Борисов към младежите: Хайде пак да дойде селянчето от Банкя

Премиерът с култови фрази на семинар на младежкия ГЕРБ

Борисов
Източник: БГНЕС

Борисов

"Братя и сестри, на такива форуми много е важно да се прави разлика между партията и управлението на държавата. Партията е вечна, тя е, която държи и произвежда". Това каза в словото си пред младежите от ГЕРБ премиерът Бойко Борисов.

Той изнесе дълга реч пред делегатите на VI-ия зимен университет на Младежи-ГЕРБ, провеждащ се в Сандански. Форумът е под мотото "Можем в България", cъобщава БГНЕС.

"ГЕРБ мина през пубертета, днес имаме една зряла партия", напомни премиерът. Той обясни на делегатите, че са тук, защото в Европа има държави, които гледат отговорно на своите външни граници.

"Регионът е тежък, вижте какво става с Гърция. Аз не съм оптимист, външният й дълг е 60 процента, но има и такива със 100", каза Борисов. Според него, при предишното му управление България спазвала финансовата дисциплина, но дошъл метежът, свалил го от власт.

"Вземаме заем от 16 милиарда, но 12 са старите задължения. Ако не ги платим, България се срива", каза Борисов.

Той припомни, че от година и половина предупреждавали, че "експериментът Орешарски" ще срине държавата.

"Контрабандата да бъде свита до нула, ако не увеличим приходите до 60 на сто, ще считам, че сме се провалили", предупреди премиерът. 

"Парите ни трябват, дадохме 50 милиона за коледни надбавки, хората го приеха добре. Идва и Великден, ще има пак надбавки, ето ви 100 милиона", поясни Борисов.

Той коментира и критиките на коалиционните партньори към финансовия министър Владислав Горанов не им е обяснил.

"Не знам какво има да обясняваме, те знаят, че това е плащане по стар дълг и за по-ниски лихви през следващите три години, доказваме, че имаме хоризонт да работим три години", каза Борисов.

Според него ако не се занулят дълговете на НЕК, ще имаме проблем с рейтинговите агенции. Той онагледи ситуацията по следния начин:

"Ситуацията в момента е като с краставата жаба, сложена в тенджера с вода върху котлона. "Тя жабата, ще кряка докато умре без да разбере", поясни премиерът.

Борисов добави, че от 25 години енергетиката се източва и унищожава системно.

"Не може да изкупуваш скъп ток, а да го продаваш евтино, парламентаристите да кажат какво да правим с ДКЕВР", призова Борисов. 

Според него ГЕРБ дошъл на власт, така както СИРИЗА в Гърция.

"Ние дойдохме да строим, да градим, има разлика между светлото бъдеще и хубавото настояще", обясни премиерът. Борисов укори младежите, че не са достатъчно дейни:"Неформални лидери ни трябват".

Той припомни, че твърдо бил зад Дянков въпреки непопулярните му икономически мерки.

"След него държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и изтегли каруцата", пошегува се Борисов.

Според премиера 3-4 милиарда са нужни, за да се национализират ЕРП-тата. "Пак заем ли да вземаме, обидиха ме, че сложиха само Влади Горанов на банкнотата от 16 милиарда лева, а мене не", продължи с шегите  министър-председателят.

На въпрос, какви резултати ще постигне ГЕРБ на местните избори, лидерът на ГЕРБ отговори така:

"Обадете се на някоя врачка, може и на Алена". 

След речта си пред младежите от партията, Борисов заедно с министър Лиляна Павлова и инж. Лазар Лазаров инспектира строителството на забатачения ЛОТ-2 от АМ "Струма" между Сандански и ГКПП "Кулата-Промахон".

"Както я оставихме магистралата, така и я заварихме, изоставането е чудовищно", констатира премиерът. Накрая той и шефът на благоевградската фирма "Агромах" Методи Бачев си стиснаха ръцете, обещавайки срокът за пускането - 1 август да бъде спазен.

 

ЦИК: Емил Радев от ГЕРБ е евродепутат
21:27 | 18 Юни 2019 г.

ЦИК: Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕР...

21:27 | 18 Юни 2019 г.
Централната избирателна комисия реши Емил Радев да бъде член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ. Това се посочва в реш...
Президентът Радев не \
15:50 | 18 Юни 2019 г.

Президентът Радев не "атакува“ инфраструктурни про...

15:50 | 18 Юни 2019 г.
Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не "атакува...
Само ДПС се отзоваха на поканата на БСП за партийните субсидии
12:46 | 18 Юни 2019 г.

Само ДПС се отзоваха на поканата на БСП за партийн...

12:46 | 18 Юни 2019 г.
Единствено представители на парламентарната група на ДПС се отзоваха на инициираната среща на БСП с политическите сили, на която да обсъд...
Патриотите не дойдоха на разговор с БСП за субсидията
11:56 | 18 Юни 2019 г.

Патриотите не дойдоха на разговор с БСП за субсиди...

11:56 | 18 Юни 2019 г.
Групата на "Обединени патриоти" не уважи поканата на БСП за разговор за размера на партийната субсидия. 10 минути зам.-шефът на...
Народно събрание
08:44 | 18 Юни 2019 г.

БСП свиква среща в парламента заради намаляване на...

08:44 | 18 Юни 2019 г.
Депутатите от БСП ще проведат среща днес в Народното събрание с парламентарните групи на "Обединени патриоти" и ДПС, на която щ...
Борисов разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш
21:36 | 17 Юни 2019 г.

Борисов разговаря по телефона с генералния секрета...

21:36 | 17 Юни 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов изрази пълната си подкрепа за амбицията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш Европейският съюз...