Разследвана от ОЛАФ влезе в ръководството на "Да, България"

Съветник на Бъчварова и бившата съпруга на Кристиян Таков са другите "нови" лица

Алина Добрева, Атанас Славов и Надежда Йорданова слушат лидера си
Източник: Канал 3

Алина Добрева, Атанас Славов и Надежда Йорданова слушат лидера си

Новоучредената партия  "Да, България" вече има Изпълнителен съвет от 14 души, избран в сряда вечерта от националния й съвет, който пък бе излъчен на учредителното събрание миналата събота.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов влиза по право в Изпълнителния съвет, който ще взима оперативните решения в партията. Петима от избраните в съвета са юристи – освен самия Христо Иванов, това са преподавателите по право в Софийския университет Боряна Мусева и Атанас Славов, Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика, както и бившият началник на кабинета на Христо Иванов в правосъдното министерство Надежда Йорданова.

Оказва се, че промотираните нови лица не са съвсем нови и няма как да бъдат представети целите в бяло, защото и най-елементарната справка показва, че те са оплетени в странни връзки, нарушавали са закона и дори са разследвани от ОЛАФ. 

Надежда Йорданова, която беше шеф на кабинета на Христо Иванов, е била обект на разследване на Еропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). 

През есента на 2011-та година ОЛАФ е проверявала проекти, спечелени от няколко неправителствени организации, които имат индиректна връзка с министъра на околната среда и водите Нона Караджова, която според признанията на самия Бойко Борисов е била един от министрите, посоченни му от Иво Прокопиев. Става дума за т. нар. "Клуб Дондуков 53".

Случаят нашумява през октомври 2011-та година, след като се разбира, че неправителствената организация "Прозрачност без граници" и партньорите им от "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" са спечелили европроект на стойност 500 000 лева, твърди сайтът "Биволъ". 

Двете организации се наемат да направят за четири месеца стратегията за развитие на българския износ в 11 напълно различни една от други области. Свързаността на хора от гражданските сдружения излиза през от имотния регистър. Те са владеели заедно апартамент на ул. Дондуков 53, вероятно ползван като офис на обща фирма. Според сайта хората от клуб "Дондуков" 53 са спечели проекти за 1 милион лева и отделно 1.7 милиона лева от други две министерства. ОЛАФ не съобщава подробности за разследването заради неговата конфиденциалност.

Съсобственици на апартамента са Нона Караджова, бившият шеф на НОИ Йордан Христосков, Ева Радева, Борислав Тафраджийски, Стефан Иванов, Спартак Керемидчиев и още няколко лица. Управител на обединение "Транспърънси и партньори" пък е Надежда Йорданова от адвокатско дружество "Йорданова и Радева". Ева Радева пък е председател на сдружението "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление", което е другият партньор в обединението.

"Обединение Експортни стратегии на Република България", което е спечелило останалите позиции по същата поръчка, е с управител Борислав Тафраджийски, а в обединението участва кооперацията София Консултинг Груп, която в миналото също е била регистрирана на "Дондуков" 53 и е представлявана от Стефан Иванов и Спартак Керемидчиев.

Атанас Славов, който в момента е съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова, също се издига в новата партия. В Министерството на правосъдието обаче той е известен като чиновникът с фалшивите документи. 

Славов е назначен в Министерството на правосъдието през юни 2012 г., когато начело на ведомството бе Диана Ковачева, а главен секретар – уволнената впоследствие Елена Петкова. Юристът се явява и печели конкурс за длъжността "държавен експерт" в дирекция "Правосъдие, нормотворчество и проекти", където се пишат проектите на бъдещите закони. Назначен е със заповед на министъра от 1 юни 2012 г.

Година по-късно инспекторатът установява, че той изобщо не е трябвало да бъде допускан до конкурса, защото не е отговарял на изискването за 5 г. професионален опит. Професионалният опит се доказва с официални документи за трудов, служебен и осигурителен стаж. А Атанас Славов не е представил нито трудова книжка, нито удостоверения от работодателя за осигурителен стаж по образците УПИ-2 и УПИ-3. Представял е граждански договори, копие от осигурителна книжка и справка за внесени осигуровки, част от които се зачитат само за стаж за пенсия. В момента на назначаването му в министерството той е имал общо 2 години 5 месеца и 29 дни доказан стаж. Конкурсната комисия начело с тогавашния главен секретар Елена Петкова обаче допуска кандидата.

Славов и неговият приятел Христо Иванов обаче намират цаката и за това нарушение. С назначаването на Иванов на поста правосъден министър Славов напуска позицията си на държавен служител и става съветник. Той е такъв до оставката на Христо Иванов. След това обаче кариерата му във властта продължава, защото е назначен за съветник на вицепремиера и Министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Няма данни договорът му при Бъчварова да е прекратяван. 

В Изпълнителния съвет на "Да, България" попада и бившата съпруга на Кристиян Таков - Боряна Мусева. Мусева е доста близка със скандалната съдийка Румяна Ченалова, разказват запознати с връзките в правните среди. 

Доцент Мусева преподава в Софийския университет "Климент Охридски", но отзивите за нейната работа съвсем не са ласкави.

"Бяхме колеги от 13 група и знам какво точно представлява тази нагла, проста и отвратителна жена, която е исторически срам за гилдията. Никакви знания, но наличие на търговия с влияние. По този начин се срива авторитета на Юридическия факултет. "Мястото се пази за жена ми" - крещи Кристиян Таков. Някой може ли да даде надлежно обяснение защо лице като Боряна Мусева с много лоша репутация в обществото измества достойни учени?Деканът Тенчо Колев дори е учуден, че още не са и подарили титлата доцент. Тя преписва всичките си статии от немски университети и няма никакъв научен принос.Веднага след завършването на Юридическия факултет мъжът и я нареди в Министерство на външните работи, без да има конкурс. От тогава до днес всичките и желания за работно място са изпълнени.Не мога да разбера едно:защо тази престъпна търговия с влияние продължава и кой излъга свръхпрофана Боряна Мусева, че е главен асистент доктор по МЧП? Досега издава само сборници с нормативни актове и преписани статии. Тя е толкова зле, че не подлежи на разговор. В Министерство на Външните работи бяха потресени от простащината и,но нищо не можеше да се направи", пише във форума на "Правен сайт" колега на доцент Мусева, за която умишлено е пропуснат факта, че всъщност е съпруга на Таков.

В Изпълкома на новата партия влиза хардлайнерът на протестърите Антоанета Цонева, която е председател на Институт за развитие на публичната среда. Това обаче съвсем не е първата партия за Цонева, която е омбудсман на София от СДС. Партийните юзди ще дърпа и един от общо двамата служители на Ивет Добромирова - Александър Кръстев, който е представен като пиар специалист. Умишлено обаче е спестена агенцията, за да не се разбере, че той всъщност работи в бутиковата фирма на бившата говорителка на Марин Райков. 

Изненадващо на този етап в ръководството не влиза амбициозната Алина Добрева, която бе сред учредителите. Дамата също е представяна като едно от "новите лица", въпреки че беше в партията на Ковачки - Лидер. Нещо повече - Добрева, чиято сестра е секретарка на бизнесмена, бе втора в листите за евроизбори 2009-та година. Очаква се Добрева да атакува листите за парламентарните избори. 

Даренията, на които формацията разчита за финансиране на дейността си, вече са надхвърлили 100 000 лв. и пристигат от всички краища на света, хвълят се от партията. Оказва се, че феновете на "Да, България" са много щедри, защото са дарили не един, а цели четири офиса, два автомобила и един бус.  

 

Мая Манолова с внучето
16:05 | 18 Ноември 2017 г.

Мая Манолова пусна фотосесия с внука си Максим

16:05 | 18 Ноември 2017 г.
Омбудсманът чете приказки на шестмесечно бебе. Бебето не е кое да е, а собственият й внук Максим, който бе кръстен на баба си. Мая Ма...
13:05 | 18 Ноември 2017 г.

Десни отломки се събраха в РБ 2 без Кунева

13:05 | 18 Ноември 2017 г.
Земеделецът Николай Ненчев емигрира от Реформаторския блок, който го направи министър в кабинета Борисов 2, и се присъединява към новата ...
10:37 | 18 Ноември 2017 г.

Цветанов: Димитър Главчев остава депутат

10:37 | 18 Ноември 2017 г.
Димитър Главчев остава като народен представител. Дори вчера премиерът два пъти разговаря с него в тази посока, че трябва да оставим емоц...
Румен Радев
19:23 | 17 Ноември 2017 г.

Президентът изказа съболезнования на близките на з...

19:23 | 17 Ноември 2017 г.
Президентът Румен Радев изразява съболезнованията си на семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа край село Микре, съоб...
Красимир Каракачанов
15:28 | 17 Ноември 2017 г.

Каракачанов: Оставката на Главчев е грешка

15:28 | 17 Ноември 2017 г.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи като грешка оставката на председателя на парламента Димитър Главчев. "В па...
14:56 | 17 Ноември 2017 г.

Премиерът Борисов с първа лекция в УНСС

14:56 | 17 Ноември 2017 г.
Премиерът Бойко Борисов ще изнесе публична академична лекция на тема "България, Балканите, Европа и светът“ в понеделник, 20 н...

гледай на живо

18.11.2017
 • в момента
  Новини
 • 19:30
  „Холивуд” с Ивелина Кунчева
 • 20:00
  Интервю с Наделина Анева
 • 20:30
  Спорт в обектива