Мустафа Карадайъ: Опитват се да присвоят пронатовската и проевропейската позиция на ДПС

Всеки в политиката знае, че пронатовската позиция на България първо беше изразена от Доган, каза съпредседателят на ДПС

Мустафа Карадайъ
Източник: Канал 3

Някой се опитва да си присвои пронатовската и проевропейската позиция на ДПС, която е от нейното създаване досега. Това заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде БГНЕС.

По думите му през тази седмица са се провели множество обиколки и срещи с областните организации на партията, за да чуят мнението на хората за ситуацията в партията след промените.

"Всеки един, който се занимава с политика, знае, че НАТО и пронатовската позиция на България първо беше изразена от ДПС чрез нашия лидер Ахмед Доган. България извървя пътя си, за да станем членове на НАТО по време на правителство, в което участваше ДПС като коалиционен партньор. Целият този път беше извървян от България и благодарение на ДПС", подчерта Мустафа Карадайъ.

Относно обвиненията на Лютви Местан, че ДПС е проруска олигархическа партия, той заяви, че такава тема в обществото няма.

“Чрез тази тема се прави опит за подмяна на един вътрешнопартиен процес, който се развива в ДПС, да бъде подменен с една друга тема”, каза още Карадайъ.

Карадайъ се учуди, че Местан чак сега е разбрал, че не е лидер. “Лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер на ДПС е д-р Ахмед Доган, а Местан, както той казва, е посочен за председател на партията. Председатели може много да има в партията, но лидерите се раждат, не се назначават, както той твърди за себе си”, каза съпредседателят на Движението.

Според депутата от ДПС явно Местан се е вживявал и в други роли, освен да се вживява като пронатовец. “Нещо повече, той твърди, че е настъпил мина. Явно нещо се е повредил от мината, а за да настъпи мината явно сапьорите или съветниците, чрез които се опитваше да подмени легитимните колективни органи на партията, т.е. явно сапьорите му не са били добри”, коментира Карадайъ.

Това е така, според него, защото политиката метафорично може да се каже, че е едно минно поле, а на Балканите политиката е още по-сложно минно поле.

За опасенията от разцепление на партията и създаването на самостоятелен политически проект на Местан, Карадайъ заяви, че пътят на Местан си е личен негов избор, но ДПС след осем срещи в различни региони досега има една основна теза.

“Онези хора, които не споделят ценностите, философията и идеологията на ДПС, но са избрани с гласовете за ДПС, за ценностите на ДПС и платформата на ДПС, да бъдат така добри да напуснат Народното събрание, за да може гласоподавателите на ДПС да видят там своите народни представители от ДПС, а всеки един безспорно има правото на лични политически проекти или лични изяви да участва на изборите със свои платформи, своите ценности и естествено, ако убедят избирателите и ако имат последователи, ще бъдат и в Народното събрание", добави той.

Етикети: ДПС
20:20 | 16 Август 2018 г.

Министър Петкова ще участва в събрание по случай Д...

20:20 | 16 Август 2018 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в събрание по случай националното честване на деня на миньора. Съби...
Бойко Борисов
14:08 | 16 Август 2018 г.

Борисов се закани на шефката на Агенцията по вписв...

14:08 | 16 Август 2018 г.
Бойко Борисов даде заявка за смяната на ръководството на Агенцията по вписванията заради блокажа на Търговския регистър. Не съм дово...
Николай Ненчев и Волен Сидеров, колаж
10:43 | 16 Август 2018 г.

Сидеров видя завера срещу кабинета - хока Валери С...

10:43 | 16 Август 2018 г.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заподозря коалиционния си партньор Валери Симеонов в завера с десницата, изпаднала от парламен...
20:06 | 15 Август 2018 г.

Симеонов отвърна, обяви за долна лъжа едно от обви...

20:06 | 15 Август 2018 г.
Словесната война между коалиционните партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов се разгръща с пълна сила. След новата порция обвинения от ...
17:39 | 15 Август 2018 г.

Волен погна и родата на Симеонов до девето коляно,...

17:39 | 15 Август 2018 г.
Бургаската атака на Волен Сидеров срещу коалиционния му партньор Валери Симеонов продължи и днес, а канонадата вече засипа и родата му. С...
Асена Стоименова, шеф на агенцията по лекарствата
17:02 | 15 Август 2018 г.

Махнаха скандалната шефка на лекарствата, която яд...

17:02 | 15 Август 2018 г.
Властта махна от поста й шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова, която скандализира парламента през юли ...

гледай на живо

16.08.2018
 • в момента
  “Денят на живо” - избрано
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Денят на живо