Политическите лидери за речта на Радев - от "Осанна" до "Разпни го"

БСП и ДПС обвиниха в невъзпитание напусналите депутати, Патриотите се разделиха в оценката, РБ поиска КСНС

Източник: Канал 3

Още по темата

Разнопосочни мнения и оценки направиха на речта на президента Румен Радев политиците от различните групи в Народното събрание. БСП и ДПС се възмутиха от невъзпитанието, които проявиха някои народни представители, да напуснат пленарната зала преди да е свършил да говори. Напусналите пък от ПФ и РБ нарекоха речта му слаба, дълга и скучна, пълна с клишета. Както често се случва напоследък, Патриотите се разделиха диаметрално в позициите.

"Достойна реч, на достоен президент", коментира соцлидът Корнелия
Нинова. "В частта за вътрешната политика той очерта реалните проблеми пред народа ни. В частта за външна политика той показа, че членството в НАТО и ЕС е безспорен избор. Дайте му време и съдете за него по делата му, ще видите, че България наистина има достоен държавен глава.Тя беше категорична, че от БСП няма да се месят на президента Румен Радев и обясни, че не знае кой ще влезе в състава на Служебния кабинет. Убедена е в едно - в него ще влязат професионалисти и родолюбци. Казвам го, защото познавам ген. Радев, заяви тя. Нинова изведе акцента върху социалната политика от президентското слово като онази част, която н-много й се е понравила. Нинова оцени като проява на невъзпитание напускането на депутати на пленарната зала. Това каза и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Поведението на една част от народните представители бих го оставил на тяхното възпитание. Институциите обаче представляват държавата. Поведението на някои депутати не съотвестваше, според нас, на институцията Народно събрание." Това заяви непосредствено след клетвата на президента Мустафа Карадайъ.

"Показа, че познава проблемите на страната и постави широк кръг от въпроси и проблеми, чието решение е в по-голяма степен в компетенциите на другите институции и изпълнителната власт"

Очакваме указите на президента, за да разберем кога ще разпусне НС, да назначи служебен кабинет. За ДПС няма голямо значение датата на изборите, от тази гледна точка остава само да се готвим за тях. 

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов видя обида към парламента

"Един президент трябва да знае, че винаги може да бъде провокиран, но трябва да запази своята идентичност и да се ръководи от интересите на страната, каза още той в кулоарите на НС. "Вълнението и притеснението е огромно. Това по никакъв начин не го извинява за тази изпусната реплика. Един президент трябва да знае, че той винаги може да бъде провокиран, но той винаги трябва да запази своята идентичност, да се ръководи винаги от интересите на страната и винаги да разчита на всички български институции", заяви Цветанов.

Патриотите пак се разделиха в мнението  - Каракачанов хареса посланията, Симеонов - не

Лидерите на ПФ се оказаха на диаметрални позиции - Красимир Каракачанов хареса речта на Радев, в която влизали и много от акцентите на ПФ, като опазването на границите и недопускането на бежански поток, балансирана външна политика.  "Всичко, което каза в речта си, беше вярно. Особено ни се понравиха тези, които ние сме лансирали като политика", каза Каракачанов.

"Без синхрон между парламент, правителство и президент, никой един от проблемите, които ние виждаме , няма да бъдат решени. Нямаше изненада в речта. Много хора се опитваха да кажат, че Румен Радев е антиевропейски настроен, но видяхме, че това не е така.", заяви председателят на ВМРО на излизане от пленарна зала. Той не само че не се съгласи, че Румен Радев е антиевропейски настроен, което не проличало от речта му, но и нарече подобни твърдения политическа интрига.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък нарече речта на Радев много слаба. Все пак заяви че му дава 100 дни.

"Речта беше тотално сбъркана. Не се чу какво ще се прави в Президентството.", критикува лидерът на НФСБ. "Ще дадем 100 дни на Румен Радев да докаже своите качества", обяви той.

"Разточителна реч, пълна с глупотевини и не беше допустима тази реплика към народните представител", обиди се и той. "Хората очакват от речта на встъпващия в длъжност президент на България пред Народното събрание той да изложи какво ще направи той. Не чухме нищо в тази посока, освен общата фраза, че ще бъде обединител на нацията, която торпилира и развали веднага след това с репликата "остава ви една седмица". Добре, на него му остават 5 години, жив и здрав да е", допълни Симеонов.

Симеонов беше от онези, които напуснаха пленарната зала, докато Каракачанов остана до края на президентската реч.

Реформаторите искат Радев да свика КСНС, за да има приемственост

"Нашата оценка е, че речта на президента беше по-скоро аналитична за свършеното от настоящето мнозинство, което очевидно не е работа на президента", заяви Найден Зеленгороски в кулоарите. Според него най-добрият вариант за обединение и диалог е Румен Радев да свика КСНС. "По този начин смятаме, че ще се гарантира приемственост да се обсъдят приоритетите за националната сигурност. На тази среща трябва да присъстват настоящият председател на парламента, настоящият министър-председател и разбира се, да се говори основно за сигурността, бежанците. Все пак през три месеца ще има един служебен кабинет и той трябва да бъдат подплатен от българските политически сили", заяви Зеленогорски. И той в синхрон с други депутати от РБ нападна Румен Радев за репликата, че 43 НС има още една седмица. "Честно казано, аз се надявах, че един летец има по-здрава психика", захапа го заместникът на Кунева. Гроздан Караджов пък направо заговори за импийчмънт, понеже президентът заплашил депутатите.

От своя страна един от предшествениците на Радев на президентския пост - Георги Първанов, коментира: 

"Препоръчвам поведение на диалог между институциите и тон за това трябва да задава именно новоизбраният президент. Опасни са и двете крайности - ако има война между институциите, но не по-малко опасно е, ако има подчиняване."

07:50 | 14 Декември 2019 г.

Събота е ден за пленум в БСП

07:50 | 14 Декември 2019 г.
Националният съвет на БСП ще проведе заседание днес, насрочено е за 11:00 часа в зала "Александър Лилов" в централата на партия...
22:17 | 13 Декември 2019 г.

Обсъдиха напредъка по реализацията на интерконекто...

22:17 | 13 Декември 2019 г.
На тристранна среща в Министерството на енергетиката между министър Теменужка Петкова, проектната компания за изграждане на междусистемна...
20:19 | 13 Декември 2019 г.

Петя Аврамова: Язовир "Студена" не е източван, рем...

20:19 | 13 Декември 2019 г.
Основната причина за нарушеното водоподаване в Перник са климатичните промени, намаленият дебит на водоизточниците. Това каза в бТВ минис...
18:55 | 13 Декември 2019 г.

Спортните министри на България и Сърбия подписаха ...

18:55 | 13 Декември 2019 г.
Министрите на младежта и спорта на България и Сърбия Красен Кралев и Ваня Удовичич подписаха Меморандум за разбирателство между двете стр...
18:05 | 13 Декември 2019 г.

Боил Банов и Мария Габриел обсъдиха приоритетите и...

18:05 | 13 Декември 2019 г.
Министърът на културата Боил Банов и европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел об...
17:14 | 13 Декември 2019 г.

Деница Сачева се срещна с митрополитите на Светия ...

17:14 | 13 Декември 2019 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева проведе среща с митрополитите на Светия Синод Техни Високопреосвещенства Ловчанск...