КСНС не се разбра за антикорупционния орган

4 часа заседава съветът в пълен състав, за да набележи само, че ще бори корупцията

Румен Радев след КСНС

Румен Радев след КСНС

КСНС не се разбра за пореден път за новия антикорупция орган - нито дали той ще има и разследващи функции, нито кой ще избира ръководството. Това стана ясно от изявлението на президента след 4 часа заседание. Спорът остава неразрешен и след днешното заседание.

Консенсус има само около това такъв антикорупционен орган да бъде създаден и приет, а проектите са два и по тях няма обединение.

Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята на новия антикорупционен орган и принципа на назначаване на неговото ръководство, обяви президентът Румен Радев.

Членовете на КСНС решиха да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция, не само в публичния, но и в частния сектор, обяви държавният глава. Второто общо предложение е Народното събрание да разгледа и приеме закон за противодействие на корупцията.

"Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности", добави президентът. Самият той предложил две точки, които предвиждат "всеобхватни и ефективни мерки", но те не били приети при гласуването.

Радев повтори виждането си, че наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се задоволява с мерки за превенция.

Сега въпросът е в ръцете на българския парламент и от него зависи дали ще се вслуша в обществените очаквания, каза Румен Радев.

Днешното заседание се яви продължение на разговора от миналата седмица, от който отсъстваха основни представители на изпълнителната власт и политици от парламента. Това нагнети напрежение и се заговори за бойкот от страна на мнозинството и изпълнителната власт. Този път всички бяха по местата си и дори застанаха до президента за неговото изявление от името на всички, но съгласие пак нямаше.

Вземайки повод от провала на КСНС миналия път и днешния спор с липса на консенсус по най-основните въпроси, Румен Радев припомни майското заседание на КСНС на тема сигурност и модернизация на отбраната.

Той похвали дебата тогава, че е бил смислен и пример за добри мерки, които се набелязали, които обаче така и не са се претворили в политики и конкретни решения. "На него имаше смислен дебат по въпросите за националната сигурност. Беше постигнат наистина един много добър консенсус по редица конкретни мерки,  но те и до сега не са претворени в политики и решения. В уважаващите себе си държави политиците са тези, които изискват от военните да имат способности, за да отстояват суверенитета, не обратното", отправи критика Радев. Следващ такъв съвет за сигурността няма да има, докато не се изпълнят вече набелязаните решения, повтори за пореден път президентът.

21:15 | 15 Октомври 2018 г.

Телевизия "Алфа" спря излъчване, черен екран подка...

21:15 | 15 Октомври 2018 г.
Партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", спря излъчване минута преди 19 ч тази вечер. "ПРитайте правителството ...
Андрей Райчев
20:10 | 15 Октомври 2018 г.

Андрей Райчев: Правителството е в тежка отбрана

20:10 | 15 Октомври 2018 г.
Правителството се намира в тежка отбрана. Изглежда, че към момента от ГЕРБ не успяват да организират настъпление, а това е реален проблем...
Посланикът на България в Рим: Критично е състоянието на шофьора, катастрофирал с училищен автобус
18:13 | 15 Октомври 2018 г.

Прибират Марин Райков от Рим, Меглена Плугчиева от...

18:13 | 15 Октомври 2018 г.
Правителството и президентът явно се разбраха за следващата партида посланици. Очакваше се обаче те да бъдат поне десетина, а се оказаха ...
Владислав Горанов
17:21 | 15 Октомври 2018 г.

10 милиарда за пенсии, максималният осигурителен д...

17:21 | 15 Октомври 2018 г.
10 милиарда ще даде правителството за пенсии през следващата година. Това е увеличение с 5.6% спрямо заложеното през 2018 г., докато броя...
Иво Христов
14:15 | 15 Октомври 2018 г.

Пуснали фалшив руски паспорт на началника на кабин...

14:15 | 15 Октомври 2018 г.
Фалшив руски паспорт на началника на кабинета на президента Румен Радев обикаля социалните мрежи. За това алармира самият Иво Христов пре...
Посланик Хопкинс с Борисов
13:47 | 15 Октомври 2018 г.

Посланик Хопкинс при Борисов, дала му допълнителни...

13:47 | 15 Октомври 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с посланика на Великобритания Ема Хопкинс. Двамата са обсъдили развитието на преговорите за излиза...

гледай на живо

15.10.2018
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо