Борисов изпрати Порожанов в Ямболско, където умъртвяват животни заради чума (видео)

Министърът ще се срещне с всички засегнати стопани, започва обиколката от Шарково

Порожанов и баба Дора с козичката
Източник: Колаж: Канал 3

Порожанов и баба Дора с козичката

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населени места, където има открити огнища на чума. Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол.

Именно оттам тръгна една снимка на баба Дора, която плаче за козичките и яренцата си, нарича ги по имена и не иска да се раздели с тях. Фотосът обиколи за отрицателно време социалната мрежа и предизвика възмущение. Жената има 60 животни, които трябваше вчера да бъдат умъртвени от ветеринарите, въпреки че са здрави. Обезлюдяват Странджа, за някой ли друг ли, не знам, казва жената пред местна медия.

Напрежение възникна и в Крайново, Елховско, където стопани завариха полиция и екипи за евтаназиране на близо 200 животни от фермата им, без да бъдат уведомени и допуснати да влязат в имота си. Местните в Странджа се организираха на протест и вчера блокираха за три часа пътя на разклона за трите села Странджа, Крайново и Шарково.

До принудителната евтаназия се стигна, след като излязоха положителни резултати за болестта чума по овцете и козите в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково. Общо 1500 животни бяха умъртвени в региона.

Пробите за болестта са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на близо дребните преживни животни.

Стопаните обаче настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството.

Заради създалото се напрежение премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни.

На Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения, съобщиха от правителствената пресслужба.

По-рано земеделският министър уточни, че обезщетенията, които ще получат стопаните за унищожените кози и овце, са по 225 лв., ако животното е под селекционен контрол, и по 150 лв. за всички останали. В понеделник пък идва комисия от Брюксел, която ще ни проверява как се справяме със заразата.

 

Борисов: Ако не харесват Иванов в КЕВР, да предложат решение
21:16 | 19 Юли 2018 г.

Борисов: Турция в ЕС - на този етап това е невъзмо...

21:16 | 19 Юли 2018 г.
Присъединяването на Турция към Европейския съюз е невъзможно на този етап. Това обяви българският министър-председател Бойко Борисов в ин...
Меглена Кунева
20:50 | 19 Юли 2018 г.

Меглена Кунева отново с шефски пост в ЕС

20:50 | 19 Юли 2018 г.
Меглена Кунева е предложена за ръководител на представителството на Европейския съюз към Съвета на Европа в Страсбург. Това съобщи Европе...
Ахим Пост
19:32 | 19 Юли 2018 г.

Секретарят на ПЕС към Беновска: Станишев изпълнява...

19:32 | 19 Юли 2018 г.
Беновска към генералния секретар на ПЕС Ахим Пост: БСП ще попречи ли на Сергей Станишев да стане отново президент на ПЕС?  Бенов...
19:08 | 19 Юли 2018 г.

Валентин Радев призова: Не създавайте бунт, не каз...

19:08 | 19 Юли 2018 г.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че има пропуски в работата на всички отговорни органи по отношение на мерките срещ...
18:10 | 19 Юли 2018 г.

От ПЕС не успяха да разубедят БСП за Истанбулската...

18:10 | 19 Юли 2018 г.
БСП продължава да отстоява позицията си против приемането на Истанбулската конвенция. Корнелия Нинова и ръководството на левицата не бяха...
16:08 | 19 Юли 2018 г.

Еврокомисията подкрепи България за действията срещ...

16:08 | 19 Юли 2018 г.
Европейската комисия подкрепи България за предприетите мерки по справянето с разпространението на чумата по животните. Похвалата към бълг...

гледай на живо

19.07.2018
  • в момента
    Новини
  • 22:30
    Денят на живо
  • 23:30
    Патарински LIVE