Георги Близнашки: Евродокладът е едностранчив, тенденциозен и изключително повърхностен

Той възпроизвежда внушенията, които се опитваше да наложи Христо Иванов, смята бившият министър-председател

Георги Близнашки
Източник: Канал 3

Георги Близнашки

Христо Иванов направи пътека до Брюксел, той се опита да монополизира съдебната реформа. Едно е сигурно – евродокладът тази година е много слаб, той е едностранчив, тенденциозен и изключително повърхностен. Той възпроизвежда внушенията, които се опитваше да наложи бившият министър на правосъдието. Аз съм сигурен, че Жан-Клод Юнкер не се е запознал с този доклад. Това заяви в предаването "Всяка сутрин" бившият министър-председател в служебното правителство проф. Георги Близнашки.

По думите му нещата с този доклад са оставени на самотек и той призовава управляващите да покажат характер и да не си служат с обичайните мантри. "Управляващите трябва да се разграничат категорично от Христо Иванов, защото той ги атакува ежедневно", добави той.

"Важно е на Еврокомисията да й се обясни какво става в България, защото те възхваляват поведението на Лозан Панов, което е абсурдно, те не знаят какво се случва", посочи още Близнашки, като добави: "Мълчи се по темата, че съдебната ни система е щедро субсидирана от чужда организация. Никъде другаде не би се мълчало. Този доклад трябва да се възприеме със самообладание. Тези доклади отдавна са загубили своя изначален смисъл и се използват за саморазправа и у нас това не се случва за първи път."

"Неслучайно Христо Иванов хвърли оставка и избяга. Той беше сложен за министър, за да предизвика оставката на главния прокурор и той се провали в това начинание. Неговият законопроект трябва да хвърли в кошчето, където му е мястото, и да се започне работата по нов такъв", категоричен беше бившият министър-председател.

Според него "трите дами, които се явиха да отговарят на критиките на ЕК, няма да се справят". "Г-жа Захариева се нагърби с една непосилна за нея задача", посочи той.

Близнашки отбеляза, че в три поредни доклада се е искало промяна в Наказателния кодекс. "Христо Иванов не си мръдна пръста за него и сега в последния доклад се обяснява, че това било много сложно", допълни още той.

Професорът изрази мнението, че не трябва да се опитваме да имитираме Румъния и там нещата са спорни, но те направиха пробив, достигна се до осъдителни присъди. Според него това се очаква и от нас – ефективност.

На въпрос има ли път Христо Иванов в политиката, той отговори, че "той трябва да бъде респектиран и това не може да продължава така". "Обществото се заблуждава – този човек не е написал нищо през живота си. Въпросът е кой го е изпратил в САЩ и кой му е дал стипендия", коментира той.

На въпрос той как му се е доверил, когато е станал служебен премиер, Близнашки отговори: "Аз нямах особен избор, дадох възможност на президента да намери решение и той се появи в последния момент. Аз възразих и след два дни знаех кой е. Каквото аз не знаех за него, вече го знаеше Бойко Борисов и той също протестира публично. Както виждате грешките се плащат в политиката."

"За мен е странно, че в доклада се изисква да се дебатира на основата на разговора между двете каки. Не може да се правят заключения на основата на един незаконен запис на частен разговор", коментира още Близнашки.

По темата за вчерашния призив на управляващите на ВСС той заяви: "За 25 години не се научиха на елементарни неща – ВСС не може да се саморазпусне. Този тип приказки са абсолютно безотговорни. Добре известно е, че който дойде на власт, прекратява мандата на ВСС и това не е добре."

12:47 | 17 Юни 2018 г.

Кутев: Незаконният пазар за оръжие е по-голям от п...

12:47 | 17 Юни 2018 г.
Трябва коренна промяна на системата и това трябва да се направи от управляващите, защото социалното министерство знае как да си подреди н...
12:44 | 17 Юни 2018 г.

Борисов: България винаги е подкрепяла Македония за...

12:44 | 17 Юни 2018 г.
Българският министър-председател Бойко Борисов поздрави колегите си за подписването на договора между Македония и Гърция. Т...
12:17 | 17 Юни 2018 г.

Лидерът на КНСБ: Бисер Петков е един от най-добре ...

12:17 | 17 Юни 2018 г.
Бисер Петков е един от най-добре подготвените министри в кабинета и не е политически ангажиран. Това заяви Пламен Димитров от КНСБ п...
Захариева: Целта е на 26 юни Македония да започне преговори за ЕС
20:26 | 16 Юни 2018 г.

Захариева: Целта е на 26 юни Македония да започне ...

20:26 | 16 Юни 2018 г.
Целта ни е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО. Това заяви вицепремиерът и м...
16:44 | 16 Юни 2018 г.

Калоян Паргов: Престъпници се стрелят, полицията с...

16:44 | 16 Юни 2018 г.
Основната цел на БСП за тази година е да повиши доверието и рейтинга си. Това каза лидерът на БСП - София в предаването "Б...
Бисер Петков: Оказа се, че е трудно да се оттеглиш от министерския пост дори когато го искаш
13:03 | 16 Юни 2018 г.

Бисер Петков: Оказа се, че е трудно да се оттеглиш...

13:03 | 16 Юни 2018 г.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков сподели, че подал оставка в понеделник след разговор с премиера, за...

гледай на живо

18.06.2018
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:00
  Време, календар, хороскоп
 • 11:15
  Топ шоп