Борисов: В началото ми се подиграваха за Западните Балкани, но сега всички гледат към тях (ВИДЕО)

Мирът ще направи Балканите строителна площадка, обяви премиерът

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Бойко Борисов

Българският министър-председател Бойко Борисов отново призова за мир, за да има просперитет на Балканите. Това той направи по време на Виенския икономически форум в София, на който темата Западни Балкани остава водеща и след вчерашната среща на върха в НДК.

"Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, защото ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи. Само заедно могат да ни приемат", обяви Борисов.

"Това, че се организира финансиране хибридно към този момент от Европейската банка, Световната банка, Европейската национална банка, частния сектор, бюджетите на страните, грандовете от ЕС, работещите или изграждащите се ТОЛ системи, които ще дадат възможност след това да се изплащат заемните пари. Това води до оптимизъм. Исторически може да сме различни, религиозно може да сме различни, може да имаме спорове. Едно е ясно - мирът и това да направим Балканите строителна площадка", каза още министър-председателят.

Както и вчера, той посочи, че страните от Западните Балкани всъщност имат общ вътрешен продукт, колкото този на Словакия, която пък също е била под комунистически режим и е имала териториални спорове в миналото.

Вижте още новини от България и света!

"За всички нас е срамно, че шестте страни имат по-малък брутен вътрешен продукт от Словакия. Те се разделиха, но не се избиха. Да си научим урока и разумът да ни води", каза българският министър-председател.

"Така както ми се подиграваха за темата Западни Балкани, така се видя, че сега всички големи играчи са обърнали поглед към тях. Нека се подиграват още", каза още Борисов.

И призова за по-добри отношения с Русия и Турция.

"Турция и Русия са важни за Балканите. Те имат своето влияние в региона. Не трябва да има конфликти, а да се градят мостове за приятелство с двете държави".

Самият форум събра редица финансови институции, както и представители на бизнеса и имаше за цел да разгледа възможностите за инфраструктурни проекти в Западните Балкани.

"Аз и приятелят ми Еди Рама имахме за основна цел да убедим, особено президента Макрон и премиера Рюте, с които имахме разговор – коментира македонският премиер Зоран Заев. - Президентът Макрон попита премиера Рама защо искате да станете членове на Европейския съюз - преди това трябва да извършите реформи, да сте по-подготвени. А той отговори - това е като преди брака, ние просто много го искаме, може и да съжаляваме след това. Това, разбира се, е шега. Ние много вярваме в европейските ценности”.

Албанският министър-председател Еди Рама от своя страна се обърна лично към Бойко Борисов.

"Бойко, благодарение на теб вчера беше много добър ден, трудна любов, но така и трябва да бъде. Едно е сигурно, те имат магистрали, имат скоростни пътища, имат подземни железници, но никога няма да имат нашето усещане за живота и за хората. Така, че мисля, че можем да допринесем с малко радост в тяхната империя", каза Рама.

А сръбския им колега Ана Бърнабич допълни:

"Мога да се съглася с Еди. Мисля, че Европа наистина сплотява региона по начин, който досега не съществуваше. Напълно разбирам Еди Рама, Сърбия застава зад Албания, мисля, че Албания заслужава начало на преговорите".

 

19:09 | 15 Януари 2019 г.

Борисов говори с либийския си колега за задържания...

19:09 | 15 Януари 2019 г.
Министър-председателят на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж. Двамата обсъдиха казуса с...
Избори
16:26 | 15 Януари 2019 г.

Управляващите: Да отпадне забраната за огласяване ...

16:26 | 15 Януари 2019 г.
Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронни и информационни медии в изборния ден. ...
Станишев: ГЕРБ са много добре смазана машина за всякакви избори
11:53 | 15 Януари 2019 г.

Станишев: ГЕРБ са много добре смазана машина за вс...

11:53 | 15 Януари 2019 г.
Ако управляващите продължат с този темп да създават скандали, предсрочните избори не са изключени, заяви пред журналисти в София лидерът ...
17:24 | 14 Януари 2019 г.

Петя Аврамова: БСП атакува с фалшиви новини точно ...

17:24 | 14 Януари 2019 г.
Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоуст...
15:17 | 14 Януари 2019 г.

Роми се събраха на протест срещу Каракачанов, иска...

15:17 | 14 Януари 2019 г.
Десетки роми се събраха пред сградата на Министерския съвет на протест срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. ...
13:59 | 14 Януари 2019 г.

Теменужка Петкова: Държавата ще осигурява допълнит...

13:59 | 14 Януари 2019 г.
Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента „Ден напред“. Това заяви н...

гледай на живо

16.01.2019
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини