Йоахим Херман: България дава пример как трябва да се защитава външната граница на ЕС

България и Бавария отдават голямо значение на въпросите на сигурността на ЕС, добави немският външен министър

среща, Йоахим Херман
Източник: Пресцентър МС

Оценката даде Йоахим Херман - държавен министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария, който е на посещение в България по покана на министър Маринов.
 
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов проведе работна среща с Йоахим Херман - държавен министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария, който е на посещение в България по покана на българския си колега. По време на разговорите двамата министри обсъдиха важни въпроси от европейския дневен ред и направиха преглед на двустранното сътрудничество.
 
 
"България и Бавария отдават голямо значение на въпросите на сигурността на ЕС. Доброто и резултатно сътрудничество между двете страни допринася за общата европейска сигурност", заяви след срещата министър Маринов. Той изрази удовлетворение от конструктивен разговор -  между двете държави няма открити въпроси по отношение на сигурността, а оперативното сътрудничество е на изключително високо ниво.
 
Българският вътрешен министър запозна баварския си колега с действията, които страната ни предприема за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и отбеляза приноса на Германия в тази област, включително с участие на германски полицаи в мисиите на Фронтекс, техническа помощ и обучителни дейности. В този контекст министър Маринов отново заяви подкрепата на България за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията, който да намери баланс между отговорност и солидарност предвид предизвикателствата, пред които се изправят държавите на първа линия.
 
"Българският принос за охрана на външната граница на ЕС е изключителен пример за това как трябва да бъдат защитавани границите на Съюза", подчерта Държавният министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман. Той отбеляза много доброто сътрудничество във всички сфери на сигурността между България и Бавария, включително и на оперативно ниво.
 
В хода на разговорите бе обменена информация и за приоритетите в сферата на борбата с организираната престъпност, наркотрафика, контрабандата, трафика на хора и други области от взаимен интерес. Отбелязано бе и успешното взаимодействие на двете страни като координатори на приоритетна област "Сигурност" на Дунавската стратегия за развитие на сътрудничеството в сферата на граничния контрол, борбата с тероризма, върховенството на закона.
 
Отчетени бяха и конкретните резултати, които вече дава и съвместна дейност по противодействието на трафика на културно-исторически ценности - перспективна област за засилено сътрудничество, изведена по време на срещата между двамата министри в Мюнхен. Кръгла маса, посветена на тази тема, ще се състои по-късно днес в София, на която България и Бавария ще споделят опит в сферата. Акцент по време на срещата бе поставен и върху последователната подкрепа на България за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, която ще допринесе за по-голяма сигурност в региона.
 
В рамките на срещата министрите Маринов и Херман дискутираха и въпроса, свързан с новия коронавирус. Споделено бе становището, че са необходими навременни, ефективни и общи действия както на национално, така и на европейско ниво за ограничаване на разпространението на вируса в Европа.
 
В този смисъл министър Маринов сподели, че на извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, свикано от министър-председателят Бойко Борисов, ще бъдат докладвани всички мерки от министерства и институции за подготовка на България за ефективно действие при наличие на застрашеност.
22:06 | 31 Март 2020 г.

Борисов се разбра с престолонаследника на Абу Даби...

22:06 | 31 Март 2020 г.
  Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен...
20:25 | 31 Март 2020 г.

Правителството заседава онлайн

20:25 | 31 Март 2020 г.
  В сряда от 10 ч. правителството ще проведе редовното си заседание, но заради мерките за борба с разпространението на коронавир...
19:20 | 31 Март 2020 г.

Борисов: Празна хазна? Системите са пълни с пари, ...

19:20 | 31 Март 2020 г.
Румен Радев казва, че от мерките ни се е видяло, че държавната хазна е празна - а системите са пълни с пари и това личи. Това каза премие...
18:43 | 31 Март 2020 г.

Радев се изказа за премиера, за болничните мерки и...

18:43 | 31 Март 2020 г.
Президентът Румен Радев използва посещението си в Благоевград, където присъства на заседание на Оперативния кризисен щаб към общината, за...
18:06 | 31 Март 2020 г.

Ще има извънредно заседание на парламента за актуа...

18:06 | 31 Март 2020 г.
Народните представители ще се съберат извънредно на 2 април, за да обсъдят актуализацията на бюджета. Председателят на парламента Цве...
13:05 | 31 Март 2020 г.

Младен Маринов: Няма глобени за неносене на маски,...

13:05 | 31 Март 2020 г.
"Нямаме установен опит за контрабанда на маски, но и голяма част от КПП-тата са затворени. Към този момент тези опити са преустанове...