Георги Близнашки: Евродокладът е едностранчив, тенденциозен и изключително повърхностен

Той възпроизвежда внушенията, които се опитваше да наложи Христо Иванов, смята бившият министър-председател

Георги Близнашки
Източник: Канал 3

Георги Близнашки

Христо Иванов направи пътека до Брюксел, той се опита да монополизира съдебната реформа. Едно е сигурно – евродокладът тази година е много слаб, той е едностранчив, тенденциозен и изключително повърхностен. Той възпроизвежда внушенията, които се опитваше да наложи бившият министър на правосъдието. Аз съм сигурен, че Жан-Клод Юнкер не се е запознал с този доклад. Това заяви в предаването "Всяка сутрин" бившият министър-председател в служебното правителство проф. Георги Близнашки.

По думите му нещата с този доклад са оставени на самотек и той призовава управляващите да покажат характер и да не си служат с обичайните мантри. "Управляващите трябва да се разграничат категорично от Христо Иванов, защото той ги атакува ежедневно", добави той.

"Важно е на Еврокомисията да й се обясни какво става в България, защото те възхваляват поведението на Лозан Панов, което е абсурдно, те не знаят какво се случва", посочи още Близнашки, като добави: "Мълчи се по темата, че съдебната ни система е щедро субсидирана от чужда организация. Никъде другаде не би се мълчало. Този доклад трябва да се възприеме със самообладание. Тези доклади отдавна са загубили своя изначален смисъл и се използват за саморазправа и у нас това не се случва за първи път."

"Неслучайно Христо Иванов хвърли оставка и избяга. Той беше сложен за министър, за да предизвика оставката на главния прокурор и той се провали в това начинание. Неговият законопроект трябва да хвърли в кошчето, където му е мястото, и да се започне работата по нов такъв", категоричен беше бившият министър-председател.

Според него "трите дами, които се явиха да отговарят на критиките на ЕК, няма да се справят". "Г-жа Захариева се нагърби с една непосилна за нея задача", посочи той.

Близнашки отбеляза, че в три поредни доклада се е искало промяна в Наказателния кодекс. "Христо Иванов не си мръдна пръста за него и сега в последния доклад се обяснява, че това било много сложно", допълни още той.

Професорът изрази мнението, че не трябва да се опитваме да имитираме Румъния и там нещата са спорни, но те направиха пробив, достигна се до осъдителни присъди. Според него това се очаква и от нас – ефективност.

На въпрос има ли път Христо Иванов в политиката, той отговори, че "той трябва да бъде респектиран и това не може да продължава така". "Обществото се заблуждава – този човек не е написал нищо през живота си. Въпросът е кой го е изпратил в САЩ и кой му е дал стипендия", коментира той.

На въпрос той как му се е доверил, когато е станал служебен премиер, Близнашки отговори: "Аз нямах особен избор, дадох възможност на президента да намери решение и той се появи в последния момент. Аз възразих и след два дни знаех кой е. Каквото аз не знаех за него, вече го знаеше Бойко Борисов и той също протестира публично. Както виждате грешките се плащат в политиката."

"За мен е странно, че в доклада се изисква да се дебатира на основата на разговора между двете каки. Не може да се правят заключения на основата на един незаконен запис на частен разговор", коментира още Близнашки.

По темата за вчерашния призив на управляващите на ВСС той заяви: "За 25 години не се научиха на елементарни неща – ВСС не може да се саморазпусне. Този тип приказки са абсолютно безотговорни. Добре известно е, че който дойде на власт, прекратява мандата на ВСС и това не е добре."

Валентин Радев, Младен Маринов, Румен Радев
17:50 | 18 Септември 2018 г.

Развръзка? Радев прати на Радев съгласувателно пис...

17:50 | 18 Септември 2018 г.
Вътрешният министър в оставка Валентин Радев изпрати на президента Румен Радев съгласувателно писмо за освобождаването на главния секрета...
14:21 | 18 Септември 2018 г.

Радев отвърна: За правителството явно е непосилна ...

14:21 | 18 Септември 2018 г.
Президентът Румен Радев отвърна на обвиненията, че търси конфронтация и война с изпълнителната власт с отказа си да подпише указа за осво...
10:47 | 18 Септември 2018 г.

Премиерът: Главният секретар на МВР иска да напусн...

10:47 | 18 Септември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов взе отношение по повод още неподписания указ от президента Румен Радев за освобождаването на главния...
Румен Радев
10:31 | 18 Септември 2018 г.

Президентът сезира Конституционния съд заради пром...

10:31 | 18 Септември 2018 г.
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международн...
10:17 | 18 Септември 2018 г.

Борисов: Имаме едни от най-добрите условия за бизн...

10:17 | 18 Септември 2018 г.
Страната ни има едни от най-добрите условия за правене на бизнес с Европа. това обяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно ...
09:35 | 18 Септември 2018 г.

Бисер Петков: Пенсиите се увеличават през юли, има...

09:35 | 18 Септември 2018 г.
"От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%” – това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер...

гледай на живо

19.09.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо