Захариева: България на първо място - там, където са интересите ни, там застава държавата

Нямало натиск от САЩ за закупуването на американски самолет и отказ от руски газ, смята вицепремиерът

Екатерина Захариева
Източник: ЕПА/БГНЕС

„България на първо място. Там, където са интересите на България, там застава България“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по отношение на противоречията между САЩ и Европейския съюз в интервю за БНТ. Само преди дни тя се завърна от визита във Вашингтон, където се срещна и с американския си колега Майк Помпео.

„За мен е по-важно не какво говорят американците, а какво правят. По отношение на нашия регион и НАТО, всъщност те са далеч по-активни от преди”, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Относно закупуването на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС, Екатерина Захариева отрече да има натиск от страна на САЩ.

„В никакъв случай не съм усетила натиск, още повече, че процедурата в момента е в решаващата си фаза”.

„По отношение на енергетиката, много пъти е казвано, че е важно да има различни източници”, допълни тя и поясни, че няма натиск и по отношение на това да се отказва страната ни от руски доставки на газ.

„Пет държави членки на ЕС, заедно с България, пътуват с визи до САЩ, сред които са Полша, Румъния и Кипър. Няма как да не повдигаме тази тема, защото българските граждани все още пътуват с визи. Трябва да се изпълнят редица условия, преди да отпаднат визите за българските граждани, сред които малък процент откази - под 3%. Останалите критерии на България са изпълнени”, допълни тя.

След това отпадането трябва да бъде ратифицирано от Конгреса.

Вижте още новини от България и света!

Тя коментира и скандала в Държавната агенция за българите в чужбина.

„Скандалът с Агенцията за българите в чужбина показва, че органите в България работят. Всички институции по веригата трябва да са прозрачни”, обяви вицепремиерът.

По думите ѝ българската държава има интерес да дава бързо, във време и в срок българско гражданство на онези с български произход от страни като Македония, Украйна и Молдова.

Относно днешния спор в парламента за пакта за миграция на ООН тя обяви, че България не е взела решение да го подкрепи.

„България не е взела такова решение. Всъщност първият български политик, който публично подкрепи този пакт, беше президентът Радев в речта си пред ООН. Така или иначе този пакт, който не е задължителен документ - подчертавам, който все още не е приет и по който България все още не е изработила своето становище и позиция. Тепърва ще се присъединяват към него - той нито е конвенция, нито ще се ратифицира, нито ще се приема. Не става въпрос за узаконяване на незаконната миграция, както отново се опитва да се подведе обществото. Целта на този пакт е точно обратната - да се спре незаконната миграция и да се вземат 23 мерки - всяка от държавите, която реши да се присъедини на доброволен принцип“, заяви Захариева.

„Безобразия в България никой в чужбина не вижда”, категорична бе тя.

„На мен не ми се иска постоянно да обясняваме самите ние колко сме зле. Даже чувам обратното. Нямаме причини за ниско самочувствие, макар че има негативни неща”, заключи Екатерина Захариева.

 

Славчо Велков
10:32 | 24 Март 2019 г.

Славчо Велков: Ако Цветанов не подаде оставка, рис...

10:32 | 24 Март 2019 г.
Този път нещата няма да утихнат, Цветан Цветанов ще трябва да подаде оставка, след като се върне от САЩ. Това обяви в "Таз...
10:17 | 24 Март 2019 г.

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има пот...

10:17 | 24 Март 2019 г.
"Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и понеприятен полити...
Вдигат заплатите на надзирателите и служителите в сектор Охрана
09:46 | 24 Март 2019 г.

Цачева: Бях готова още в четвъртък да подам оставк...

09:46 | 24 Март 2019 г.
Винаги, когато има подобен скандал, когато е замесено името на политик, личното ми виждане е, че трябва да се носи отговорност. Бях готов...
16:46 | 23 Март 2019 г.

Конгресът преизбра Красимир Каракачанов за председ...

16:46 | 23 Март 2019 г.
На днешния VII-ми редовен конгрес на ПП "ВМРО – Българско национално движение“ Красимир Каракачанов беше преизбран за пр...
15:16 | 23 Март 2019 г.

И зам.-министърът на спорта Ваня Колева хвърли ост...

15:16 | 23 Март 2019 г.
Ваня Колева подава оставка като заместник-министър на младежта и спорта. Колева напуска поста по искане на министър-председателя на Репуб...
Илияна Йотова
12:31 | 23 Март 2019 г.

Йотова: Оставката винаги е индивидуален акт, надяв...

12:31 | 23 Март 2019 г.
"Оставката винаги е индивидуален акт, надявам се, че госпожа Цачева разбира какво прави. Преди малко ви казах, че по темата за апарт...

гледай на живо

24.03.2019
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:45
  "Букмейкър – коментари и анализи"
 • 12:00
  Топ шоп
 • 12:15
  Парламентът на фокус