Мустафа Карадайъ: Опитват се да присвоят пронатовската и проевропейската позиция на ДПС

Всеки в политиката знае, че пронатовската позиция на България първо беше изразена от Доган, каза съпредседателят на ДПС

Мустафа Карадайъ
Източник: Канал 3

Някой се опитва да си присвои пронатовската и проевропейската позиция на ДПС, която е от нейното създаване досега. Това заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде БГНЕС.

По думите му през тази седмица са се провели множество обиколки и срещи с областните организации на партията, за да чуят мнението на хората за ситуацията в партията след промените.

"Всеки един, който се занимава с политика, знае, че НАТО и пронатовската позиция на България първо беше изразена от ДПС чрез нашия лидер Ахмед Доган. България извървя пътя си, за да станем членове на НАТО по време на правителство, в което участваше ДПС като коалиционен партньор. Целият този път беше извървян от България и благодарение на ДПС", подчерта Мустафа Карадайъ.

Относно обвиненията на Лютви Местан, че ДПС е проруска олигархическа партия, той заяви, че такава тема в обществото няма.

“Чрез тази тема се прави опит за подмяна на един вътрешнопартиен процес, който се развива в ДПС, да бъде подменен с една друга тема”, каза още Карадайъ.

Карадайъ се учуди, че Местан чак сега е разбрал, че не е лидер. “Лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер на ДПС е д-р Ахмед Доган, а Местан, както той казва, е посочен за председател на партията. Председатели може много да има в партията, но лидерите се раждат, не се назначават, както той твърди за себе си”, каза съпредседателят на Движението.

Според депутата от ДПС явно Местан се е вживявал и в други роли, освен да се вживява като пронатовец. “Нещо повече, той твърди, че е настъпил мина. Явно нещо се е повредил от мината, а за да настъпи мината явно сапьорите или съветниците, чрез които се опитваше да подмени легитимните колективни органи на партията, т.е. явно сапьорите му не са били добри”, коментира Карадайъ.

Това е така, според него, защото политиката метафорично може да се каже, че е едно минно поле, а на Балканите политиката е още по-сложно минно поле.

За опасенията от разцепление на партията и създаването на самостоятелен политически проект на Местан, Карадайъ заяви, че пътят на Местан си е личен негов избор, но ДПС след осем срещи в различни региони досега има една основна теза.

“Онези хора, които не споделят ценностите, философията и идеологията на ДПС, но са избрани с гласовете за ДПС, за ценностите на ДПС и платформата на ДПС, да бъдат така добри да напуснат Народното събрание, за да може гласоподавателите на ДПС да видят там своите народни представители от ДПС, а всеки един безспорно има правото на лични политически проекти или лични изяви да участва на изборите със свои платформи, своите ценности и естествено, ако убедят избирателите и ако имат последователи, ще бъдат и в Народното събрание", добави той.

Етикети: ДПС
21:15 | 15 Октомври 2018 г.

Телевизия "Алфа" спря излъчване, черен екран подка...

21:15 | 15 Октомври 2018 г.
Партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", спря излъчване минута преди 19 ч тази вечер. "ПРитайте правителството ...
Андрей Райчев
20:10 | 15 Октомври 2018 г.

Андрей Райчев: Правителството е в тежка отбрана

20:10 | 15 Октомври 2018 г.
Правителството се намира в тежка отбрана. Изглежда, че към момента от ГЕРБ не успяват да организират настъпление, а това е реален проблем...
Посланикът на България в Рим: Критично е състоянието на шофьора, катастрофирал с училищен автобус
18:13 | 15 Октомври 2018 г.

Прибират Марин Райков от Рим, Меглена Плугчиева от...

18:13 | 15 Октомври 2018 г.
Правителството и президентът явно се разбраха за следващата партида посланици. Очакваше се обаче те да бъдат поне десетина, а се оказаха ...
Владислав Горанов
17:21 | 15 Октомври 2018 г.

10 милиарда за пенсии, максималният осигурителен д...

17:21 | 15 Октомври 2018 г.
10 милиарда ще даде правителството за пенсии през следващата година. Това е увеличение с 5.6% спрямо заложеното през 2018 г., докато броя...
Иво Христов
14:15 | 15 Октомври 2018 г.

Пуснали фалшив руски паспорт на началника на кабин...

14:15 | 15 Октомври 2018 г.
Фалшив руски паспорт на началника на кабинета на президента Румен Радев обикаля социалните мрежи. За това алармира самият Иво Христов пре...
Посланик Хопкинс с Борисов
13:47 | 15 Октомври 2018 г.

Посланик Хопкинс при Борисов, дала му допълнителни...

13:47 | 15 Октомври 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с посланика на Великобритания Ема Хопкинс. Двамата са обсъдили развитието на преговорите за излиза...

гледай на живо

15.10.2018
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо