Нено Димов: Нов лифт в Банско ще има след обществено обсъждане и екооценка (ВИДЕО)

Хотели и ресторанти няма да се строят в Национален парк "Пирин", заяви министърът

Нено Димов
Източник: Канал 3

Нено Димов

Община Банско започва работа по изготвяне на устройствен план за изграждане на втори кабинков лифт. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместна пресконференция в курортния град с кмета на общината Георти Икономов. "Проектът ще се реализира само след като е преминал през обществено обсъждане и екооценка", уточни министър Димов.
 
Два дни след приемане на решението на правителството за промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и изграждане на нов кабинков лифт, министърът на околната среда и водите Нено Димов, посети курортния град, за да отговори на въпросите и нападките във връзка с предстоящото строителство.
 
"Устройственият план ще бъде изготвен в най-кратки срокове", заяви екоминистърът и за пореден път подчерта, че около новия кабинков лифт има много спекулации.
 
Кметът на Банско Георги Икономов също опроверга нападките, че решението за новия лифт е незаконосъобразно.
 
В събота за пореден път пред начална станция на единствения кабинков лифт се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. Кметът на Банско Георги Икономов пусна видеоклип в своя профил в социалната мрежа който показва тълпата от скиори на Бъндеришка поляна. 
 
 
"Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма да има. Промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения", отбеляза Нено Димов.
 
"Евентуални инвестиционни намерения за проекти ще бъдат подлагани на оценки. Планът за управление на НП "Пирин" не подлежи на екологична оценка, защото той само променя режими. На оценка обаче подлежат инвестиционните проекти", обясни министърът.
 
"Търся баланса на различните гледни точки", каза Димов. Той беше категоричен, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано, отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.
 
"Територията на ски зоната в Банско е 2% от НП "Пирин", а за Добринище 0,6%", поясни министър Димов. Той отхвърли твърденията, че ще бъдат застроени 48 на сто от територията на Националния парк. Според Нено Димов става въпрос единствено за спортна инфраструктура.
 
"Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете", каза още кметът на Банско Георги Икономов. "Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината", увери Икономов. 

11:46 | 23 Февруари 2019 г.

Теменужка Петкова: Близо 84% от Южния газов коридо...

11:46 | 23 Февруари 2019 г.
"Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, остава интерконекторът Гърция – България",  каза ми...
Цветан Цветанов
11:30 | 23 Февруари 2019 г.

Цветанов: Корнелия Нинова създаде исторически прец...

11:30 | 23 Февруари 2019 г.
Една от основните причини БСП да напусне парламента бе, за да не участва в процедурата по ратифициране на протокола за присъединяване на ...
18:14 | 22 Февруари 2019 г.

България и Швейцария планират създаването на общ ц...

18:14 | 22 Февруари 2019 г.
Швейцарско-български център за иновации е сред идеите, които президентите на двете страни Румен Радев и Ули Маурер смятат да реализират. ...
13:03 | 22 Февруари 2019 г.

ВМРО стана член на Алианса на европейските консерв...

13:03 | 22 Февруари 2019 г.
От днес ПП "ВМРО – Българско национално движение“ е вече част от най-голямото политическо семейство на консерваторите. Т...
Радев от Берн: Решението за изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото
21:59 | 21 Февруари 2019 г.

Радев от Берн: Решението за изборния кодекс ще бъд...

21:59 | 21 Февруари 2019 г.
Президентът Румен Радев увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото. Държавният глава ...
Бойко Борисов: Юли влизаме в чакалнята на еврозоната
19:46 | 21 Февруари 2019 г.

Бойко Борисов: Юли влизаме в чакалнята на еврозона...

19:46 | 21 Февруари 2019 г.
Юли месец влизаме в чакалнята на еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие в събитие, с което Фондация "Конр...

гледай на живо

24.02.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Седмицата с Канал 3
 • 07:00
  Парламентът на фокус
 • 07:15
  Имате думата