Сензационен Туск: Рецитира Вазов на брилянтен български в Народния театър

Историята на Балканите е по-драматична от "Игра на тронове", каза председателят на ЕС

Откриване на българското председателство Борисов, Туск, Юнкер, Радев
Източник: Снимка: EU2018BG

Откриване на българското председателство Борисов, Туск, Юнкер, Радев

Наследници на Спартак, народ, който не е губил знаме в битка, най-старата държава в Европа - така нарече българите председателят на ЕС Доналд Туск в словото си, което беше гвоздеят на церемонията по откриването на европредседателството.

Той сътвори най-голямата изненада на тържествената гала, събрала европейския и роден елит. От първата до последната дума Туск го произнесе на български език, на ниво, повече от чудесно за постиженията на един чужденец.

Туск изрецитира знаковото стихотворение на Иван Вазов, чието име носи Народният театър - "Отечество любезно". А пълната зала изригна, когато той започна с първия стих:

"Отечество любезно, как хубаво си ти!

Как чудно се синее небето ти безкрайно!

Как твоите картини меняват се омайно!

При всеки поглед нови, по-нови красоти."

"Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" –  тази мисъл ме съпътства днес като Председател на Европейския съвет и като поляк, направи прехода Туск.

"Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество.

Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти", обърна се той към българските домакини на европредседателството.

"Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион?!", възкликна Туск.

И сравни миналото на Балканите с битките в хитовия сериал "Игра на тронове".

"По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, каза Туск.

"Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност", заключи Туск.

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!", похвали той Бойко Борисов.

Българският на Туск успя да изненада дори премиера Борисов, който обяви, че след неговата реч всяка друга ще бледнее неуместна.

"Той се шегува с мен, че всеки ден учи по едно изречение на български", разкри Борисов, но призна, че въобще не му е повярвал до днес. "Ние, като българи, трябва да оценим, че председателят на ЕС е положил толкова труд, за да покаже уважението си към всички нас", прехласна се Борисов.

Жестът на Туск не е инцидентен или демонстрация на куртоазия. Паметливи се сетиха, че това явно е полска традиция и знак на уважение към домакина, защото целият състав на полското посолство в София декламира на български на 3 март миналата година в специално видео обръщение към българите. А тази година пък дипломатите се облякоха в български народни носии на 24 май отново във видео поздрав за нас.

Етикети: Доналд Туск
Репликата на Борисов \
08:59 | 21 Януари 2019 г.

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" бил...

08:59 | 21 Януари 2019 г.
Посланията от вчерашната среща на ГЕРБ бяха много ясни – мобилизация, да останем скромни за постигнатото, но ако искаме да изпълвам...
ГЕРБ тръгва към победа със скоростта на F- 16
12:05 | 20 Януари 2019 г.

ГЕРБ тръгва към победа със скоростта на F-16

12:05 | 20 Януари 2019 г.
"Със скоростта на F- 16, блок - до нова победа", надъха съпартийците си зам.-шефът на партията и кмет на Бургас Димитър Николов...
15:07 | 19 Януари 2019 г.

Петя Аврамова: Магистрала "Хемус" трябва да е гото...

15:07 | 19 Януари 2019 г.
„До 2024 година автомагистрала "Хемус" трябва да е изцяло готова. „Хемус“ за Северна България е необратим про...
Георги Първанов: За АБВ дойде време за битка
12:46 | 19 Януари 2019 г.

Георги Първанов призовава за нова енергийна страте...

12:46 | 19 Януари 2019 г.
"Трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна стратегия, стъпваща на реалните проблеми и търсеща технит...
КЗК глоби бензиностанциите на Марешки за дъмпинг
10:26 | 19 Януари 2019 г.

Марешки иска референдум за покупката на изтребител...

10:26 | 19 Януари 2019 г.
Трябва да се организира референдум по въпроса за закупуването на нови бойни самолети за армията ни. Това заяви в ефира на „Съб...
22:08 | 18 Януари 2019 г.

Петър Стоянов: Все още не можем да преодолеем тези...

22:08 | 18 Януари 2019 г.
Лошите спомени се забравят сравнително лесно, а е хубаво те да се напомнят от време на време, за да не се забравят. Зимата на 1997 година...

гледай на живо

21.01.2019
 • в момента
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини