Борисов: България е в тройката на Европа

Благодаря на Юнкер, ЕК защити интереса на страната ни, заяви българският премиер

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Бойко Борисов

България е в тройката на Европа. Страната ни в момента пази най-добре европейската граница. Нашата граница е най-добрата от шенгенските граници. България е изпълнила стриктно критериите за Шенген и за влизане в чакалнята на еврозоната. Клишето България-Румъния трябва да изчезне скоро, защото страната ни не го заслужава. Това заяви на брифинг след заседанието на българското правителство и Европейската комисия премиерът Бойко Борисов.  

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да се нормализират отношенията. Има положителна тенденция в Германия за създаване на правителство. Благодаря на Юнкер", допълни Борисов. 

Вижте още новини от България 

"Газовият хъб Балкан дава възможност България да бъде център не само на газоразпределянето, но и център за доставка на газ. ЕК защити интереса на България. Турция е голям наш съсед, спазването на споразумението за миграция е изключително важно за ЕС", добави Бойко Борисов. 

"С подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер, защото над 350 милиона евро влизат у нас по тази програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите, един изключително работещ фонд", каза премиерът по повод одобреното финансиране по плана "Юнкер" на проектите на братя Домусчиеви за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет". 

"Извинявам се на гражданите на София за полицейската охрана и притесненията, които им причиняваме тези два дни. Другата тежка среща ще е на 16-17 март. Нямаме друга сграда, където да направим председателството. Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни", поясни българският премиер.  

"Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС. Благодаря на Шефчович и Юнкер, защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и на доставките на различен вид газ", подчерта Борисов.

"За европейското председателство работихме заедно и по много теми имаме напредък", поясни Борисов. Според него трябва да използваме максимално добре тези 6 месеца на европредседателството.

"За европейския газов хъб "Балкан" - за България този проект е добър, при него се диференцират доставките", смята премиерът. "Говорим не за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет. Така България да си върне важната роля на Балканите в енергийния сектор", отбеляза Бойко Борисов. Той напомни как не се е състоял проекта "Южен поток" и благодари на Юнкер, че той го е разбрал и му е предложил тази схема за газовия хъб "Балкан".

"Откакто ЕС подписа с Турция за мигрантите мигрантския поток намаля значително. Държим стриктно на законите и се надявам турското правителство да ревизира отношението си към медиите. Ще търсим друга форма, за да подобрим отношенията с най-големия съсед на ЕС, с тази част на Европа. Това ще е добре за региона и за ЕС", каза Бойко Борисов.

"Спор няма, че стабилността на Германия влияе директно върху стабилността на целия ЕС. Очаква се най-много пари да дойдат отново от Германия. Дори за Берлинския процес за Западните Балкани разчитам много на канцлера Меркел", заяви българският министър-председател. 

19:05 | 24 Април 2018 г.

Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Бал...

19:05 | 24 Април 2018 г.
Горд съм с политическия елит на Балканите. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след четиристранната среща на високо равнище в...
17:20 | 24 Април 2018 г.

Симеонов очаква хората със съвест да гласуват за в...

17:20 | 24 Април 2018 г.
Който има съвест, да подкрепи връщането на тютюнопушенето на обществени места. На това се надява вицепремиерът Валери Симеонов. Той вече ...
Среща ПСЮИЕ, Бойко Борисов
16:14 | 24 Април 2018 г.

Борисов: Даваме ясен знак, че на Балканите вече ми...

16:14 | 24 Април 2018 г.
Балканите могат да дадат пример в Европа, че сме способни сами да решаваме конфликтите си. Това обяви министър-председателят Бойко Борисо...
12:43 | 24 Април 2018 г.

Борисов: Европейската перспектива е ключова за Зап...

12:43 | 24 Април 2018 г.
Управлението на мигрантската криза и отношенията между държавите на Балканите бяха акцентите в срещата между министър-председателя Бойко ...
11:21 | 24 Април 2018 г.

Безупречни отношения между България и Германия

11:21 | 24 Април 2018 г.
Отличните двустранни отношения и изключително активния политически диалог на всички нива обсъдиха председателят на Народното събрание Цве...
09:38 | 24 Април 2018 г.

Валентин Радев: Полицията трябва да се оттегли от ...

09:38 | 24 Април 2018 г.
Подобрява се състоянието на пострадалата от бомбичка полицайка, следва да се направи и още една операция. Дано всичко се възстанови. Поли...

гледай на живо

24.04.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Денят на живо
 • 23:30
  Патарински LIVE