Борисов изпрати Порожанов в Ямболско, където умъртвяват животни заради чума (видео)

Министърът ще се срещне с всички засегнати стопани, започва обиколката от Шарково

Порожанов и баба Дора с козичката
Източник: Колаж: Канал 3

Порожанов и баба Дора с козичката

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населени места, където има открити огнища на чума. Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол.

Именно оттам тръгна една снимка на баба Дора, която плаче за козичките и яренцата си, нарича ги по имена и не иска да се раздели с тях. Фотосът обиколи за отрицателно време социалната мрежа и предизвика възмущение. Жената има 60 животни, които трябваше вчера да бъдат умъртвени от ветеринарите, въпреки че са здрави. Обезлюдяват Странджа, за някой ли друг ли, не знам, казва жената пред местна медия.

Напрежение възникна и в Крайново, Елховско, където стопани завариха полиция и екипи за евтаназиране на близо 200 животни от фермата им, без да бъдат уведомени и допуснати да влязат в имота си. Местните в Странджа се организираха на протест и вчера блокираха за три часа пътя на разклона за трите села Странджа, Крайново и Шарково.

До принудителната евтаназия се стигна, след като излязоха положителни резултати за болестта чума по овцете и козите в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково. Общо 1500 животни бяха умъртвени в региона.

Пробите за болестта са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на близо дребните преживни животни.

Стопаните обаче настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството.

Заради създалото се напрежение премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни.

На Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения, съобщиха от правителствената пресслужба.

По-рано земеделският министър уточни, че обезщетенията, които ще получат стопаните за унищожените кози и овце, са по 225 лв., ако животното е под селекционен контрол, и по 150 лв. за всички останали. В понеделник пък идва комисия от Брюксел, която ще ни проверява как се справяме със заразата.

 

19:32 | 16 Ноември 2018 г.

Валери Симеонов подаде оставка, Борисов я прие, ма...

19:32 | 16 Ноември 2018 г.
Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, тя е била приета от министър-председателя Борисов, който ще я внесе в НС, когато има нова к...
13:57 | 16 Ноември 2018 г.

Марин Льо Пен влезе в родния парламент (СНИМКИ)

13:57 | 16 Ноември 2018 г.
Лидерът на френската партия "Национален сбор" Марин Льо Пен пристигна на посещение в България. Визитата ѝ в България е по п...
Президентът Радев и премиерът Борисов си стиснаха ръцете
13:27 | 16 Ноември 2018 г.

Премиерът прие поканата на президента

13:27 | 16 Ноември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Това обявиха от пресслужбата на правителствот...
12:57 | 16 Ноември 2018 г.

Премиерът: Стратегически важно е участието ни в те...

12:57 | 16 Ноември 2018 г.
Възможностите за енергийна свързаност между България и Гърция - интерконекторната връзка между двете страни и терминала за втечнен газ в ...
Президентът отговори на Цветанов: Не мога да бъда обединител на неправдата
10:58 | 16 Ноември 2018 г.

Радев отворен за среща с Борисов, но за корупцията...

10:58 | 16 Ноември 2018 г.
Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, з...
Дончев: Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата
09:26 | 16 Ноември 2018 г.

Дончев: Държавата не може да държи сметка на компа...

09:26 | 16 Ноември 2018 г.
Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата, несериозно е да се каже, че те продават на загуба. Това каза в...

гледай на живо

16.11.2018
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо