Захариева: България на първо място - там, където са интересите ни, там застава държавата

Нямало натиск от САЩ за закупуването на американски самолет и отказ от руски газ, смята вицепремиерът

Екатерина Захариева
Източник: ЕПА/БГНЕС

„България на първо място. Там, където са интересите на България, там застава България“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по отношение на противоречията между САЩ и Европейския съюз в интервю за БНТ. Само преди дни тя се завърна от визита във Вашингтон, където се срещна и с американския си колега Майк Помпео.

„За мен е по-важно не какво говорят американците, а какво правят. По отношение на нашия регион и НАТО, всъщност те са далеч по-активни от преди”, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Относно закупуването на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС, Екатерина Захариева отрече да има натиск от страна на САЩ.

„В никакъв случай не съм усетила натиск, още повече, че процедурата в момента е в решаващата си фаза”.

„По отношение на енергетиката, много пъти е казвано, че е важно да има различни източници”, допълни тя и поясни, че няма натиск и по отношение на това да се отказва страната ни от руски доставки на газ.

„Пет държави членки на ЕС, заедно с България, пътуват с визи до САЩ, сред които са Полша, Румъния и Кипър. Няма как да не повдигаме тази тема, защото българските граждани все още пътуват с визи. Трябва да се изпълнят редица условия, преди да отпаднат визите за българските граждани, сред които малък процент откази - под 3%. Останалите критерии на България са изпълнени”, допълни тя.

След това отпадането трябва да бъде ратифицирано от Конгреса.

Вижте още новини от България и света!

Тя коментира и скандала в Държавната агенция за българите в чужбина.

„Скандалът с Агенцията за българите в чужбина показва, че органите в България работят. Всички институции по веригата трябва да са прозрачни”, обяви вицепремиерът.

По думите ѝ българската държава има интерес да дава бързо, във време и в срок българско гражданство на онези с български произход от страни като Македония, Украйна и Молдова.

Относно днешния спор в парламента за пакта за миграция на ООН тя обяви, че България не е взела решение да го подкрепи.

„България не е взела такова решение. Всъщност първият български политик, който публично подкрепи този пакт, беше президентът Радев в речта си пред ООН. Така или иначе този пакт, който не е задължителен документ - подчертавам, който все още не е приет и по който България все още не е изработила своето становище и позиция. Тепърва ще се присъединяват към него - той нито е конвенция, нито ще се ратифицира, нито ще се приема. Не става въпрос за узаконяване на незаконната миграция, както отново се опитва да се подведе обществото. Целта на този пакт е точно обратната - да се спре незаконната миграция и да се вземат 23 мерки - всяка от държавите, която реши да се присъедини на доброволен принцип“, заяви Захариева.

„Безобразия в България никой в чужбина не вижда”, категорична бе тя.

„На мен не ми се иска постоянно да обясняваме самите ние колко сме зле. Даже чувам обратното. Нямаме причини за ниско самочувствие, макар че има негативни неща”, заключи Екатерина Захариева.

 

19:07 | 17 Януари 2019 г.

Унгария подкрепя България срещу пакета "Мобилност"

19:07 | 17 Януари 2019 г.
Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните ѝ усилия против приемането на пакета „Мобилност – 1“ (т....
18:48 | 17 Януари 2019 г.

Каракачанов: Когато видях пребития военен, полудях

18:48 | 17 Януари 2019 г.
„Когато видях пребития военен, полудях. Бяха го ритали, главно в главата и са викали: Дайте да го убием. Не се сдържах и казах, че ...
Караниколов: Нищо няма да остане скрито-покрито при покупката на изтребителите
09:13 | 17 Януари 2019 г.

Караниколов: Преговорите за F-16 ще са публични

09:13 | 17 Януари 2019 г.
Започването на преговорите за F-16 е правилното решение. Преговорите ща са публични. Ако се договорим със САЩ за бойния самолет, той ще л...
Цветан Цветанов
18:54 | 16 Януари 2019 г.

Цветанов: Уважавам и ценя мнението на летеца Радев

18:54 | 16 Януари 2019 г.
Днес видях едно парламентарно мнозинство, което дава възможност на правителството да продължи модернизацията на Българската армия. То...
Нено Димов
17:08 | 16 Януари 2019 г.

Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на ВА...

17:08 | 16 Януари 2019 г.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленен състав на Върховния административен съд №...
19:09 | 15 Януари 2019 г.

Борисов говори с либийския си колега за задържания...

19:09 | 15 Януари 2019 г.
Министър-председателят на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж. Двамата обсъдиха казуса с...

гледай на живо

17.01.2019
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:00
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива