Борисов изпрати Порожанов в Ямболско, където умъртвяват животни заради чума (видео)

Министърът ще се срещне с всички засегнати стопани, започва обиколката от Шарково

Порожанов и баба Дора с козичката
Източник: Колаж: Канал 3

Порожанов и баба Дора с козичката

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населени места, където има открити огнища на чума. Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол.

Именно оттам тръгна една снимка на баба Дора, която плаче за козичките и яренцата си, нарича ги по имена и не иска да се раздели с тях. Фотосът обиколи за отрицателно време социалната мрежа и предизвика възмущение. Жената има 60 животни, които трябваше вчера да бъдат умъртвени от ветеринарите, въпреки че са здрави. Обезлюдяват Странджа, за някой ли друг ли, не знам, казва жената пред местна медия.

Напрежение възникна и в Крайново, Елховско, където стопани завариха полиция и екипи за евтаназиране на близо 200 животни от фермата им, без да бъдат уведомени и допуснати да влязат в имота си. Местните в Странджа се организираха на протест и вчера блокираха за три часа пътя на разклона за трите села Странджа, Крайново и Шарково.

До принудителната евтаназия се стигна, след като излязоха положителни резултати за болестта чума по овцете и козите в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково. Общо 1500 животни бяха умъртвени в региона.

Пробите за болестта са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на близо дребните преживни животни.

Стопаните обаче настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството.

Заради създалото се напрежение премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни.

На Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения, съобщиха от правителствената пресслужба.

По-рано земеделският министър уточни, че обезщетенията, които ще получат стопаните за унищожените кози и овце, са по 225 лв., ако животното е под селекционен контрол, и по 150 лв. за всички останали. В понеделник пък идва комисия от Брюксел, която ще ни проверява как се справяме със заразата.

 

Проф. Даниел Вълчев
11:47 | 17 Февруари 2019 г.

Даниел Вълчев: Очаквам вето на президента за проме...

11:47 | 17 Февруари 2019 г.
Проф. Даниел Вълчев коментира като вероятно президентът Румен Радев да наложи вето на последните промени в Избирателния кодекс....
Борисов към Йотингер: Искаме да сме амбициозни - то тогава ни е необходим и амбициозен бюджет
13:08 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов към Йотингер: Искаме да сме амбициозни - т...

13:08 | 16 Февруари 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер в рамките на Мюн...
САЩ поискаха среща с Борисов, премиерът ще разговаря с Майк Пенс
12:31 | 16 Февруари 2019 г.

САЩ поискаха среща с Борисов, премиерът ще разгова...

12:31 | 16 Февруари 2019 г.
Съединените щатите са поискали среща с българския премиер Бойко Борисов. Това стана ясно в Мюнхен, където продължава конференцията п...
Борисов: България ще продължи да укрепва сътрудничеството си с Европол
11:41 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов: България ще продължи да укрепва сътруднич...

11:41 | 16 Февруари 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол в Мюнхен. Двамата обсъдиха доброто сътрудничество...
Томислав Дончев: През 2015 г. имаше опит за намеса в българските избори
09:59 | 16 Февруари 2019 г.

Томислав Дончев: През 2015 г. имаше опит за намеса...

09:59 | 16 Февруари 2019 г.
През 2015 г. имаше опити за намеса в българските избори, както и опити за саботиране. Това беше поредица от злонамерени хакерски атаки на...
Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента
14:34 | 15 Февруари 2019 г.

Каракачанов се среща с шефа на "Локхийд Мартин"

14:34 | 15 Февруари 2019 г.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе среща с Мерилин Хюсън – председател, президент и изпълнителен...

гледай на живо

17.02.2019
 • в момента
  Новини
 • 14:15
  Без монтаж
 • 14:45
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини