Деница Сачева за джендър анкетата: Попълват я учители, не деца

Зам.-министърката на образованието твърди, че анкетата се провежда отпреди тя да постъпи в МОН

Деница Сачева
Източник: Канал 3

Зам.-министърката на образованието Деница Сачева представи своята позиция пред Епицентър по скандала с джендър анкетата, за която първо съобщи Канал 3.

Сачева отхвърля твърдението, че тя е разрешила провеждането на анкетата в училища в София и Стара Загора, като обяснява, че тя работи в МОН от месец май 2017 г., а този конкурс се провеждал вече пета година. Според Епицентър обаче писмото с указание до РУО-Стара Загора е подписано именно от нея. Деница Сачева уточнява още, че анкетата я попълвали не децата, а учителите им.

Ето и отговора й:

"Във връзка с разпространявана информация за анкета сред ученици за това в коя тоалетна ходят и дали носят сиучъри за втори път през последните дни трябва да заявя, че такова нещо няма.

Дезинформацията, която се разпространява стъпва на факта, че от учебната 2013/2014 година по методология, разработена от Националната мрежа за децата и фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ се провежда конкурс „Училище без насилие и стереотипи, основани на пола“.

Министерството на образованието и науката (МОН) единствено съдейства за информирането на училищата за възможността да се включат в него, но участието е доброволно и по решение на директорите.
За сведение, на разпространяващите информация, че конкурсът се провежда по мое нареждане, подчертавам, че аз работя в МОН от м. май 2017 г.

Конкурсът се отнася до равнопоставеността между жените и мъжете и цели да се развиват училищни политики за противодействие на насилието и тормоза чрез изграждане на толерантна и подкрепяща среда.
Анкетите се попълват от директори или учителски колективи, а не от деца.
В тях не се съдържат подвеждащи въпроси и такива, чиито отговори да се тълкуват двусмислено. Темите, залегнали в анкетите, не са част от учебния материал и не се преподават в учебните часове.

Целта на конкурса е да се представят добрите практики на училищата за превенция на тормоза и насилието между децата, за изграждане и поддържане на спокойна и безопасна училищна среда, за създаване на пълноценно и продуктивно сътрудничество между ученици, учители и родители.

Добри примери в това отношение са насърчаването на равнопоставеното развитие на момичетата в областта на науките и технологиите, равнопоставеното участие на момичета и момчета в ученическите съвети, равнопоставения избор на професия от страна на момичетата и момчетата и т.н.
Равнопоставеността между момичетата и момчета не се отнася до феминизъм, мачизъм или хомосексуалност. Тя се отнася единствено и само до това да се гледа на другия като на човек на първо място".


Междувременно отговорната за средното образование друга зам.-министърка в МОН - Таня Михайлова, също обясни по БНТ, че въпросната анкета била за учител или група учители и не била предназначена за попълване от деца. Освен това се провеждала доброволно и повечето училища отказвали, защото анкетата вървяла вече от четири години.

При положение, че подобна анкета обикаля в българските училища толко дълго време, то тогава излиза, че е абсолютно безполезна на фона на агресията между момичета, между момчета, а и между момичета и момчета в училище, за които медиите постоянно алармират. Инцидентите се множат, а в някои случаи те завършиха и със смърт след ритник в корема.

20:16 | 01 Април 2020 г.

САЩ ще споделят с България ваксина срещу Covid-19,...

20:16 | 01 Април 2020 г.
  Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по повод разпространен...
17:41 | 01 Април 2020 г.

Ангелкова: До 13 юни няма да се възстановяват пред...

17:41 | 01 Април 2020 г.
Със сигурност в момента туризмът изживява най-тежката си криза и ситуацията е тежка за целия сектор. Благодаря на целия туристически бран...
16:00 | 01 Април 2020 г.

Министерският съвет предлага удължаване на извънре...

16:00 | 01 Април 2020 г.
Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на ...
14:26 | 01 Април 2020 г.

Отмениха утрешното заседание на парламента за бюдж...

14:26 | 01 Април 2020 г.
Утрешното заседание на парламента, на което трябваше да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, се отменя. Това стана ясно след проведен...
14:20 | 01 Април 2020 г.

Вълчев: Ако след 1 май училищата още са затворени,...

14:20 | 01 Април 2020 г.
Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото, обмислят в образователното министерство. Това ще се наложи, ако учил...
12:29 | 01 Април 2020 г.

Менда Стоянова: Ще се наложи да удължим извънредно...

12:29 | 01 Април 2020 г.
"Аз лично смятам, че ще се наложи да удължим извънредното положение. Сега този срок изтича на 13.04., и не смятам, че нещата ще прик...