8 министри гласували против конвенцията за еднополовия брак

Имаше достатъчно привърженици на нормалните сексуални отношения, радва се вицепремиерът Валери Симеонов

Валери Симеонов, Владислав горанов, Ивайло Московски
Източник: Канал 3

Не само министрите на Патриотите са гласували против Истанбулската конвенция, а и такива на ГЕРБ. 8 министри, което е една трета от кабинета, са се обявили срещу ратификацията на документа. Това разкри вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието на Министерския съвет.

"Не търсете политическо противопоставяне. Случват се и такива неща на МС, мнозинството надделя. Нещата отиват към корекция на текстовете със съпътстваща декларация", коментира Симеонов.

Той не каза имената на колегите си, които са се опънали на толерантността и разчупването на стереотипите с отваряне на вратичка към узаконяването на еднополовия брак благодарение на конвенцията. Поясни обаче, че против са гласували тези министри, които били нормално сексуално ориентирани.

"Имаше достатъчно привърженици на нормалните сексуални отношения", възтържествува Симеонов.

Дали премиерът Бойко Борисов е бил сред тях, коалиционният партньор не забелязал, защото по време на гласуването гледал в друга посока, призна той.

До голяма степен той и колегите му, които били против ратификацията на конвенцията, били успокоени с обещанието за съпътстващата декларация, в която Народното събрание да уточни българската позиция и да премахне страховете им. На уточнението, че вицепремиерът Екатерина Захариева отрича в конвенцията да се говори за трети пол, Симеонов отвърна, че не иска да влиза в детайли какво пише.

"Става въпрос за позиция, която сме взели. Всеки заема позиция, с оглед на своята компетентност и своите убеждения. Повтарям, че не само ОП, 8 човека от министрите гласуваха против. И мисля, че това е нормален начин за взимане на решения - мнозинството взима решения. Така е в НС, дали ни харесва, или не. не мисля, че трябва да се влиза в детайли. След като сме изразили една позиция, значи имаме основание и притеснения", потвърди той. По думите му след обсъждането в НС и съпътстващата декларация, която трябва да се добави, не би трябвало да има такава опасност.

Преди правителственото заседание в остра декларация "Обединени патриоти" – ВМРО, чиито лидер е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, изразиха несъгласие с ратификацията на документа, тъй като "по този начин се осигурява възможност за признаване от България на наличието на "трети пол". 

"Истанбулската конвенция също така насърчава изучаване на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм, травестизъм и други подобни, и то на всички образователни нива – от детската градина до университетите. Член 3, например, въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека: "Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете"", се посочва още в позицията на "Обединени патриоти" - ВМРО.

Според формацията "на практика това дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове – ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол автоматично, според Истанбулската конвенция, се създава еднополово "семейство".

"Както е известно, българската Конституция признава пол от мъж и жена и семейство от мъж и жена. Това означава да се даде възможност за осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България, ако бъде ратифицирана тази Конвенция, която уж се занимава само с домашното насилие", написаха Патриотите в декларацията си.

 
Каракачанов: Трагедията показва, че нашият свят е заплашен
20:05 | 23 Октомври 2018 г.

Каракачанов: "Обединени патриоти" се раздират от в...

20:05 | 23 Октомври 2018 г.
"Аз няма да поискам оставката на Валери Симеонов". Това заяви още веднъж вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в и...
18:56 | 23 Октомври 2018 г.

Хасан Азис: ДПС е политическият ясновидец на събит...

18:56 | 23 Октомври 2018 г.
Правим анализ на сегашната ситуация, ще излезем с официално становище, но то е ясно, че всеки подкрепя майките на деца с увреждания....
18:26 | 23 Октомври 2018 г.

БСП поиска изслушване на Валери Симеонов в парламе...

18:26 | 23 Октомври 2018 г.
Подписахме искане утре първа точка в дневния ред на парламента да бъде изслушване на Валери Симеонов, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинов...
15:22 | 23 Октомври 2018 г.

Борисов: България гради мостове на сътрудничество ...

15:22 | 23 Октомври 2018 г.
България и Египет, наред с изключителните природни, исторически и културни ценности, които притежават двете държави, имат и еднакво отнош...
14:32 | 23 Октомври 2018 г.

Каракачанов: Година и половина се занимаваме с глу...

14:32 | 23 Октомври 2018 г.
"Правителството не трябва да пада”. Това категорично обяви вицепремиерът, лидер на ВМРО и съпредседател на "Обединени пат...
13:00 | 23 Октомври 2018 г.

Симеонов призова за отмяна на контрапротест в него...

13:00 | 23 Октомври 2018 г.
Вицепремиерът Валери Симеонов събра медиите извънредно в Министерския съвет, за да призове защитниците си от планирания за утре контрапро...

гледай на живо

23.10.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини