Борисов: България е в тройката на Европа

Благодаря на Юнкер, ЕК защити интереса на страната ни, заяви българският премиер

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Бойко Борисов

България е в тройката на Европа. Страната ни в момента пази най-добре европейската граница. Нашата граница е най-добрата от шенгенските граници. България е изпълнила стриктно критериите за Шенген и за влизане в чакалнята на еврозоната. Клишето България-Румъния трябва да изчезне скоро, защото страната ни не го заслужава. Това заяви на брифинг след заседанието на българското правителство и Европейската комисия премиерът Бойко Борисов.  

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да се нормализират отношенията. Има положителна тенденция в Германия за създаване на правителство. Благодаря на Юнкер", допълни Борисов. 

Вижте още новини от България 

"Газовият хъб Балкан дава възможност България да бъде център не само на газоразпределянето, но и център за доставка на газ. ЕК защити интереса на България. Турция е голям наш съсед, спазването на споразумението за миграция е изключително важно за ЕС", добави Бойко Борисов. 

"С подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер, защото над 350 милиона евро влизат у нас по тази програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите, един изключително работещ фонд", каза премиерът по повод одобреното финансиране по плана "Юнкер" на проектите на братя Домусчиеви за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет". 

"Извинявам се на гражданите на София за полицейската охрана и притесненията, които им причиняваме тези два дни. Другата тежка среща ще е на 16-17 март. Нямаме друга сграда, където да направим председателството. Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни", поясни българският премиер.  

"Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС. Благодаря на Шефчович и Юнкер, защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и на доставките на различен вид газ", подчерта Борисов.

"За европейското председателство работихме заедно и по много теми имаме напредък", поясни Борисов. Според него трябва да използваме максимално добре тези 6 месеца на европредседателството.

"За европейския газов хъб "Балкан" - за България този проект е добър, при него се диференцират доставките", смята премиерът. "Говорим не за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет. Така България да си върне важната роля на Балканите в енергийния сектор", отбеляза Бойко Борисов. Той напомни как не се е състоял проекта "Южен поток" и благодари на Юнкер, че той го е разбрал и му е предложил тази схема за газовия хъб "Балкан".

"Откакто ЕС подписа с Турция за мигрантите мигрантския поток намаля значително. Държим стриктно на законите и се надявам турското правителство да ревизира отношението си към медиите. Ще търсим друга форма, за да подобрим отношенията с най-големия съсед на ЕС, с тази част на Европа. Това ще е добре за региона и за ЕС", каза Бойко Борисов.

"Спор няма, че стабилността на Германия влияе директно върху стабилността на целия ЕС. Очаква се най-много пари да дойдат отново от Германия. Дори за Берлинския процес за Западните Балкани разчитам много на канцлера Меркел", заяви българският министър-председател. 

Министерство на правосъдието
13:17 | 22 Януари 2019 г.

МП реагира - затяга контрола за даване на българск...

13:17 | 22 Януари 2019 г.
Министерството на правосъдието предлага мерки за затягане на контрола по придобиване на българско гражданство. Това съобщиха от пресцентъ...
11:11 | 22 Януари 2019 г.

Акцията срещу ТЕЛК-мафията ще подейства дисциплини...

11:11 | 22 Януари 2019 г.
Социалният министър даде да се разбере, че е предупреждавал за нередности в системата с инвалидните пенсии и е предлагал нейната корекция...
10:15 | 22 Януари 2019 г.

Йотова: Дълги години Президентството бе патерица и...

10:15 | 22 Януари 2019 г.
"Дълги години Президентството беше патерица на изпълнителната власт. Така хората отвикнаха да чуват гласа на българския президент. З...
Репликата на Борисов \
08:59 | 21 Януари 2019 г.

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" бил...

08:59 | 21 Януари 2019 г.
Посланията от вчерашната среща на ГЕРБ бяха много ясни – мобилизация, да останем скромни за постигнатото, но ако искаме да изпълвам...
ГЕРБ тръгва към победа със скоростта на F- 16
12:05 | 20 Януари 2019 г.

ГЕРБ тръгва към победа със скоростта на F-16

12:05 | 20 Януари 2019 г.
"Със скоростта на F- 16, блок - до нова победа", надъха съпартийците си зам.-шефът на партията и кмет на Бургас Димитър Николов...
15:07 | 19 Януари 2019 г.

Петя Аврамова: Магистрала "Хемус" трябва да е гото...

15:07 | 19 Януари 2019 г.
„До 2024 година автомагистрала "Хемус" трябва да е изцяло готова. „Хемус“ за Северна България е необратим про...

гледай на живо

22.01.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини