Миков: Честито на протестиращите - всеки се уреди с пост!

25 г. ни се внушава, че демокрация означава капитализъм, заяви лидерът на БСП пред конгреса

Михаил Миков
Източник: Канал 3

Михаил Миков

Простащината днес е издигната в ранг на държавна политика, обобщи Миков характера на управлението на ГЕРБ и РБ в четворната коалиция с АБВ и ПФ в доклада си пред петото заседание на 48-ия конгрес на партията.

"Честито на протестиращите, умни и красиви, всеки уреден с някакъв пост във властта", иронизира управляващите днес миналогодишни протестъри Миков и  изтръгна аплодисменти от залата.

"Законодателната инициатива не се упражнява от Министерския съвет, а от отделни парламентарни групи. Правителството не знае пътя, не знае накъде води България,а президентът мълчаливо подкрепя тази политика", разкритикува той.

От 25 г. ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм - дълбоко невярно и подвеждащо, каза още в словото си Миков и разби на пух и прах идеите на неолиберализма.

Той направи исторически преглед на прехода и предупреди, че хората имат нужда от силна левица и от силна и справедлива държава. С лозунга за демокрация върнахме капитализма, преходът можеше да е далеч по-социален, отбеляза Миков и очерта краха на неолиберализма.

Миков констатира, че по време на прехода можеше да се осуети разграбването на имущество, приватизацията на безценица, ликвидацията на селското стопанство и на цели отрасли, да се запази равнището на здравеопазването и жизнения стандарт на хората отпреди 89 г.

Соцлидерът се обяви против непрестанното разделение на обществото в различни посоки.

Стига манипулации на общественото съзнание, стига подмяна на най-новата ни история, стига разделение, историческо, етническо, религиозно, образователно, на стари  имлади, на имащи и нямащи, русофили и русофоби, на столица и провинция, каза баста соцлидерът и получи аплодисментите на зала 1 на НДК. Бедността е сред най-сериозните проблеми на всеки българин, предпочел да остане в България, а това е предпоставка за пораждане на етническо разделение, предупреди Миков. По думите му всичко това в крайна сметка се превръща в заплаха за националната сигурност.

По-почтено е да казваме истината, отколкото да обещаваме неизпълнимото, каза още в словото си на форума, посветен на местните избори лидерът на БСП. Президентът на ПЕС Сергей Станишев пък чу за пореден път, сега вече от президиума на конгреса, уверението на Миков, че БСП стои твърдо зад него за втори мандат: Днес Сергей е лидер на ПЕС и с нашата категорична подкрепа отива към втория си мандат.

Миков посочи още, че БСП най-напред ще води разговори за партньорство с партньорите от "БСП лява България". Останалите, като АБВ, да прочетат платформата на столетницата и ако я споделя като лява политика, БСП е отворена за диалог.

19:40 | 22 Август 2019 г.

Румен Радев на поход за оборудване на заслон "Конч...

19:40 | 22 Август 2019 г.
"Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва д...
Теменужка Петкова
17:56 | 22 Август 2019 г.

Теменужка Петкова: Процедурата за избор на АЕЦ "Бе...

17:56 | 22 Август 2019 г.
"През ноември 2014 нашето правителство завари ситуация, която беше наистина много тежка в енергетиката. Дефицитът в Националната еле...
14:57 | 21 Август 2019 г.

Отпускаме 150 000 лева помощ за Сърбия, Черна гора...

14:57 | 21 Август 2019 г.
България предоставя 148 395 лева безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани и Източното партньорство за финансиране на проекти за ...
Създават болница \
13:44 | 21 Август 2019 г.

Създават болница "МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово"

13:44 | 21 Август 2019 г.
Правителството прие Решение, с което одобрява създаването на "МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово" ЕООД. Това е първото лечебно заве...
Правителството освободи от длъжност шефа на НСО
13:23 | 21 Август 2019 г.

Правителството освободи от длъжност шефа на НСО

13:23 | 21 Август 2019 г.
Правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана, считано...
11:03 | 21 Август 2019 г.

Правителството обсъжда безвъзмездно предоставяне н...

11:03 | 21 Август 2019 г.
Започна днешното редовно заседание на правителството, което е с дневен ред от 16 точки. Сред тях е и обсъждане на безвъзмездно предоставя...