Борисов: България е в тройката на Европа

Благодаря на Юнкер, ЕК защити интереса на страната ни, заяви българският премиер

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Бойко Борисов

България е в тройката на Европа. Страната ни в момента пази най-добре европейската граница. Нашата граница е най-добрата от шенгенските граници. България е изпълнила стриктно критериите за Шенген и за влизане в чакалнята на еврозоната. Клишето България-Румъния трябва да изчезне скоро, защото страната ни не го заслужава. Това заяви на брифинг след заседанието на българското правителство и Европейската комисия премиерът Бойко Борисов.  

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да се нормализират отношенията. Има положителна тенденция в Германия за създаване на правителство. Благодаря на Юнкер", допълни Борисов. 

Вижте още новини от България 

"Газовият хъб Балкан дава възможност България да бъде център не само на газоразпределянето, но и център за доставка на газ. ЕК защити интереса на България. Турция е голям наш съсед, спазването на споразумението за миграция е изключително важно за ЕС", добави Бойко Борисов. 

"С подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер, защото над 350 милиона евро влизат у нас по тази програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите, един изключително работещ фонд", каза премиерът по повод одобреното финансиране по плана "Юнкер" на проектите на братя Домусчиеви за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет". 

"Извинявам се на гражданите на София за полицейската охрана и притесненията, които им причиняваме тези два дни. Другата тежка среща ще е на 16-17 март. Нямаме друга сграда, където да направим председателството. Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни", поясни българският премиер.  

"Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС. Благодаря на Шефчович и Юнкер, защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и на доставките на различен вид газ", подчерта Борисов.

"За европейското председателство работихме заедно и по много теми имаме напредък", поясни Борисов. Според него трябва да използваме максимално добре тези 6 месеца на европредседателството.

"За европейския газов хъб "Балкан" - за България този проект е добър, при него се диференцират доставките", смята премиерът. "Говорим не за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет. Така България да си върне важната роля на Балканите в енергийния сектор", отбеляза Бойко Борисов. Той напомни как не се е състоял проекта "Южен поток" и благодари на Юнкер, че той го е разбрал и му е предложил тази схема за газовия хъб "Балкан".

"Откакто ЕС подписа с Турция за мигрантите мигрантския поток намаля значително. Държим стриктно на законите и се надявам турското правителство да ревизира отношението си към медиите. Ще търсим друга форма, за да подобрим отношенията с най-големия съсед на ЕС, с тази част на Европа. Това ще е добре за региона и за ЕС", каза Бойко Борисов.

"Спор няма, че стабилността на Германия влияе директно върху стабилността на целия ЕС. Очаква се най-много пари да дойдат отново от Германия. Дори за Берлинския процес за Западните Балкани разчитам много на канцлера Меркел", заяви българският министър-председател. 

Бойко Борисов, Хасан Улусой
13:38 | 23 Януари 2018 г.

Борисов подготвя срещата Турция - ЕС

13:38 | 23 Януари 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Турция Хасан Улусой. Двамата са обсъдили подготовката и организац...
Рокля на Armani изнерви Лиляна Павлова (Снимки)
10:23 | 23 Януари 2018 г.

Лиляна Павлова изригна в мрежата заради тоалет (Сн...

10:23 | 23 Януари 2018 г.
Министърът по Европредседателството Лиляна Павлова направи остро изявление, с което се закани със съд на медия, разпространила фалшива но...
Иво Л
10:02 | 23 Януари 2018 г.

ОЛАФ сезиран за схемите на псевдо еколозите

10:02 | 23 Януари 2018 г.
Службата за борба с евроизмамите - ОЛАФ подхваща далаверите на Тома Белев и компания. Това става, след като тя е била сезирана за неправи...
Иво Христов: Президентът Радев е контрапункт на всяко отклонение на властта
09:54 | 23 Януари 2018 г.

Иво Христов: Президентът Радев е контрапункт на вс...

09:54 | 23 Януари 2018 г.
Президентът бе благоразумен да не дава никакви популистки обещания по време на кампанията. Той остана принципен и достоверен в действията...
16:05 | 22 Януари 2018 г.

Скандално! Екатерина Бончева от Комисията по досие...

16:05 | 22 Януари 2018 г.
Камерите по време на бутиковия протест пред БНТ срещу програмния директор на обществената телевизия уловиха скандално присъствие на държа...
На живо по Канал 3! Изявления на Бойко Борисов и Андрей Бабиш
12:15 | 22 Януари 2018 г.

Борисов: Между България и Чехия няма нерешени въпр...

12:15 | 22 Януари 2018 г.
"Между България и Чехия няма нерешени въпроси, има огромно приятелство и доверие. Решенията, които предлагаме са да се удължи спораз...

гледай на живо

23.01.2018
 • в момента
  Извънредно заседание на парламента (на живо)
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп
 • 15:30
  Всеки следобед