Нено Димов: Нов лифт в Банско ще има след обществено обсъждане и екооценка (ВИДЕО)

Хотели и ресторанти няма да се строят в Национален парк "Пирин", заяви министърът

Нено Димов
Източник: Канал 3

Нено Димов

Община Банско започва работа по изготвяне на устройствен план за изграждане на втори кабинков лифт. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместна пресконференция в курортния град с кмета на общината Георти Икономов. "Проектът ще се реализира само след като е преминал през обществено обсъждане и екооценка", уточни министър Димов.
 
Два дни след приемане на решението на правителството за промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и изграждане на нов кабинков лифт, министърът на околната среда и водите Нено Димов, посети курортния град, за да отговори на въпросите и нападките във връзка с предстоящото строителство.
 
"Устройственият план ще бъде изготвен в най-кратки срокове", заяви екоминистърът и за пореден път подчерта, че около новия кабинков лифт има много спекулации.
 
Кметът на Банско Георги Икономов също опроверга нападките, че решението за новия лифт е незаконосъобразно.
 
В събота за пореден път пред начална станция на единствения кабинков лифт се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. Кметът на Банско Георги Икономов пусна видеоклип в своя профил в социалната мрежа който показва тълпата от скиори на Бъндеришка поляна. 
 
 
"Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма да има. Промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения", отбеляза Нено Димов.
 
"Евентуални инвестиционни намерения за проекти ще бъдат подлагани на оценки. Планът за управление на НП "Пирин" не подлежи на екологична оценка, защото той само променя режими. На оценка обаче подлежат инвестиционните проекти", обясни министърът.
 
"Търся баланса на различните гледни точки", каза Димов. Той беше категоричен, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано, отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.
 
"Територията на ски зоната в Банско е 2% от НП "Пирин", а за Добринище 0,6%", поясни министър Димов. Той отхвърли твърденията, че ще бъдат застроени 48 на сто от територията на Националния парк. Според Нено Димов става въпрос единствено за спортна инфраструктура.
 
"Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете", каза още кметът на Банско Георги Икономов. "Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината", увери Икономов. 

16:24 | 20 Август 2018 г.

Захариева настоява за незабавна среща на български...

16:24 | 20 Август 2018 г.
След спешната среща, свикана днес от премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“, което ос...
Нинова: Да се поеме политическа отговорност за Олимпик, не само с оставката на Агайн
14:12 | 20 Август 2018 г.

Нинова: Да се поеме политическа отговорност за Оли...

14:12 | 20 Август 2018 г.
Да се поеме отговорност за случая с кипърската застрахователна компания не само чрез оставката на Ралица Агайн - трябва политическа. ...
БСП внесе подписи за извънредно заседание на НС
13:43 | 20 Август 2018 г.

Парламентът ще заседава извънредно утре

13:43 | 20 Август 2018 г.
БСП входира в деловодството на Народното събрание искането си за извънредно заседание. Искането бе входирано от лидера на БСП Корнелия Ни...
Горанов: Ралица Агайн да поеме отговорност и да напусне поста си в КФН
11:32 | 20 Август 2018 г.

Горанов: Ралица Агайн да поеме отговорност и да на...

11:32 | 20 Август 2018 г.
Искаме Ралица Агайн да поеме отговорност за състоянието на застрахователния сектор в страната и да напусне заемания от нея пост. Това е п...
09:38 | 20 Август 2018 г.

Екшън в РЗИ-Бургас! Симеонов звъни на шефа, телеви...

09:38 | 20 Август 2018 г.
Телевизия “Алфа” разпространи видео, в което се вижда как по време на интервю на техен репортер с директора на РЗИ-Бургас, ви...
Борисов събира Горанов и шефовете на КФН заради фалита на \
07:31 | 20 Август 2018 г.

Борисов събира Горанов и шефовете на КФН заради фа...

07:31 | 20 Август 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов свика  среща в Министерски съвет с министъра на финансите Владислав Горанов и ръково...

гледай на живо

21.08.2018
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 09:00
  Денят на живо
 • 10:00
  Спорт в обектива
 • 11:00
  Имате думата