Кой става съучастник на Ердоган

След днешното действие на Анкара окончателно рухна мита, че ДПС е турска партия

Лично Ердоган наредил свалянето на руския самолет
Източник: БГНЕС

Лично Ердоган наредил свалянето на руския самолет

Коментар: в. "Труд" /Заглавието е на Канал 3/

Неистова радост обхвана родните олигархични кръгове в четвъртък по обед. Политици със зависимости и лидери на партии с по един файтон избиратели с ярък блясък в очите четяха преводния материал на турски вестник за двама български политици.

Медиите, превърнати в бухалки срещу политическия опонент и икономически конкурент, собственост на подсъдими олигарси и чужди комисионери, финансирани от чужди фондации и защитаващи чужди икономически и държавни интереси, се втурнаха в надпревара да доразвиват поръчковата статия в турското издание.

Грантови анализатори и обикновени доносници незабавно започнаха да списват “опорните точки” под формата на коментари и анализи. Професионалните протестъри също се активизираха. Всичките бяха обхванати от “изненадващия” ход на Турция да ограничи достъпа до нейна територия на почетния председател на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган и депутата от същата партия Делян Пеевски.

За някого ходът на режима на Реджеп Таип Ердоган може да изглежда изненадващ, но той всъщност е част от много по-голям и мащабен план.

Сценарий, чиято последна цел е дестабилизация на държавата, при това пряко засягащ нейната национална сигурност. Крайните действия на режима в Анкара показват още изнервеност и страх.

Всъщност всички, които неистово се зарадваха на “новината” и тръгнаха да “отписват” Доган и Пеевски, прекалено много прибързаха. Ако прочетем статията на турския “Сабах” и погледнем отвъд пропагандата, именно почетният лидер на ДПС и депутатът от партията са най-големите печеливши от този ход на режима в Анкара, макар да са достатъчно наясно, че това няма да им бъде признато. Акт, който развенчава три много големи митологеми, една от които е с давност повече от четвърт век.

Рухна митът за протурската зависимост на ДПС

Едва ли има друг политик, за когото да са били изричани толкова много твърдения, че служи на чужди интереси, отколкото за Ахмед Доган. С публикацията до близкия на режима в Анкара вестник “Сабах” рухва най-големият мит на Прехода, че създадената от Доган партия на българските турци всъщност е водила протурска политика и решенията са диктувани отвъд Босфора.

Тъкмо обратното. Най-големите врагове на Доган на практика признават, че именно създаденото от Доган и устояло на множеството атаки Движение за права и свободи винаги се е явявало пречка пред влиянието, което Турция се е опитвала да оказва, а в наши дни повече от всякога, над турското етническо малцинство в България. Така се оказа, че без дори да е целял, Доган получи признанието, че точно той е попречил по българските земи да се развие сценарият от Западните Балкани.

Нещо повече, речта на Доган от декември, заради която режимът в Анкара му отказва достъп, го поставя в ролята на защитник на светския характер на Турция, която все още е държава, кандидат-член на ЕС.

А по ирония на съдбата точно докато статията на “Сабах” беше превеждана от турски език, за да намери отражение в грантово зависимите медии, д-р Доган получи приз за “лидерски принос към държавността”.

Доган и Пеевски прокарват проруска политика - историческа неистина

Подобно твърдение често може да бъде прочетено из “анализите”, които медиите бухалки на българската олигархия бълват всекидневно, за да се опитат да обяснят смисъла на съществуването на политически еднодневки от типа на Реформаторския блок. Подобно твърдение има нужда да бъде опровергавано не само защото е лъжа, но и най-вече и от гледна точка на историческата памет. ДПС винаги е защитавала проатлантически и проевропейския курс на страната. Това са фактите, които са неоспорими не само защото България стана пълноправен член и на НАТО, а и на Европейския съюз, докато на власт бяха правителства, които се ползваха с парламентарната подкрепа именно на партията ДПС.

А що се отнася до принципната позиция на Доган за свалянето на руския изтребител Су-24, тя не е по-различна от реакцията на всички световни лидери.

Отчаян опит на кукловодите на Местан да му осигурят подкрепа

Публикацията в “Сабах” твърди, че медиите на Делян Пеевски атакували турската държава. За режима в Анкара очевидно истината, че изменникът и предател на българските национални интереси Лютви Местан се е укривал две денонощия в резиденцията на турския посланик в София, е неприемлива. Или фактът, че София изгони преди месец турския консул в Пловдив Алпер Акташ заради недопустима намеса във вътрешните работи на страната също не е истина? Очевидно в Турция са притеснени и от разкритията, че турски емисари обикалят в Югоизточна България и оказват натиск върху представители на българските турци да участват в създаването на партия на изменника Местан.

Статията в “Сабах” има за цел освен употребата й в България, а също и опит за всяване на недоверие към ДПС сред българските изселници в Турция. Очевидно осъзнали, че сред българските турци в България Местан няма да намери последователи, кукловодите на изменника са се фокусирали върху традиционните гласоподаватели на ДПС в самата Турция. За това говори и наименованието на бъдещата партия, което всъщност е турско. Факт, който Местан и новите му господари добре знаят, че е в пряко нарушение на Закона за политическите партии и което цели партията да получи отказ за регистрация от съда. Нещо, което, освен че е търсен ефект, цели да продължи внушенията и лъжите за ролята на Делян Пеевски в съдебната система.

Софийският почерк в турския вестник

Що се отнася до самата публикация в “Сабах”, тя доказано има и своите софийски първоизточници, които, колкото и клеветнически кампании да организират, не отказват депутата Делян Пеевски от позициите му да отстоява либералните политически традиции, да подкрепя с гласа си на депутат постигането на върховенство на закона, включително чрез промяната на конституцията в частта й за съдебната власт, а и да открито да подкрепя създаването на работни места и да развива българския икономически потенциал.

Родно авторство в турското издание става видно не само от стила на написаното, но и от цитираните материали - пасквила в “Шпигел”, излязъл с любезното съдействие на олигарха Иво Прокопиев, както и още една поръчкова анонимка, която медията бухалка “Капитал” на разградския комсомолец пусна по адрес на депутата Пеевски преди дни.

А всички, прибързали да се радват, трябва много ясно да си дават сметка, че докато са чели статията на “Сабах” за Доган и Пеевски, в същото издание турският президент Ердоган е цитиран да заявява, че е заплашил ЕС с “пускане на бежанците” към България.

По всичко изглежда, заслепени от завист и омраза, вътрешнополитическите и икономически врагове на Доган и Пеевски не желаят да си дадат сметка, че стават съучастници на чужди интереси. Които може би имат за цел да превърнат България в територия, но не просто за тренировъчни и бежански лагери, а за нещо много по-опасно. Сценарий, за чието осъществяване, засега Доган, а видно е и Пеевски, не само открито се противопоставят, но се явяват гаранти, че не биха допуснали да се реализира.

Защото, ако Доган и Пеевски, които са избрали да са самотници днес, утре ги няма, България трябва да остане и след края на управлението на Ердоган.

Борисов към Йотингер: Искаме да сме амбициозни - то тогава ни е необходим и амбициозен бюджет
13:08 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов към Йотингер: Искаме да сме амбициозни - т...

13:08 | 16 Февруари 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер в рамките на Мюн...
САЩ поискаха среща с Борисов, премиерът ще разговаря с Майк Пенс
12:31 | 16 Февруари 2019 г.

САЩ поискаха среща с Борисов, премиерът ще разгова...

12:31 | 16 Февруари 2019 г.
Съединените щатите са поискали среща с българския премиер Бойко Борисов. Това стана ясно в Мюнхен, където продължава конференцията п...
Борисов: България ще продължи да укрепва сътрудничеството си с Европол
11:41 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов: България ще продължи да укрепва сътруднич...

11:41 | 16 Февруари 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол в Мюнхен. Двамата обсъдиха доброто сътрудничество...
Томислав Дончев: През 2015 г. имаше опит за намеса в българските избори
09:59 | 16 Февруари 2019 г.

Томислав Дончев: През 2015 г. имаше опит за намеса...

09:59 | 16 Февруари 2019 г.
През 2015 г. имаше опити за намеса в българските избори, както и опити за саботиране. Това беше поредица от злонамерени хакерски атаки на...
Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента
14:34 | 15 Февруари 2019 г.

Каракачанов се среща с шефа на "Локхийд Мартин"

14:34 | 15 Февруари 2019 г.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе среща с Мерилин Хюсън – председател, президент и изпълнителен...
10:02 | 15 Февруари 2019 г.

Бойко Борисов получи най-значимия орден на Сърбия ...

10:02 | 15 Февруари 2019 г.
Министърът-председателят Бойко Борисов бе удостоен с „Ордена на Република Сърбия“. Той му бе връчен от президента на Сърбия А...

гледай на живо

16.02.2019
  • в момента
    Седмицата с Канал 3
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Офанзива с Любо Огнянов