Антон Кутев: Налагат се предсрочни избори след всички глупости, които правят управляващите (ВИДЕО)

Зам.-председателят ПГ на БСП още не вярва, че премиерът не е знаел за сделката за ЧЕЗ

Антон Кутев
Източник: БГНЕС

БСП се събра на извънреден пленум в централата си на "Позитано" 20, за да разисква, поне официално, вътрешнопартийни въпроси. Преди началото на заседанието на обаче бе отправен и призив за предсрочни избори.

"Налагат се предсрочни избори след всички глупости, които правят управляващите", обяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев.

"Аз лично смятах, че избори ще има, но чак следващата година”, допълни Кутев и отново изтъкна, че те са наложителни заради глупостите на управляващите.

Във връзка със сделката с ЧЕЗ, Антон Кутев уточни, че това не е тема на настоящия Пленум, тъй като дневният ред на заседанието предвижда вътрешнопартийни въпроси.

"Дълбоко не вярвам в това, което официално ми отговори министър-председателят, че не знае за тази сделка предварително. Не мога да повярвам, че българският и чешкият премиер се срещат и говорят за всичко друго, но не говорят за сделката, която в момента заплашва да го свали от власт", каза Кутев.

Вижте още политически новини!

Според него, ако премиерът не е знаел за сделката, трябва да си подаде оставката, но отново изрази увереност, че всъщност Бойко Борисов е бил наясно със случващото се.

"За мен остава огромният проблем, когато Гинка продаде на Гинчо. След три години, примерно, тя източи няколкостотин милиона от ЧЕЗ, след което продаде на някой несъстоятелен човек фирмата и той фалира. Какво? Държавата пак ли ще стои отвън и ще каже, че не знае за какво става дума. Очевидно, че държавата трябва да има контрол, защото това е ключово дружество. Представяте ли си един ден да спре тока в София – какво правим? Ако Гинка реши утре, че е обидена на софиянци и дръпне шалтера – какво правим после?", попита риторично Кутев. 

"Това управление е без посока и го доказва до този момент. Вече мина половината от председателството на България и ние нямаме посока за това председателство. Играенето на добрия домакин по какъв начин помага на нашите интереси?", заяви от своя страна секретарят на парламентарната група на партията Филип Попов. 

Още един депутат от БСП - Красимир Янков, също прогнозира скорошни предсрочни избори.

"Голямото напрежение, което тлее е във връзка с неравенството, което се задълбочава. В България богатите стават все по-богати, а бедните за съжаление, стават все повече и все по-бедни и това правителство не обръща внимание на този голям проблем. Смятам, че това напрежение ще ескалира и Бойко Борисов ще бъде с предсрочно прекратен мандат, заради желанието на хората, на обществото, а ние трябва да удовлетворим искането, желанието за перспектива, за по-добър живот в България, това са очакванията към БСП", каза Янков и обясни, "няма да е далеч и този момент" с оставката на Борисов и кабинета му.

"Мисля, че в рамките на тази година, Борисов ще му се наложи да предизвика избори, защото предсрочни избори зависят от волята на Бойко Борисов, а той трябва да се съобрази с натиска, който ще има от хората", допълни Янков.

Иначе по време на пленума, в доклада си за актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП, лидерът Корнелия Нинова обяви, че през май БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание, в което ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата.
 

Етикети: БСП , Антон Кутев
Борисов към Йотингер: Искаме да сме амбициозни - то тогава ни е необходим и амбициозен бюджет
13:08 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов към Йотингер: Искаме да сме амбициозни - т...

13:08 | 16 Февруари 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер в рамките на Мюн...
САЩ поискаха среща с Борисов, премиерът ще разговаря с Майк Пенс
12:31 | 16 Февруари 2019 г.

САЩ поискаха среща с Борисов, премиерът ще разгова...

12:31 | 16 Февруари 2019 г.
Съединените щатите са поискали среща с българския премиер Бойко Борисов. Това стана ясно в Мюнхен, където продължава конференцията п...
Борисов: България ще продължи да укрепва сътрудничеството си с Европол
11:41 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов: България ще продължи да укрепва сътруднич...

11:41 | 16 Февруари 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол в Мюнхен. Двамата обсъдиха доброто сътрудничество...
Томислав Дончев: През 2015 г. имаше опит за намеса в българските избори
09:59 | 16 Февруари 2019 г.

Томислав Дончев: През 2015 г. имаше опит за намеса...

09:59 | 16 Февруари 2019 г.
През 2015 г. имаше опити за намеса в българските избори, както и опити за саботиране. Това беше поредица от злонамерени хакерски атаки на...
Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента
14:34 | 15 Февруари 2019 г.

Каракачанов се среща с шефа на "Локхийд Мартин"

14:34 | 15 Февруари 2019 г.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе среща с Мерилин Хюсън – председател, президент и изпълнителен...
10:02 | 15 Февруари 2019 г.

Бойко Борисов получи най-значимия орден на Сърбия ...

10:02 | 15 Февруари 2019 г.
Министърът-председателят Бойко Борисов бе удостоен с „Ордена на Република Сърбия“. Той му бе връчен от президента на Сърбия А...

гледай на живо

16.02.2019
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус
 • 20:00
  Новини