Борисов: България е в тройката на Европа

Благодаря на Юнкер, ЕК защити интереса на страната ни, заяви българският премиер

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Бойко Борисов

България е в тройката на Европа. Страната ни в момента пази най-добре европейската граница. Нашата граница е най-добрата от шенгенските граници. България е изпълнила стриктно критериите за Шенген и за влизане в чакалнята на еврозоната. Клишето България-Румъния трябва да изчезне скоро, защото страната ни не го заслужава. Това заяви на брифинг след заседанието на българското правителство и Европейската комисия премиерът Бойко Борисов.  

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да се нормализират отношенията. Има положителна тенденция в Германия за създаване на правителство. Благодаря на Юнкер", допълни Борисов. 

Вижте още новини от България 

"Газовият хъб Балкан дава възможност България да бъде център не само на газоразпределянето, но и център за доставка на газ. ЕК защити интереса на България. Турция е голям наш съсед, спазването на споразумението за миграция е изключително важно за ЕС", добави Бойко Борисов. 

"С подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер, защото над 350 милиона евро влизат у нас по тази програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите, един изключително работещ фонд", каза премиерът по повод одобреното финансиране по плана "Юнкер" на проектите на братя Домусчиеви за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет". 

"Извинявам се на гражданите на София за полицейската охрана и притесненията, които им причиняваме тези два дни. Другата тежка среща ще е на 16-17 март. Нямаме друга сграда, където да направим председателството. Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни", поясни българският премиер.  

"Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС. Благодаря на Шефчович и Юнкер, защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и на доставките на различен вид газ", подчерта Борисов.

"За европейското председателство работихме заедно и по много теми имаме напредък", поясни Борисов. Според него трябва да използваме максимално добре тези 6 месеца на европредседателството.

"За европейския газов хъб "Балкан" - за България този проект е добър, при него се диференцират доставките", смята премиерът. "Говорим не за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет. Така България да си върне важната роля на Балканите в енергийния сектор", отбеляза Бойко Борисов. Той напомни как не се е състоял проекта "Южен поток" и благодари на Юнкер, че той го е разбрал и му е предложил тази схема за газовия хъб "Балкан".

"Откакто ЕС подписа с Турция за мигрантите мигрантския поток намаля значително. Държим стриктно на законите и се надявам турското правителство да ревизира отношението си към медиите. Ще търсим друга форма, за да подобрим отношенията с най-големия съсед на ЕС, с тази част на Европа. Това ще е добре за региона и за ЕС", каза Бойко Борисов.

"Спор няма, че стабилността на Германия влияе директно върху стабилността на целия ЕС. Очаква се най-много пари да дойдат отново от Германия. Дори за Берлинския процес за Западните Балкани разчитам много на канцлера Меркел", заяви българският министър-председател. 

Иво Христов
14:15 | 15 Октомври 2018 г.

Пуснали фалшив руски паспорт на началника на кабин...

14:15 | 15 Октомври 2018 г.
Фалшив руски паспорт на началника на кабинета на президента Румен Радев обикаля социалните мрежи. За това алармира самият Иво Христов пре...
Посланик Хопкинс с Борисов
13:47 | 15 Октомври 2018 г.

Посланик Хопкинс при Борисов, дала му допълнителни...

13:47 | 15 Октомври 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с посланика на Великобритания Ема Хопкинс. Двамата са обсъдили развитието на преговорите за излиза...
10:44 | 15 Октомври 2018 г.

Президентът иска радиомълчание по темата за изтреб...

10:44 | 15 Октомври 2018 г.
Президентът Румен Радев призова всички да запазят мълчание по темата за покупката на нови бойни самолети, докато политико-експертната гру...
85,79 % от съдиите дадоха вот в повторното гласуване за избор на членове на ВСС
08:00 | 15 Октомври 2018 г.

Частични местни избори: 2 от 3 за ГЕРБ, 1 за ВМРО

08:00 | 15 Октомври 2018 г.
В частичните местни избори, проведени в три населени места в страната вчера, ГЕРБ спечели най-много гласове в две от тях. Кандидатът...
17:31 | 12 Октомври 2018 г.

Американският посланик в централата на БСП, срещна...

17:31 | 12 Октомври 2018 г.
Американският посланик в България Ерик Рубин гостува в централата на БСП на "Позитано" 20, където се срещна с лидера на социали...
Избори
11:52 | 12 Октомври 2018 г.

"Екзакта": ГЕРБ с 3,6% преднина пред БСП, ако избо...

11:52 | 12 Октомври 2018 г.
В отговор на въпроса „Ако парламентарните избори бяха днес, за коя партия/коалиция бихте гласували?”, 23.7% от българите посо...

гледай на живо

15.10.2018
 • в момента
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини