КСНС не се разбра за антикорупционния орган

4 часа заседава съветът в пълен състав, за да набележи само, че ще бори корупцията

Румен Радев след КСНС

Румен Радев след КСНС

КСНС не се разбра за пореден път за новия антикорупция орган - нито дали той ще има и разследващи функции, нито кой ще избира ръководството. Това стана ясно от изявлението на президента след 4 часа заседание. Спорът остава неразрешен и след днешното заседание.

Консенсус има само около това такъв антикорупционен орган да бъде създаден и приет, а проектите са два и по тях няма обединение.

Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята на новия антикорупционен орган и принципа на назначаване на неговото ръководство, обяви президентът Румен Радев.

Членовете на КСНС решиха да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция, не само в публичния, но и в частния сектор, обяви държавният глава. Второто общо предложение е Народното събрание да разгледа и приеме закон за противодействие на корупцията.

"Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности", добави президентът. Самият той предложил две точки, които предвиждат "всеобхватни и ефективни мерки", но те не били приети при гласуването.

Радев повтори виждането си, че наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се задоволява с мерки за превенция.

Сега въпросът е в ръцете на българския парламент и от него зависи дали ще се вслуша в обществените очаквания, каза Румен Радев.

Днешното заседание се яви продължение на разговора от миналата седмица, от който отсъстваха основни представители на изпълнителната власт и политици от парламента. Това нагнети напрежение и се заговори за бойкот от страна на мнозинството и изпълнителната власт. Този път всички бяха по местата си и дори застанаха до президента за неговото изявление от името на всички, но съгласие пак нямаше.

Вземайки повод от провала на КСНС миналия път и днешния спор с липса на консенсус по най-основните въпроси, Румен Радев припомни майското заседание на КСНС на тема сигурност и модернизация на отбраната.

Той похвали дебата тогава, че е бил смислен и пример за добри мерки, които се набелязали, които обаче така и не са се претворили в политики и конкретни решения. "На него имаше смислен дебат по въпросите за националната сигурност. Беше постигнат наистина един много добър консенсус по редица конкретни мерки,  но те и до сега не са претворени в политики и решения. В уважаващите себе си държави политиците са тези, които изискват от военните да имат способности, за да отстояват суверенитета, не обратното", отправи критика Радев. Следващ такъв съвет за сигурността няма да има, докато не се изпълнят вече набелязаните решения, повтори за пореден път президентът.

20:20 | 16 Август 2018 г.

Министър Петкова ще участва в събрание по случай Д...

20:20 | 16 Август 2018 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в събрание по случай националното честване на деня на миньора. Съби...
Бойко Борисов
14:08 | 16 Август 2018 г.

Борисов се закани на шефката на Агенцията по вписв...

14:08 | 16 Август 2018 г.
Бойко Борисов даде заявка за смяната на ръководството на Агенцията по вписванията заради блокажа на Търговския регистър. Не съм дово...
Николай Ненчев и Волен Сидеров, колаж
10:43 | 16 Август 2018 г.

Сидеров видя завера срещу кабинета - хока Валери С...

10:43 | 16 Август 2018 г.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заподозря коалиционния си партньор Валери Симеонов в завера с десницата, изпаднала от парламен...
20:06 | 15 Август 2018 г.

Симеонов отвърна, обяви за долна лъжа едно от обви...

20:06 | 15 Август 2018 г.
Словесната война между коалиционните партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов се разгръща с пълна сила. След новата порция обвинения от ...
17:39 | 15 Август 2018 г.

Волен погна и родата на Симеонов до девето коляно,...

17:39 | 15 Август 2018 г.
Бургаската атака на Волен Сидеров срещу коалиционния му партньор Валери Симеонов продължи и днес, а канонадата вече засипа и родата му. С...
Асена Стоименова, шеф на агенцията по лекарствата
17:02 | 15 Август 2018 г.

Махнаха скандалната шефка на лекарствата, която яд...

17:02 | 15 Август 2018 г.
Властта махна от поста й шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова, която скандализира парламента през юли ...

гледай на живо

16.08.2018
 • в момента
  “Денят на живо” - избрано
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Денят на живо