Нено Димов: Нов лифт в Банско ще има след обществено обсъждане и екооценка (ВИДЕО)

Хотели и ресторанти няма да се строят в Национален парк "Пирин", заяви министърът

Нено Димов
Източник: Канал 3

Нено Димов

Община Банско започва работа по изготвяне на устройствен план за изграждане на втори кабинков лифт. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместна пресконференция в курортния град с кмета на общината Георти Икономов. "Проектът ще се реализира само след като е преминал през обществено обсъждане и екооценка", уточни министър Димов.
 
Два дни след приемане на решението на правителството за промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и изграждане на нов кабинков лифт, министърът на околната среда и водите Нено Димов, посети курортния град, за да отговори на въпросите и нападките във връзка с предстоящото строителство.
 
"Устройственият план ще бъде изготвен в най-кратки срокове", заяви екоминистърът и за пореден път подчерта, че около новия кабинков лифт има много спекулации.
 
Кметът на Банско Георги Икономов също опроверга нападките, че решението за новия лифт е незаконосъобразно.
 
В събота за пореден път пред начална станция на единствения кабинков лифт се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. Кметът на Банско Георги Икономов пусна видеоклип в своя профил в социалната мрежа който показва тълпата от скиори на Бъндеришка поляна. 
 
 
"Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма да има. Промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения", отбеляза Нено Димов.
 
"Евентуални инвестиционни намерения за проекти ще бъдат подлагани на оценки. Планът за управление на НП "Пирин" не подлежи на екологична оценка, защото той само променя режими. На оценка обаче подлежат инвестиционните проекти", обясни министърът.
 
"Търся баланса на различните гледни точки", каза Димов. Той беше категоричен, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано, отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.
 
"Територията на ски зоната в Банско е 2% от НП "Пирин", а за Добринище 0,6%", поясни министър Димов. Той отхвърли твърденията, че ще бъдат застроени 48 на сто от територията на Националния парк. Според Нено Димов става въпрос единствено за спортна инфраструктура.
 
"Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете", каза още кметът на Банско Георги Икономов. "Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината", увери Икономов. 

22:09 | 15 Ноември 2018 г.

Борисов пристигна в Солун, обсъди жизненоважни про...

22:09 | 15 Ноември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун за участие в Третата среща на високо равнище, посветена на европейската перспектив...
18:36 | 15 Ноември 2018 г.

Каракачанов: Институциите влязоха във война

18:36 | 15 Ноември 2018 г.
„Институциите влязоха във война. Не приемам критиките, които президентът непрестанно отправя, вземайки страната на опозицията. Да, ...
13:43 | 15 Ноември 2018 г.

Зоран Заев: Минахме 500 млн. евро в търговията меж...

13:43 | 15 Ноември 2018 г.
Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие. Това каза премиеръ...
13:20 | 15 Ноември 2018 г.

Борисов разговаря поотделно с премиерите на Черна ...

13:20 | 15 Ноември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с премиерите на Черна гора и на Сърбия – Душко Маркович и Ана Бърнаби...
12:58 | 15 Ноември 2018 г.

Борисов: Груевски нито е искал, нито му е издаван ...

12:58 | 15 Ноември 2018 г.
Българският премиер Бойко Борисов заяви след срещата с македонския си колега Зоран Заев в Министерски съвет, че на осъдения бивш премиер ...
Борисов с натоварена програма в Давос - ето с кого се срещна премиерът (СНИМКИ)
08:06 | 15 Ноември 2018 г.

Борисов посреща Зоран Заев в Министерски съвет

08:06 | 15 Ноември 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който е на посещение в България. Двамата ...

гледай на живо

16.11.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини