Борисов: В началото ми се подиграваха за Западните Балкани, но сега всички гледат към тях (ВИДЕО)

Мирът ще направи Балканите строителна площадка, обяви премиерът

Бойко Борисов
Източник: Канал 3

Бойко Борисов

Българският министър-председател Бойко Борисов отново призова за мир, за да има просперитет на Балканите. Това той направи по време на Виенския икономически форум в София, на който темата Западни Балкани остава водеща и след вчерашната среща на върха в НДК.

"Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, защото ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи. Само заедно могат да ни приемат", обяви Борисов.

"Това, че се организира финансиране хибридно към този момент от Европейската банка, Световната банка, Европейската национална банка, частния сектор, бюджетите на страните, грандовете от ЕС, работещите или изграждащите се ТОЛ системи, които ще дадат възможност след това да се изплащат заемните пари. Това води до оптимизъм. Исторически може да сме различни, религиозно може да сме различни, може да имаме спорове. Едно е ясно - мирът и това да направим Балканите строителна площадка", каза още министър-председателят.

Както и вчера, той посочи, че страните от Западните Балкани всъщност имат общ вътрешен продукт, колкото този на Словакия, която пък също е била под комунистически режим и е имала териториални спорове в миналото.

Вижте още новини от България и света!

"За всички нас е срамно, че шестте страни имат по-малък брутен вътрешен продукт от Словакия. Те се разделиха, но не се избиха. Да си научим урока и разумът да ни води", каза българският министър-председател.

"Така както ми се подиграваха за темата Западни Балкани, така се видя, че сега всички големи играчи са обърнали поглед към тях. Нека се подиграват още", каза още Борисов.

И призова за по-добри отношения с Русия и Турция.

"Турция и Русия са важни за Балканите. Те имат своето влияние в региона. Не трябва да има конфликти, а да се градят мостове за приятелство с двете държави".

Самият форум събра редица финансови институции, както и представители на бизнеса и имаше за цел да разгледа възможностите за инфраструктурни проекти в Западните Балкани.

"Аз и приятелят ми Еди Рама имахме за основна цел да убедим, особено президента Макрон и премиера Рюте, с които имахме разговор – коментира македонският премиер Зоран Заев. - Президентът Макрон попита премиера Рама защо искате да станете членове на Европейския съюз - преди това трябва да извършите реформи, да сте по-подготвени. А той отговори - това е като преди брака, ние просто много го искаме, може и да съжаляваме след това. Това, разбира се, е шега. Ние много вярваме в европейските ценности”.

Албанският министър-председател Еди Рама от своя страна се обърна лично към Бойко Борисов.

"Бойко, благодарение на теб вчера беше много добър ден, трудна любов, но така и трябва да бъде. Едно е сигурно, те имат магистрали, имат скоростни пътища, имат подземни железници, но никога няма да имат нашето усещане за живота и за хората. Така, че мисля, че можем да допринесем с малко радост в тяхната империя", каза Рама.

А сръбския им колега Ана Бърнабич допълни:

"Мога да се съглася с Еди. Мисля, че Европа наистина сплотява региона по начин, който досега не съществуваше. Напълно разбирам Еди Рама, Сърбия застава зад Албания, мисля, че Албания заслужава начало на преговорите".

 

Борисов: Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори
17:18 | 21 Август 2018 г.

Борисов: Няма да угаждаме на БСП на всеки шест мес...

17:18 | 21 Август 2018 г.
Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори. Това коментира премиерът Бойко Борисов във връзка с исканата от...
Нинова: Единственото решение на проблемите е Борисов да депозира оставката на кабинета
17:01 | 21 Август 2018 г.

Нинова: Единственото решение на проблемите е Борис...

17:01 | 21 Август 2018 г.
Единственото решение на основните проблеми в държавата е Борисов да депозира оставката на кабинета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нин...
БСП поиска КФН да подаде колективна оставка
16:45 | 21 Август 2018 г.

БСП поиска КФН да подаде колективна оставка

16:45 | 21 Август 2018 г.
Парламентарната група на „БСП за България“ поиска Комисията по финансов надзор (КФН) да подаде колективна оставка заради казу...
Парламентът прие оставката на Ралица Агайн
16:20 | 21 Август 2018 г.

Парламентът прие оставката на Ралица Агайн

16:20 | 21 Август 2018 г.
Парламентът прие оставката на зам.-шефът на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Тя е входирана днес в парламента при извънредното ...
Борисов: Търговският регистър ще работи напълно до края на седмицата
16:14 | 21 Август 2018 г.

Борисов: Търговският регистър ще работи напълно до...

16:14 | 21 Август 2018 г.
До края на седмица може да имаме напълно работещ Търговски регистър. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредн...
Румен Гечев: Собственикът на Олимпик е някакъв Диего Марадона на застраховането
15:24 | 21 Август 2018 г.

Румен Гечев: Собственикът на "Олимпик" е някакъв Д...

15:24 | 21 Август 2018 г.
Оставките по казуса „Олимпик“ няма как да останат само на ниво Комисията по финансов надзор (КФН), така че желая успех на пре...

гледай на живо

21.08.2018
 • в момента
  “Денят на живо” - избрано
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Денят на живо