Цвета Караянчева: Подкрепяме добрите връзки с Кипър

През изминалите години между нашите страни бяха изградени добри политически, търговски, икономически и културни връзки, добави тя

Караянчева, Анастасиадис
Източник: Пресцентър НС

Отличните отношения между България и Република Кипър са солидна основа за задълбочаване и активизиране на контактите между парламентите на двете страни е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на президента на Кипър Никос Анастасиадис. Председателят на българския парламент разговаря с кипърския президент, който е на двудневно официално посещение в България, съобщиха от НС.
 
"Радвам се да Ви посрещна в София в годината, когато отбелязваме 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Република Кипър", отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при посрещането на Никос Анастасиадис. "През изминалите години между нашите страни бяха изградени добри политически, търговски, икономически и културни връзки", посочи тя.
 
 
 
Народните представители от групите за приятелство в двете законодателни институции развиха активен и ползотворен диалог, за което спомогна и посещението на председателя на Камарата на представителите на Кипър Димитрис Силурис в България през миналата година, подчерта Цвета Караянчева. Надявам се това да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството в редица сфери, добави председателят на Народното събрание.
 
Цвета Караянчева посочи, че членството на България и Кипър в ЕС е солидна база за още по-тясно сътрудничество. Оценяваме високо и не сме забравили, че Кипър беше сред първите държави-членки, ратифицирали Договора за присъединяване на България към ЕС и отвори трудовия си пазар за българи веднага след приемането на България в ЕС, добави тя.
 
Председателят на Народното събрание информира кипърския президент, че народните представители от всички парламентарни групи в българския парламент подкрепят добрите връзки с Кипър и заявяват готовност да работят за задълбочаването и разширяването на сътрудничеството между нашите две държави.
 
Преди 60 години България беше сред първите страни, които признаха независимостта на Кипър и с това постави основата на добрите отношения между нашите нас, отбеляза президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Никос Анастасиадис подчерта, че задълбочаването на контактите между парламентите на двете страни е важно за по-нататъшното развитие на двустранните отношения и добави, че работата на групите за приятелство в двата парламента се е възстановила след посещението в България на председателя на Камарата на представителите на Кипър.
 
Държавният глава на Кипър изрази благодарността на страната си за оказаната от България помощ на Кипър след трагичните събития през 1974 г., предоставяйки работа и образование на стотици кипърци.
 
Председателят на Народното събрание отбеляза, че един от основните приоритети за развитие на българската икономика е поставен върху туризма. Това е отрасъл, който дава между 7 и 8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, подчерта Цвета Караянчева. Проявяваме интерес заедно с Кипър да предоставяме съвместен туристически продукт, посочи тя.
 
Президентът на Кипър посочи, че темата за развитието на туризма е била обсъдена и на предишните срещи от визитата му в София. Общо е мнението, че има поле за разширяване на сътрудничеството в тази сфера, подчерта Никос Анастасиадис и добави, че през миналата година България е била посетена от приблизително 52 хиляди кипърски туристи, а българите, пътували до Кипър, са 20 хиляди.
Гостите в Беновска пита на 2 февруари 2020 г.
 40
16:41 | 30 Март 2020 г.

Теменужка Петкова: Енергийният сектор е финансово ...

16:41 | 30 Март 2020 г.
"Ситуацията, в която се намираме е извънредна и поставя в изпитание всеки сектор в икономиката. Енергийният сектор е стабилен към мо...
15:40 | 30 Март 2020 г.

Вижте кои сектори ще могат да кандидатстват по схе...

15:40 | 30 Март 2020 г.
В Министерски съвет се провежда брифинг по повод компенсациите за бизнеса по време на извънредното положение.    &q...
15:37 | 30 Март 2020 г.

Горанов: Пенсиите ще се вдигнат от 1 юли, въпреки ...

15:37 | 30 Март 2020 г.
Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в Министерски съвет финансовият министър Владислав Гора...
15:32 | 30 Март 2020 г.

България купува 1 млн. маски от Китай, имат станда...

15:32 | 30 Март 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено з...
13:02 | 30 Март 2020 г.

Емил Димитров: Боклукът на София се извозва във Вр...

13:02 | 30 Март 2020 г.
"Казал съм на Перник да спрат завода. През януари имаше неизпълнени условия, издали сме разпоредби да затвори. Извършваме проверки п...
12:50 | 30 Март 2020 г.

Министерският съвет ще проведе извънредно заседани...

12:50 | 30 Март 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет ще проведат чрез видеоконферентна връзка днес от 13.30 ч извънредн...