Мишел Барние: Брекзит няма да удари по третата линия на метрото в София, бъдете спокойни

В проектодоговора с британците първи приоритет са и правата на 80 000 българи в Обединеното кралско, каза преговарящият от ЕС

Източник: Канал 3

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да се отрази на финансирането на третата линия на софийското метро. Един милиард европейски средства са инвестирани за 14 години в софийското метро. Това каза пред журналисти главният преговарящ от името на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние, който посети заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова столичния  метрополитен.

"Преди присъединяването на България от 1999 г. до 2004 г. бях европейски комисар и отговарях за регионалната политика на сближаване. Това е една от най-смислените европейски политики, които засягат гражданите, регионите и солидарността“, заяви Барние.

По думите му именно в рамките на тази политика България след присъединяването си е получила европейски средства, за да се финансира този толкова важен приоритет за гражданите на София.

"Спомням си, когато за първи път се срещнат с българския министър-председател Бойко Борисов в началото на първия му мандат. От кабинета му излязохме на балкона и той ми показа строеж на най-първата линия на софийското метро. За 14 години са инвестирани 1 млрд. европейски средства в името на солидарността. Това не са само думи, а факти“, каза той.

Според него метрото е граждански проект, икономически и екологичен. Той отбеляза, че София и българското правителство са заложили този толкова важен проект за гражданите в приоритетите си. 

Барние поясни, че излизането на Великобритания от ЕС няма да нанесе финансов удар по инвестициите в софийското метро. "Солидарността на британците се упражнява в период от 7 години – точно докато приключи строежът на третата линия на метрото – от 2014 г. до 2020 г.", успокои той.

"За нас най-важното е всички ангажименти, които са поети от 28 държави-членки в началото на периода през 2014 г. да бъдат спазени до края му през 2020 г. Този въпрос засяга пряко България за много регионални програми и Столична община за метрото.

В проектодоговора, който сме поставили на масата на преговорите, сме оцветили в зелено всичко, по което сме се споразумели с британците до днес. Първият приоритет са правата на гражданите, в частност 80-те хиляди български граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство“, заяви Барние.

Той уточни, че са постигнали споразумение с британците за гаранции на правата за 4,5 млн. граждани, които живеят от другата страна на Ла Манша.

"Споразумяхме се с британците и за участието им в настоящия финансов период до 2020 г. те да изпълнят всички свои ангажименти, включително и към изграждането на третата линия на софийското метро. Това споразумение ще бъде окончателно сигурно след края на преговорите, когато целият текст ще бъде в зелено. Остават важни точки, по които не сме съгласни и трябва да бъдат доизяснени“, обясни той и уточни, че това споразумение впоследствие трябва да бъде ратифицирано от британския парламент, от ЕП и съвета на министрите.

"Това ще стане в началото на следващата година. Хубавото е, че успяхме да постигнем споразумение с британското правителство за това те да изпълняват ангажиментите си до края на настоящия финансов период, което засяга и въпросната линия на софийското метро“, каза още Мишел Барние. 

12:37 | 19 Октомври 2019 г.

Тридневен турнир за Купата на МГЕРБ – Стара Загора...

12:37 | 19 Октомври 2019 г.
В Стара Загора бе дадено началото на тридневно футболно дерби, което за девети път събира непрофесионални отбори по футбол на малки врати...
Ангел Джамбазки: Делото на българските въстаници от 1903 не е довършено
22:51 | 18 Октомври 2019 г.

Ангел Джамбазки: Знам решенията на софийските проб...

22:51 | 18 Октомври 2019 г.
Ние знаем решенията на софийските проблеми и ги предлагаме. Има кандидати, които не знаят кои населени места са в общината им. Това каза ...
Бойко Борисов откри разширения производствен център на \
15:21 | 18 Октомври 2019 г.

Борисов: Европейските лидери решиха разширяването ...

15:21 | 18 Октомври 2019 г.
Eвропейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се ...
Росен Желязков: Ще бъде създадена контролирана среда за практическите изпити за шофьори
14:43 | 18 Октомври 2019 г.

Росен Желязков: Ще бъде създадена контролирана сре...

14:43 | 18 Октомври 2019 г.
"Ще се създаде контролирана среда, така че да се пресекат всички възможни корупционни практики при провеждането на практическия изпи...
Екатерина Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия
14:38 | 18 Октомври 2019 г.

Екатерина Захариева: България иска конструктивно с...

14:38 | 18 Октомври 2019 г.
България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия. Това заяви в интервю за ТАСС българският министър на външните р...
Борисов и Джонсън осъдиха расизма
09:04 | 18 Октомври 2019 г.

Борисов и Джонсън осъдиха расизма (ВИДЕО)

09:04 | 18 Октомври 2019 г.
Бългaрcкият прeмиeр Бoйкo Бoриcoв и бритaнcкият му кoлeгa Бoриc Джoнcън ca ocъдили прoявитe нa рacизъм. Двамата държавни мъже са разговар...