на Б...

08:30 | 08 Април 2020 г.
"Ще изпратим стотина защитни облекла за нашите братя от Северна Македония. Има лекарства, които дават добър резултат, - дали са...
07:43 | 08 Април 2020 г.

Министерският съвет заседава онлайн

07:43 | 08 Април 2020 г.
Днес ще се проведе редовното заседание на Министерски съвет, като заради противоепидемичните мерки в борбата с пандемията от коронавирус,...
14:38 | 07 Април 2020 г.

Борисов и посланикът на САЩ Мустафа проведоха срещ...

14:38 | 07 Април 2020 г.
  Министър-председателят Бойко Борисов проведе днес среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, като обсъдиха усилията на ...