Валери Симеонов: Омбудсманът не може да присъства, където си пожелае

Мая Манолова не била гонена от Тристранката, сама си тръгнала

Валери Симеонов, НСТС, Тристранка
Източник: Канал 3

Омбудсманът Мая Манолова не е била гонена от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а сама е напуснала. Това обяви вицепремиерът председател на Тристранката Валери Симеонов пред БНТ по повод вчерашната ситуация, при която Мая Манолова искаше да присъства на въпросното заседание, но не бе допусната.

„Не бих казал, че г-жа Манолова е била изгонена. Това е фалшива новина. Не бих използвал термина изгонване. Г-жа Манолова е юрист и в диалога, който се разви не е използван термина изгонване. Тя сама прецени, че трябва да напусне. Аз само я запознах с правилника, както и с несъгласието на останалите членове на Тристранния съвет тя да остане, тъй като форматът на Тристранния съвет е такъв, че той провежда заседанията си пред камери, но в този съвет участват точно определени членове. Тя трябва да има покана. Един по един членовете на Съвета съм ги питал дали са я поканили. Никой не я беше поканил и при това положение, аз като председател нямах други избор, освен да я помоля да излезе от заседанието”, обяви Симеонов.

„Тристранния съвет е институция, която много трудно работи. Там има огромен сблъсък на интереси между работодатели и синдикати. Обстановката почти винаги е нажежена и взривоопасна и ако бяхме направили нарушение на правилника, не мога да си представя как щяха да се стекат събитията. Да не говорим, че вчера приемахме много тежък въпрос, свързан с медицинската експертиза. Работи се под голямо напрежение, въпреки че в последно време смея да потвърдя, че заседанията протичат относително спокойно'', добави Симеонов и каза, че там се дискутира всичко и няма такова нещо като неудобни въпроси.

„Коментира се абсолютно всичко, включително и лични качества. Но все пак правомощията на омбудсмана на България не са да присъства навсякъде, където пожелае. По същата логика тя няма право да присъства на заседание на парламента, например. Само след съответната покана и допуск. По същата логика не може да присъства на заседание на КСНС или ВСС. И много други такива институции, които имат свой правилник и регламент. Тя не може да присъства, където си пожелае. Тя има достъп до администрациите и до органите. Така е регламентирано в закона за омбудсман. Така че да не правим драма от това. Имам добър диалог с г-жа Манолова, имаме си уважение. Надявам се да е останало и от нейна страна към мен”, допълни вицепремиерът.

Вижте още новини от България!

Относно свършената работа на вчерашното заседание и борбата с фалшивите ТЕЛК-ове Валери Симеонов коментира, че една от основните задачи на Обединените патриоти е да бъде осветлена цялата система, защото в нея преобладават злоупотреби и мащабна корупция.

"Имаме изобилие от данни за фалшиви ТЕЛК-ове, което ни убеждава, че голяма част от тези 1 млрд. и 700 млн. лева за подпомагане са силно завишени. Цели ромски махали, като че ли с един печат са им съставени заключенията на лекарските комисии, с което се източват изключително много средства. Там трябва да бъдат взети категорични мерки, убедихме и ГЕРБ, че тази задача е много важна. Предстои да бъде направена експертиза на трудоспособността.

Валери Симеонов каза, че лекарите от ТЕЛК ще бъдат избирани на случаен принцип, ротационно.

„Сменя се системата за формиране процента на инвалидност. Копирали сме до голяма степен германския модел, на шестия месец ще се направи пълен анализ, отчет на резултатността на тази система.  Ако има нужда, ще въведем допълнителни корекции”, допълни той.

Той коментира и отношенията си с министъра на туризма Николина Ангелкова, по чийто адрес неведнъж отправи нападки, но въпреки това твърди, че няма проблем с нея.

„Нямам проблем с министър Ангелкова. Имам проблем с превръщането на българския туризъм в нискокачествена алкохолна дестинация'', обясни още вицепремиерът и допълни, че няма да допусне самозабравили се чорбаджии да съсипват плажовете ни.

Той взе отношение и по актуалната тема с чумата по животните в Странджанско, вследствие на която се наложи умъртвяваването на хиляди овце и кози.

„Чумата по животните е следствие от човешки фактор, който е бил несъзнателен. Подал съм сигнал до ДАНС. Чумата не бива да се ползва с политическа цел. Има нерешителност на институциите, районът трябваше да бъде отцепен. Не може постоянно там да кръжат разни репортери и да провеждат напоителни интервюта. В крайна сметка това е заразен район, разберете го'', завърши Валери Симеонов.

 

Симеонов се обясни за кресливите майки с уж болните деца: Истината боли, но не се отказвам от думите си
15:44 | 19 Октомври 2018 г.

Симеонов се обясни за кресливите майки с уж болнит...

15:44 | 19 Октомври 2018 г.
Валери Симеонов даде обяснение за изказването си, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени" с "уж болни деца"...
Борисов и Медведев обсъдиха газовия хъб Балкан
14:23 | 19 Октомври 2018 г.

Борисов и Медведев обсъдиха газовия хъб "Балкан"

14:23 | 19 Октомври 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев обсъдиха засилването на партньорството между двете...
Борисов: Отпускаме 600 хил. лв. за Пловдивската духовна семинария
13:33 | 19 Октомври 2018 г.

Борисов: Изказването на Симеонов е недопустимо, кр...

13:33 | 19 Октомври 2018 г.
"Това, което Симеонов е казал, е недопустимо. Езикът не е правилен, нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и...
09:41 | 19 Октомври 2018 г.

Симеонов за протестиращите майки: Група кресливи ж...

09:41 | 19 Октомври 2018 г.
Кресливи жени с уж болни деца. Това са майките на деца с увреждания, които протестират пред парламента според вицепремиера Валери Симеоно...
23:08 | 18 Октомври 2018 г.

Бойко Борисов участва в откриването на среща на въ...

23:08 | 18 Октомври 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ), която тази година се домакинства о...
21:44 | 18 Октомври 2018 г.

Президентът разкритикува Европейския съюз заради п...

21:44 | 18 Октомври 2018 г.
Европа днес сама ограничава своята политика за сигурност до реакция в отговор на заплахи. В краткосрочен план това може да изглежда като ...

гледай на живо

20.10.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 08:00
  "Денят на живо" - избрано
 • 09:00
  Пулс
 • 09:30
  "Социална мрежа", избрано