Нено Димов: Нов лифт в Банско ще има след обществено обсъждане и екооценка (ВИДЕО)

Хотели и ресторанти няма да се строят в Национален парк "Пирин", заяви министърът

Нено Димов
Източник: Канал 3

Нено Димов

Община Банско започва работа по изготвяне на устройствен план за изграждане на втори кабинков лифт. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместна пресконференция в курортния град с кмета на общината Георти Икономов. "Проектът ще се реализира само след като е преминал през обществено обсъждане и екооценка", уточни министър Димов.
 
Два дни след приемане на решението на правителството за промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и изграждане на нов кабинков лифт, министърът на околната среда и водите Нено Димов, посети курортния град, за да отговори на въпросите и нападките във връзка с предстоящото строителство.
 
"Устройственият план ще бъде изготвен в най-кратки срокове", заяви екоминистърът и за пореден път подчерта, че около новия кабинков лифт има много спекулации.
 
Кметът на Банско Георги Икономов също опроверга нападките, че решението за новия лифт е незаконосъобразно.
 
В събота за пореден път пред начална станция на единствения кабинков лифт се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. Кметът на Банско Георги Икономов пусна видеоклип в своя профил в социалната мрежа който показва тълпата от скиори на Бъндеришка поляна. 
 
 
"Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма да има. Промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения", отбеляза Нено Димов.
 
"Евентуални инвестиционни намерения за проекти ще бъдат подлагани на оценки. Планът за управление на НП "Пирин" не подлежи на екологична оценка, защото той само променя режими. На оценка обаче подлежат инвестиционните проекти", обясни министърът.
 
"Търся баланса на различните гледни точки", каза Димов. Той беше категоричен, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано, отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.
 
"Територията на ски зоната в Банско е 2% от НП "Пирин", а за Добринище 0,6%", поясни министър Димов. Той отхвърли твърденията, че ще бъдат застроени 48 на сто от територията на Националния парк. Според Нено Димов става въпрос единствено за спортна инфраструктура.
 
"Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете", каза още кметът на Банско Георги Икономов. "Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината", увери Икономов. 

15:34 | 27 Май 2018 г.

Нарушение на изборите в Галиче

15:34 | 27 Май 2018 г.
Общинска избирателна комисия - Бяла Слатина състави актове на членовете на подвижната избирателна комисия за нарушения по време на втория...
Откриване на паметна плоча на Димитър Пешев в Киев
11:43 | 27 Май 2018 г.

Кръстиха площад и откриха паметна плоча на Димитър...

11:43 | 27 Май 2018 г.
Министър-председателите на България и Украйна Бойко Борисов и Володимир Гройсман откриха площад "Димитър Пешев" и паметна плоча...
Андрей Новаков
10:50 | 27 Май 2018 г.

Андрей Новаков за пакета "Макрон": Не могат да си ...

10:50 | 27 Май 2018 г.
"Пакетът "Макрон" е писан от човек, седнал на доста удобно място, но не и в шофьорската кабина на ТИР”. Това за поре...
Цветан Цветанов и Илир Мета
10:29 | 27 Май 2018 г.

Цветан Цветанов се срещна с президента на Албания

10:29 | 27 Май 2018 г.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе среща с президента на Албания Илир ...
Парламентарни избори 2017 6
09:21 | 27 Май 2018 г.

ГЕРБ срещу БСП - втори тур на изборите в Галиче

09:21 | 27 Май 2018 г.
Втори тур на изборите в село Галиче се провежда днес. След като кметът на селото Ценко Чоков беше осъден, Галиче отиде на избори миналата...
Валидираха пощенска марка София – Европейска столица на спорта 2018
9
19:36 | 26 Май 2018 г.

Фандъкова се срещна с боксова легенда, покани го в...

19:36 | 26 Май 2018 г.
В рамките на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Киев, кметът на София Йорданка Фандъкова, която е част от делегацията, ...

гледай на живо

27.05.2018
 • в момента
  Конкурс "Царица роза"
 • 17:00
  Беновска пита
 • 19:00
  Новини
 • 19:30
  Интервю с Наделина Анева