Мустафа Карадайъ: Опитват се да присвоят пронатовската и проевропейската позиция на ДПС

Всеки в политиката знае, че пронатовската позиция на България първо беше изразена от Доган, каза съпредседателят на ДПС

Мустафа Карадайъ
Източник: Канал 3

Някой се опитва да си присвои пронатовската и проевропейската позиция на ДПС, която е от нейното създаване досега. Това заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде БГНЕС.

По думите му през тази седмица са се провели множество обиколки и срещи с областните организации на партията, за да чуят мнението на хората за ситуацията в партията след промените.

"Всеки един, който се занимава с политика, знае, че НАТО и пронатовската позиция на България първо беше изразена от ДПС чрез нашия лидер Ахмед Доган. България извървя пътя си, за да станем членове на НАТО по време на правителство, в което участваше ДПС като коалиционен партньор. Целият този път беше извървян от България и благодарение на ДПС", подчерта Мустафа Карадайъ.

Относно обвиненията на Лютви Местан, че ДПС е проруска олигархическа партия, той заяви, че такава тема в обществото няма.

“Чрез тази тема се прави опит за подмяна на един вътрешнопартиен процес, който се развива в ДПС, да бъде подменен с една друга тема”, каза още Карадайъ.

Карадайъ се учуди, че Местан чак сега е разбрал, че не е лидер. “Лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер на ДПС е д-р Ахмед Доган, а Местан, както той казва, е посочен за председател на партията. Председатели може много да има в партията, но лидерите се раждат, не се назначават, както той твърди за себе си”, каза съпредседателят на Движението.

Според депутата от ДПС явно Местан се е вживявал и в други роли, освен да се вживява като пронатовец. “Нещо повече, той твърди, че е настъпил мина. Явно нещо се е повредил от мината, а за да настъпи мината явно сапьорите или съветниците, чрез които се опитваше да подмени легитимните колективни органи на партията, т.е. явно сапьорите му не са били добри”, коментира Карадайъ.

Това е така, според него, защото политиката метафорично може да се каже, че е едно минно поле, а на Балканите политиката е още по-сложно минно поле.

За опасенията от разцепление на партията и създаването на самостоятелен политически проект на Местан, Карадайъ заяви, че пътят на Местан си е личен негов избор, но ДПС след осем срещи в различни региони досега има една основна теза.

“Онези хора, които не споделят ценностите, философията и идеологията на ДПС, но са избрани с гласовете за ДПС, за ценностите на ДПС и платформата на ДПС, да бъдат така добри да напуснат Народното събрание, за да може гласоподавателите на ДПС да видят там своите народни представители от ДПС, а всеки един безспорно има правото на лични политически проекти или лични изяви да участва на изборите със свои платформи, своите ценности и естествено, ако убедят избирателите и ако имат последователи, ще бъдат и в Народното събрание", добави той.

Етикети: ДПС
12:34 | 19 Декември 2018 г.

Лиляна Павлова се връща в парламента

12:34 | 19 Декември 2018 г.
Министър Лиляна Павлова отчете днес дейността на страната ни по време на европредседателството, както и свършеното от тройката,...
Ще има детска болница: Кабинетът довършва започнатата от Тодор Живков
10:30 | 19 Декември 2018 г.

Ще има детска болница! Кабинетът довършва започнат...

10:30 | 19 Декември 2018 г.
Българските деца все пак ще имат национална педиатрична болница. Това стана ясно в началото на правителственото заседание. Кабинетът ще д...
Президентът наложи вето върху разпоредби от промените в Наказателния кодекс
10:13 | 19 Декември 2018 г.

Президентът оспори с вето задържането до 48 часа б...

10:13 | 19 Декември 2018 г.
Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на...
15:26 | 18 Декември 2018 г.

Дипломат №1 на САЩ поиска разговор с Борисов

15:26 | 18 Декември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по искане на американския държавн...
Димитър Манолов
13:12 | 18 Декември 2018 г.

Нощният труд остана 25 ст., синдикатите: И ние мож...

13:12 | 18 Декември 2018 г.
Тристранката отказа да повиши добавката за нощен труд, която от 11 години е 25 стотинки. Това взриви социалния мир, а особено остро реаги...
Марияна Николова, Бисер Петков
12:06 | 18 Декември 2018 г.

Синдикати и работодатели в сблъсък за минималната ...

12:06 | 18 Декември 2018 г.
Всеки от своята камбанария коментира доклада на социалния министър Бисер Петков за 560 лв. минимална работна заплата за догодина по време...

гледай на живо

19.12.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини