Борисов: В началото ми се подиграваха за Западните Балкани, но сега всички гледат към тях (ВИДЕО)

Мирът ще направи Балканите строителна площадка, обяви премиерът

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Бойко Борисов

Българският министър-председател Бойко Борисов отново призова за мир, за да има просперитет на Балканите. Това той направи по време на Виенския икономически форум в София, на който темата Западни Балкани остава водеща и след вчерашната среща на върха в НДК.

"Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, защото ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи. Само заедно могат да ни приемат", обяви Борисов.

"Това, че се организира финансиране хибридно към този момент от Европейската банка, Световната банка, Европейската национална банка, частния сектор, бюджетите на страните, грандовете от ЕС, работещите или изграждащите се ТОЛ системи, които ще дадат възможност след това да се изплащат заемните пари. Това води до оптимизъм. Исторически може да сме различни, религиозно може да сме различни, може да имаме спорове. Едно е ясно - мирът и това да направим Балканите строителна площадка", каза още министър-председателят.

Както и вчера, той посочи, че страните от Западните Балкани всъщност имат общ вътрешен продукт, колкото този на Словакия, която пък също е била под комунистически режим и е имала териториални спорове в миналото.

Вижте още новини от България и света!

"За всички нас е срамно, че шестте страни имат по-малък брутен вътрешен продукт от Словакия. Те се разделиха, но не се избиха. Да си научим урока и разумът да ни води", каза българският министър-председател.

"Така както ми се подиграваха за темата Западни Балкани, така се видя, че сега всички големи играчи са обърнали поглед към тях. Нека се подиграват още", каза още Борисов.

И призова за по-добри отношения с Русия и Турция.

"Турция и Русия са важни за Балканите. Те имат своето влияние в региона. Не трябва да има конфликти, а да се градят мостове за приятелство с двете държави".

Самият форум събра редица финансови институции, както и представители на бизнеса и имаше за цел да разгледа възможностите за инфраструктурни проекти в Западните Балкани.

"Аз и приятелят ми Еди Рама имахме за основна цел да убедим, особено президента Макрон и премиера Рюте, с които имахме разговор – коментира македонският премиер Зоран Заев. - Президентът Макрон попита премиера Рама защо искате да станете членове на Европейския съюз - преди това трябва да извършите реформи, да сте по-подготвени. А той отговори - това е като преди брака, ние просто много го искаме, може и да съжаляваме след това. Това, разбира се, е шега. Ние много вярваме в европейските ценности”.

Албанският министър-председател Еди Рама от своя страна се обърна лично към Бойко Борисов.

"Бойко, благодарение на теб вчера беше много добър ден, трудна любов, но така и трябва да бъде. Едно е сигурно, те имат магистрали, имат скоростни пътища, имат подземни железници, но никога няма да имат нашето усещане за живота и за хората. Така, че мисля, че можем да допринесем с малко радост в тяхната империя", каза Рама.

А сръбския им колега Ана Бърнабич допълни:

"Мога да се съглася с Еди. Мисля, че Европа наистина сплотява региона по начин, който досега не съществуваше. Напълно разбирам Еди Рама, Сърбия застава зад Албания, мисля, че Албания заслужава начало на преговорите".

 

Каракачанов: Синята каска си изигра ролята, сега трябва да търсим друго средство
13:41 | 18 Октомври 2018 г.

Каракачанов: Синята каска си изигра ролята, сега т...

13:41 | 18 Октомври 2018 г.
Синята каска си изигра своята роля на онзи етап, сега трябва да търсим друго средство. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Кр...
Президентът Румен Радев към българи в Лондон: Разчитаме в България да се върне интелектуалният ви капитал
10:11 | 18 Октомври 2018 г.

Президентът Румен Радев към българи в Лондон: Разч...

10:11 | 18 Октомври 2018 г.
С цялостната си дейност и работа сънародниците ни, живеещи във Великобритания, издигат името на България като страна с трудолюбиви, почте...
22:01 | 17 Октомври 2018 г.

Правната комисия: 10 г. затвор за производство на ...

22:01 | 17 Октомври 2018 г.
До 10 г. затвор и глоба до 100 000 лв. заплашват производители и търговци на алкохол и цигари, които не притежават лиценз. Този нов текст...
Борисов от Солун: Не проявихме егоизъм по време на председателството
20:36 | 17 Октомври 2018 г.

Борисов: Много от партиите се опитваха да използва...

20:36 | 17 Октомври 2018 г.
Ще настоявам да не се промени координацията между европейските институции. Няма как да се подготвим за вариант, ако няма сделка за Брекзи...
14:31 | 17 Октомври 2018 г.

Борисов нареди на Ананиев да улесни донорството в ...

14:31 | 17 Октомври 2018 г.
Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България &n...
12:44 | 17 Октомври 2018 г.

Отпуснаха 135 хил. лв. за обучение на държавни слу...

12:44 | 17 Октомври 2018 г.
Правителството отпуска 135 274 лева за повишаване на квалификацията на държавни служители от Западните Балкани и страните от Източното па...

гледай на живо

18.10.2018
 • в момента
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа