И след срещата с еврокомисаря: Превозвачите ще протестират

България ще направи предложения по текстовете в пакета "Мобилност"

протест, превозвачи,
Източник: БГНЕС

И след близо тричасовата среща с еврокомисарката по транспорт Виолета Булц и българските превозвачи при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет нито браншът отстъпи, нито Брюксел. България обаче ще може да изготви и предостави свои текстове по пакета за мобилност.

"Ако питате за протеста - да, протестът остава", заяви Илиян Филипов, който представя българския транспортен бранш. Той уточни, че към протестиращите български шофьори ще се присъединят и техни колеги от Източна Европа.

Превозвачът се обърна към еврокомисарката, че е наясно, че тя и да има доброто желание да се отзове на техните притеснения, нищо не зависи от нея, а от държавите-членки.

Виолета Булц пък заяви от своя страна, че е доволна от постигнатия позитивен диалог. "Проблемите да се решават не на улицата, а на масата", каза Булц. Тя посочи, че в момента в транспорта е пълен хаос, поради което са изготвили 1,2 и 3 пакет "Мобилност". Специално на днешната среща са били обсъдени четири въпроса - връщането на шофьорите на камиони у дома, като част от тяхната задължителна почивка е едната дискутирана тема. Тук водачите на ТИР сами ще си решат дали да почиват в родината, или на мястото, където се намират.

Втората обсъдена тема е била дали да могат да почиват в кабината на камиона, при което ЕК е готова да съфинансира изграждането на частни охраняеми паркинги. Другите две искания са правилата да не важат за международния трафик и транзита. Категорично обаче те ще важат за тежкотоварния каботаж, с което не са съгласни българските превозвачи, стана ясно от думите на еврокомисарката.

Длъжни сме да реагираме винаги когато има притеснения у шофьорите, подчерта от името на правителството Ивайло Московски.

Преговорите ще продължат, а България ще изготви своите предложения за пакета мобилност по четирите теми, които най-много притесняват нашите превозвачи. Предложенията ще бъдат внесени, но така или иначе, еврокомисарката прогнозира, че преговорите по въвеждането на пакета "мобилност" ще продължат до половин-една година, прогнозира тя.

Ние трябва да предложим нещо, което да е приемливо за всички, каза еврокомисарката. От МС тя и екипът й отидоха заедно с министър Московски направо в транспортното министерство, за да изчистят детайлите.

11:11 | 22 Януари 2019 г.

Акцията срещу ТЕЛК-мафията ще подейства дисциплини...

11:11 | 22 Януари 2019 г.
Социалният министър даде да се разбере, че е предупреждавал за нередности в системата с инвалидните пенсии и е предлагал нейната корекция...
10:15 | 22 Януари 2019 г.

Йотова: Дълги години Президентството бе патерица и...

10:15 | 22 Януари 2019 г.
"Дълги години Президентството беше патерица на изпълнителната власт. Така хората отвикнаха да чуват гласа на българския президент. З...
Репликата на Борисов \
08:59 | 21 Януари 2019 г.

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" бил...

08:59 | 21 Януари 2019 г.
Посланията от вчерашната среща на ГЕРБ бяха много ясни – мобилизация, да останем скромни за постигнатото, но ако искаме да изпълвам...
ГЕРБ тръгва към победа със скоростта на F- 16
12:05 | 20 Януари 2019 г.

ГЕРБ тръгва към победа със скоростта на F-16

12:05 | 20 Януари 2019 г.
"Със скоростта на F- 16, блок - до нова победа", надъха съпартийците си зам.-шефът на партията и кмет на Бургас Димитър Николов...
15:07 | 19 Януари 2019 г.

Петя Аврамова: Магистрала "Хемус" трябва да е гото...

15:07 | 19 Януари 2019 г.
„До 2024 година автомагистрала "Хемус" трябва да е изцяло готова. „Хемус“ за Северна България е необратим про...
Георги Първанов: За АБВ дойде време за битка
12:46 | 19 Януари 2019 г.

Георги Първанов призовава за нова енергийна страте...

12:46 | 19 Януари 2019 г.
"Трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна стратегия, стъпваща на реалните проблеми и търсеща технит...

гледай на живо

22.01.2019
 • в момента
  Пулс
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Интервю с Наделина Анева