Мустафа Карадайъ: Опитват се да присвоят пронатовската и проевропейската позиция на ДПС

Всеки в политиката знае, че пронатовската позиция на България първо беше изразена от Доган, каза съпредседателят на ДПС

Мустафа Карадайъ
Източник: Канал 3

Някой се опитва да си присвои пронатовската и проевропейската позиция на ДПС, която е от нейното създаване досега. Това заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде БГНЕС.

По думите му през тази седмица са се провели множество обиколки и срещи с областните организации на партията, за да чуят мнението на хората за ситуацията в партията след промените.

"Всеки един, който се занимава с политика, знае, че НАТО и пронатовската позиция на България първо беше изразена от ДПС чрез нашия лидер Ахмед Доган. България извървя пътя си, за да станем членове на НАТО по време на правителство, в което участваше ДПС като коалиционен партньор. Целият този път беше извървян от България и благодарение на ДПС", подчерта Мустафа Карадайъ.

Относно обвиненията на Лютви Местан, че ДПС е проруска олигархическа партия, той заяви, че такава тема в обществото няма.

“Чрез тази тема се прави опит за подмяна на един вътрешнопартиен процес, който се развива в ДПС, да бъде подменен с една друга тема”, каза още Карадайъ.

Карадайъ се учуди, че Местан чак сега е разбрал, че не е лидер. “Лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер на ДПС е д-р Ахмед Доган, а Местан, както той казва, е посочен за председател на партията. Председатели може много да има в партията, но лидерите се раждат, не се назначават, както той твърди за себе си”, каза съпредседателят на Движението.

Според депутата от ДПС явно Местан се е вживявал и в други роли, освен да се вживява като пронатовец. “Нещо повече, той твърди, че е настъпил мина. Явно нещо се е повредил от мината, а за да настъпи мината явно сапьорите или съветниците, чрез които се опитваше да подмени легитимните колективни органи на партията, т.е. явно сапьорите му не са били добри”, коментира Карадайъ.

Това е така, според него, защото политиката метафорично може да се каже, че е едно минно поле, а на Балканите политиката е още по-сложно минно поле.

За опасенията от разцепление на партията и създаването на самостоятелен политически проект на Местан, Карадайъ заяви, че пътят на Местан си е личен негов избор, но ДПС след осем срещи в различни региони досега има една основна теза.

“Онези хора, които не споделят ценностите, философията и идеологията на ДПС, но са избрани с гласовете за ДПС, за ценностите на ДПС и платформата на ДПС, да бъдат така добри да напуснат Народното събрание, за да може гласоподавателите на ДПС да видят там своите народни представители от ДПС, а всеки един безспорно има правото на лични политически проекти или лични изяви да участва на изборите със свои платформи, своите ценности и естествено, ако убедят избирателите и ако имат последователи, ще бъдат и в Народното събрание", добави той.

Етикети: ДПС
Цветан Цветанов
11:07 | 23 Март 2019 г.

Цветанов пристигна във Вашингтон за конференция по...

11:07 | 23 Март 2019 г.
Пристигнах във Вашингтон (САЩ), където ще участвам като специален гост в Конференцията по политики на Американско-израелския комитет по о...
заседание на КСНС
-5
11:05 | 23 Март 2019 г.

Бойко Борисов привика Цецка Цачева, говорят за апа...

11:05 | 23 Март 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов е привикал рано тази сутрин правосъдната министърка Цецка Цачева в кабинета си на "Дондуков&quo...
09:52 | 23 Март 2019 г.

Тренд: ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност ще имат еврод...

09:52 | 23 Март 2019 г.
Продължава дистанцията между ГЕРБ и БСП в рамките на около 2%. Това каза социологът Евелина Славкова от "Тренд” в ефира на &qu...
13:55 | 22 Март 2019 г.

Захариева облече уникално кимоно с български мотив...

13:55 | 22 Март 2019 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица срещи в първия ден от своето посещение в Япония, на които ...
12:17 | 22 Март 2019 г.

Радев: Обществото не трябва да има съмнение за про...

12:17 | 22 Март 2019 г.
За мен е удоволствие да ви приветствам с избирането ви на високоотговорните длъжности в Централната избирателна комисия (ЦИК). Всички зна...
11:16 | 22 Март 2019 г.

Борисов: Тази партия съм я създал, за да се бори с...

11:16 | 22 Март 2019 г.
Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим, ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Това обяви министър-председателят и ...

гледай на живо

23.03.2019
 • в момента
  Конгрес на ВМРО (на живо)
 • 11:30
  "Спорт в обектива" – избрано
 • 12:00
  Топ шоп
 • 12:15
  Парчета от реалността