Захариева: България на първо място - там, където са интересите ни, там застава държавата

Нямало натиск от САЩ за закупуването на американски самолет и отказ от руски газ, смята вицепремиерът

Екатерина Захариева
Източник: ЕПА/БГНЕС

„България на първо място. Там, където са интересите на България, там застава България“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по отношение на противоречията между САЩ и Европейския съюз в интервю за БНТ. Само преди дни тя се завърна от визита във Вашингтон, където се срещна и с американския си колега Майк Помпео.

„За мен е по-важно не какво говорят американците, а какво правят. По отношение на нашия регион и НАТО, всъщност те са далеч по-активни от преди”, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Относно закупуването на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС, Екатерина Захариева отрече да има натиск от страна на САЩ.

„В никакъв случай не съм усетила натиск, още повече, че процедурата в момента е в решаващата си фаза”.

„По отношение на енергетиката, много пъти е казвано, че е важно да има различни източници”, допълни тя и поясни, че няма натиск и по отношение на това да се отказва страната ни от руски доставки на газ.

„Пет държави членки на ЕС, заедно с България, пътуват с визи до САЩ, сред които са Полша, Румъния и Кипър. Няма как да не повдигаме тази тема, защото българските граждани все още пътуват с визи. Трябва да се изпълнят редица условия, преди да отпаднат визите за българските граждани, сред които малък процент откази - под 3%. Останалите критерии на България са изпълнени”, допълни тя.

След това отпадането трябва да бъде ратифицирано от Конгреса.

Вижте още новини от България и света!

Тя коментира и скандала в Държавната агенция за българите в чужбина.

„Скандалът с Агенцията за българите в чужбина показва, че органите в България работят. Всички институции по веригата трябва да са прозрачни”, обяви вицепремиерът.

По думите ѝ българската държава има интерес да дава бързо, във време и в срок българско гражданство на онези с български произход от страни като Македония, Украйна и Молдова.

Относно днешния спор в парламента за пакта за миграция на ООН тя обяви, че България не е взела решение да го подкрепи.

„България не е взела такова решение. Всъщност първият български политик, който публично подкрепи този пакт, беше президентът Радев в речта си пред ООН. Така или иначе този пакт, който не е задължителен документ - подчертавам, който все още не е приет и по който България все още не е изработила своето становище и позиция. Тепърва ще се присъединяват към него - той нито е конвенция, нито ще се ратифицира, нито ще се приема. Не става въпрос за узаконяване на незаконната миграция, както отново се опитва да се подведе обществото. Целта на този пакт е точно обратната - да се спре незаконната миграция и да се вземат 23 мерки - всяка от държавите, която реши да се присъедини на доброволен принцип“, заяви Захариева.

„Безобразия в България никой в чужбина не вижда”, категорична бе тя.

„На мен не ми се иска постоянно да обясняваме самите ние колко сме зле. Даже чувам обратното. Нямаме причини за ниско самочувствие, макар че има негативни неща”, заключи Екатерина Захариева.

 

17:42 | 17 Ноември 2018 г.

Карадайъ: Оставката на Симеонов беше задължителна,...

17:42 | 17 Ноември 2018 г.
Оставката на Валери Симеонов бе задължителна, но е закъсняла и не решава нито един проблем. Това заявява председателят на ДПС Мустафа Кар...
София чества Деня на независимостта, 32
12:56 | 17 Ноември 2018 г.

Йорданка Фандъкова: Оставката на Валери Сименов е ...

12:56 | 17 Ноември 2018 г.
Добро е решението за оставката на Валери Симеонов, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват...
11:59 | 17 Ноември 2018 г.

Валентин Радев: Полицията трябва да действа с твър...

11:59 | 17 Ноември 2018 г.
Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест и само заради това полицията не действа по-твърдо срещу тях в м...
10:59 | 17 Ноември 2018 г.

Илхан Кючюк: Радостното е, че един циник в политик...

10:59 | 17 Ноември 2018 г.
Радостно е, че един циник в политиката си заминава, той вече няма да бъде вицепремиер. Това обяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк пред Б...
Цветанов към Радев: Длъжни сме да защитим парите на данъкоплатците, те също не са специалисти по авиация
09:16 | 17 Ноември 2018 г.

Цветанов: Оставката на Симеонов не ме изненада, се...

09:16 | 17 Ноември 2018 г.
Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не „счупва” конструкцията на уп...
08:49 | 17 Ноември 2018 г.

Каракачанов: Правителството е стабилно, чакаме Сим...

08:49 | 17 Ноември 2018 г.
Правителството е стабилно и ще продължи да изпълнява ангажиментите от своята управленска програма и след подадената оставка от Валер...

гледай на живо

18.11.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Седмицата с Канал 3
 • 07:00
  Имате думата
 • 08:00
  „Холивуд” с Ивелина Кунчева