Бойко Борисов: Няма да приемаме еврото докато няма абсолютен консенсус и увереност

България e eдинствената държава в Европа, справила се с нелегалната миграция, обяви премиерът

Бойко Борисов
Източник: Пресцентър МС

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не е подслушвал президента Румен Радев.
 
Борисов се ръкува с президента Радев, с когото присъстваха на рождение ден на КНСБ – синдикатът навършва 30 години от своето създаване.
 
 
"Не съм подслушвал президента по никакъв начин. Не знам, не искам да знам, не съм знаел“, категоричен бе Борисов и добави, че няма да позволи да бъде вкаран в този скандал. Премиерът не пропусна да напомни, че самият той е бил подслушван преди години.
 
Борисов уточни, че дори обект на записите, пуснати от прокуратурата, не е бил президентът Радев, а тогавашният началник на Военновъздушните сили (ВВС).
 
Премиерът подкрепи призива на главния прокурор Иван Гешев, който поиска по-рано днес управляващите да не се бъркат в работата на прокуратурата.
 
"Абсолютно е прав. Прокуратурата не е мястото, където да се решават политическите препирни", отсече Борисов и добави, че е поискал от институциите да решат проблема с вноса на боклук отвън, но не е изисквал това от прокуратурата.
 
Борисов не се страхува от президента и служебно правителство. Той каза още, че ще бъде създаден зелен съвет, който ще работи съвместно в търсенето на консенсус.
 
"Докато не направим ядрени централи и зелени технологии, не може да се лишим от 60% от електрическата си енергия", посочи премиерът.
 
Борисов коментира и темата с приемането на еврото. Докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането в чакалнята, каза той.
 
"Няма държава, въвела еврото, която да е по-зле. Притеснението не идва, че ще се освободят 10 млрд. лв. Когато влезем в чакалнята, няма да има валутен резерв и тези пари могат да отидат за железопътна инфраструктура, иновации. Не е от това притеснението. Притеснението е да не се вдигнат цените", коментира министър-председателят.
 
Борисов каза, че фиксингът е бил закован, но е необходимо време, за да се убедят хората.
 
Премиерът посочи още, че през 2019 г. износът на страната ни е бил на рекордно високо ниво - 58 млрд. лв. Безработицата също е рекордно ниска. Кредитните ни рейтинги са най-високите на Балканите.
 
По отношение на Наредба Н18 Борисов увери, че когато се постигне консенсус и по този въпрос тогава тя ще влезе в сила.

 

Етикети: Бойко Борисов
19:41 | 04 Април 2020 г.

Борисов пред Нетаняху: По 1 милион маски седмично ...

19:41 | 04 Април 2020 г.
  COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство, настоящият период изисква единство, солидарност и силна отдаденост. Това заяви ми...
14:41 | 04 Април 2020 г.

Джамбазки с призив: България има нужда от икономич...

14:41 | 04 Април 2020 г.
Днес не е време да се делим, обвиняваме или да водим безсмислени спорове, а да се обединим около идеята да спасим българската икономика, ...
Европа
14:22 | 04 Април 2020 г.

България уведоми Съвета на Европа за ограничаване ...

14:22 | 04 Април 2020 г.
Република България официално уведоми Съвета на Европа относно обявеното на 13 март 2020 г. извънредно положение, приетия на 23 март 2020 ...
12:48 | 04 Април 2020 г.

Столичната община започна постоянно наблюдение на ...

12:48 | 04 Април 2020 г.
Столичната община започна постоянно наблюдение на нивата на реките и язовирите заради интензивното снеготопене.   В язовирит...
12:03 | 04 Април 2020 г.

Менда Стоянова: 230 фирми са регистрирали за мярка...

12:03 | 04 Април 2020 г.
Нямам съмнение, че трябва извънредното положение да бъде удължено до 13 май, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова пред bTV.   ...
11:48 | 04 Април 2020 г.

Премиерът Борисов: СЗО реши спора снощи и се произ...

11:48 | 04 Април 2020 г.
"СЗО реши спора снощи. Ясно и категорично се произнесе, че социалната изолация трябва да продължи. Абе, гледайте телевизия, вижте тр...