Борисов изпрати Порожанов в Ямболско, където умъртвяват животни заради чума (видео)

Министърът ще се срещне с всички засегнати стопани, започва обиколката от Шарково

Порожанов и баба Дора с козичката
Източник: Колаж: Канал 3

Порожанов и баба Дора с козичката

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населени места, където има открити огнища на чума. Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол.

Именно оттам тръгна една снимка на баба Дора, която плаче за козичките и яренцата си, нарича ги по имена и не иска да се раздели с тях. Фотосът обиколи за отрицателно време социалната мрежа и предизвика възмущение. Жената има 60 животни, които трябваше вчера да бъдат умъртвени от ветеринарите, въпреки че са здрави. Обезлюдяват Странджа, за някой ли друг ли, не знам, казва жената пред местна медия.

Напрежение възникна и в Крайново, Елховско, където стопани завариха полиция и екипи за евтаназиране на близо 200 животни от фермата им, без да бъдат уведомени и допуснати да влязат в имота си. Местните в Странджа се организираха на протест и вчера блокираха за три часа пътя на разклона за трите села Странджа, Крайново и Шарково.

До принудителната евтаназия се стигна, след като излязоха положителни резултати за болестта чума по овцете и козите в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково. Общо 1500 животни бяха умъртвени в региона.

Пробите за болестта са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на близо дребните преживни животни.

Стопаните обаче настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството.

Заради създалото се напрежение премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни.

На Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения, съобщиха от правителствената пресслужба.

По-рано земеделският министър уточни, че обезщетенията, които ще получат стопаните за унищожените кози и овце, са по 225 лв., ако животното е под селекционен контрол, и по 150 лв. за всички останали. В понеделник пък идва комисия от Брюксел, която ще ни проверява как се справяме със заразата.

 

Валентин Радев, Младен Маринов, Румен Радев
17:50 | 18 Септември 2018 г.

Развръзка? Радев прати на Радев съгласувателно пис...

17:50 | 18 Септември 2018 г.
Вътрешният министър в оставка Валентин Радев изпрати на президента Румен Радев съгласувателно писмо за освобождаването на главния секрета...
14:21 | 18 Септември 2018 г.

Радев отвърна: За правителството явно е непосилна ...

14:21 | 18 Септември 2018 г.
Президентът Румен Радев отвърна на обвиненията, че търси конфронтация и война с изпълнителната власт с отказа си да подпише указа за осво...
10:47 | 18 Септември 2018 г.

Премиерът: Главният секретар на МВР иска да напусн...

10:47 | 18 Септември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов взе отношение по повод още неподписания указ от президента Румен Радев за освобождаването на главния...
Румен Радев
10:31 | 18 Септември 2018 г.

Президентът сезира Конституционния съд заради пром...

10:31 | 18 Септември 2018 г.
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международн...
10:17 | 18 Септември 2018 г.

Борисов: Имаме едни от най-добрите условия за бизн...

10:17 | 18 Септември 2018 г.
Страната ни има едни от най-добрите условия за правене на бизнес с Европа. това обяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно ...
09:35 | 18 Септември 2018 г.

Бисер Петков: Пенсиите се увеличават през юли, има...

09:35 | 18 Септември 2018 г.
"От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%” – това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер...

гледай на живо

19.09.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини