Нено Димов: Нов лифт в Банско ще има след обществено обсъждане и екооценка (ВИДЕО)

Хотели и ресторанти няма да се строят в Национален парк "Пирин", заяви министърът

Нено Димов
Източник: Канал 3

Нено Димов

Община Банско започва работа по изготвяне на устройствен план за изграждане на втори кабинков лифт. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместна пресконференция в курортния град с кмета на общината Георти Икономов. "Проектът ще се реализира само след като е преминал през обществено обсъждане и екооценка", уточни министър Димов.
 
Два дни след приемане на решението на правителството за промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и изграждане на нов кабинков лифт, министърът на околната среда и водите Нено Димов, посети курортния град, за да отговори на въпросите и нападките във връзка с предстоящото строителство.
 
"Устройственият план ще бъде изготвен в най-кратки срокове", заяви екоминистърът и за пореден път подчерта, че около новия кабинков лифт има много спекулации.
 
Кметът на Банско Георги Икономов също опроверга нападките, че решението за новия лифт е незаконосъобразно.
 
В събота за пореден път пред начална станция на единствения кабинков лифт се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. Кметът на Банско Георги Икономов пусна видеоклип в своя профил в социалната мрежа който показва тълпата от скиори на Бъндеришка поляна. 
 
 
"Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма да има. Промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения", отбеляза Нено Димов.
 
"Евентуални инвестиционни намерения за проекти ще бъдат подлагани на оценки. Планът за управление на НП "Пирин" не подлежи на екологична оценка, защото той само променя режими. На оценка обаче подлежат инвестиционните проекти", обясни министърът.
 
"Търся баланса на различните гледни точки", каза Димов. Той беше категоричен, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано, отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.
 
"Територията на ски зоната в Банско е 2% от НП "Пирин", а за Добринище 0,6%", поясни министър Димов. Той отхвърли твърденията, че ще бъдат застроени 48 на сто от територията на Националния парк. Според Нено Димов става въпрос единствено за спортна инфраструктура.
 
"Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете", каза още кметът на Банско Георги Икономов. "Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината", увери Икономов. 

Горанов: Искам оставката на Плочев, да каже кой го е заплашвал
18:05 | 20 Февруари 2018 г.

Горанов: Искам оставката на Плочев, да каже кой го...

18:05 | 20 Февруари 2018 г.
Искам оставката на шефа на Националната здравно-осигурителна каса проф. Камен Плочев, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, ци...
17:57 | 20 Февруари 2018 г.

Президентът удостои с висши държавни отличия дейци...

17:57 | 20 Февруари 2018 г.
Президентът Румен Радев удостои днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с висши държавни отличия дейци на образованието, наукат...
Ето как властта изяде рейтинга на Патриотите
13:12 | 20 Февруари 2018 г.

Ето как властта изяде рейтинга на Патриотите

13:12 | 20 Февруари 2018 г.
Общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател констатира изследване на агенция...
Отложиха срещата Борисов - Курц, австрийският канцлер е болен
10:24 | 20 Февруари 2018 г.

Днес няма да има среща Борисов - Курц, австрийския...

10:24 | 20 Февруари 2018 г.
Планираното за днес работно посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц се отлага поради внезапно възникнали здравословни причини. ...
Кирил Ананиев
08:30 | 20 Февруари 2018 г.

Кирил Ананиев: Няма законова пречка да поискам ост...

08:30 | 20 Февруари 2018 г.
Здравният министър Кирил Ананиев обвини шефа на НЗОК в лъжа и заяви, че няма пречка да му поиска оставката. Той съжали, че един финансов ...
Бойко Борисов приема 31-годишния канцлер на Австрия Курц
08:11 | 20 Февруари 2018 г.

Бойко Борисов приема 31-годишния канцлер на Австри...

08:11 | 20 Февруари 2018 г.
31-годишният австрийски канцлер Себастиан Курц идва на посещение у нас по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят задълбочав...

гледай на живо

21.02.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Парламентът на живо