Радев отворен за среща с Борисов, но за корупцията (ВИДЕО)

Управляващите имат една цел, да не загубят властта, обяви президентът

Президентът отговори на Цветанов: Не мога да бъда обединител на неправдата
Източник: БГНЕС

Президентът отговори на Цветанов: Не мога да бъда обединител на неправдата

Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски.

В отговор на въпрос това покана за среща ли е президентът посочи: „Да, отворен съм“.

„Корнелия Нинова като лидер на БСП поиска да ме запознае със своята визия за България“, припомни Румен Радев. „Нека не бъркаме закон със визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне“, заяви държавният глава.

„Президентът не може да иска оставки на когото и да е. В тази ситуация ще бъда на страната на гражданите. Българите ясно осъзнават, че всички действия на властта оттук нататък имат една цел – да не загубят властта”, каза още Румен Радев.

В коментара си по актуалната политическа обстановка в страната, Радев заяви, че като държавен глава винаги ще бъде на страната на гражданите.

„Те виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие“, смята той.

Според него българите ясно осъзнават, че действията на управляващите имат една цел – да не се загуби властта, „с която са се сраснали“.

„Всяка власт, независимо дали сегашната или следващата, трябва да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин. Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, аргументира се президентът.

В този смисъл държавният глава определи протестите, които от няколко дни се провеждат в различни градове на страната, като „закономерни и основателни“.

Той взе отношение и по една от спорните теми през последните дни, а именно пакта за миграция на ООН. Според него на този етап България не трябва да го подписва.

„Проблемът е глобален и като такъв трябва да има пакт. Предлаганите текстове в този пакт не работят в никакъв случай в наш интерес. Има клаузи, колкото и пактът да е необвързващ, които поставят на риск националния суверенитет, социалните системи и вътрешния ред“, каза Радев.

„Управляващите вече се опариха с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят позицията си за пакта за миграцията на ООН. Разбирам, че им е трудно, защото досега те открито навън не са изразявали някаква твърда българска позиция“, каза още президентът.

Той бе категоричен, че не е наричал България блато – изказване, заради което бе нападан в последните седмици.

„Кой е казал, че България е блато? Аз никога не съм казвал, че България е блато, а че трябва да се измъкне от блатото. Казал съм и как. Вие би трябвало като журналисти да предавате правилно какво съм казал. Иначе стоите на страната на фалшивите новини“, заяви президентът.

Попитан от кое блато трябва да се измъкне България и как Румен Радев посочи: „Заповядайте на лекцията ми, няма да я преподавам всеки ден“.

Президентът Румен Радев бе официален гост на честването на празника на Сухопътните войски. Тържествената церемония бе във Военната академия „Г.С. Раковски”, като на датата 19 ноември се отбелязват 133 години от създаването на Сухопътните войски – дата, която съвпада и със знаменаталната победа край Сливница от Сръбско-българската война.

„България е възникнала като държава със силата на меча. Поколения доблестни български войни са отвоювали и защитавали всяка педя българска земя. Българският войник е останал там, където другите са побягнали. Продължавал е напред, когато другите са спирали“, заяви Румен Радев в тържественото си слово.

„Датата 19 ноември 1885 година ни зарежда с гордост и самочувствие, с вяра и патриотизъм. Сухопътни войски са неразделна част от народа ни. С цялата си история, със своя героизъм и храброст са служили вярно на народа си. Доказали са, че са ключов фактор за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на България.

Вижте още новини от България!

Освен с историята си, днес Сухопътни войски могат да се гордеят с това, което правят за България. Въпреки всички проблеми и предизвикателства. Сухопътни войски продължават да коват нови способности, съвместими със съюзниците ни, колкото и трудно да е това.

Той изрази и надежда, че проектът за модернизация на Сухопътните войски и останалите въоръжени сили наистина ще се осъществи.

„Светът е динамичен и противоречив, а това означава едно – България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници. Този приоритет трябва и стои на вниманието на държавното и висшето военно ръководство. Надявам се, че най-сетне проектът за превъоръжаване на Сухопътни войски ще се реализира, наред с другите проекти. Проектът ще даде това ново технологично ниво, което ще постави офицерите, сержантите и войниците ни в среда, която заслужават“, добави президентът.

Според него това обаче не решава всички проблеми.

„Те продължават да стоят сериозни, тежки и с особена сила в Сухопътни войски, защото тук недокомплектът е най-голям. Тук условията са изключително тежки. Тук има нужда и от много по-голямо внимание и към бойната и спомагателна техника. Към индивидуалното оборудване. Към социалния статус и престиж на военнослужещия. Към условията за професионално развитие и служебно израстване. Все неща, които трябва да стоят на вниманието и на политическото, и на военното ръководство“, категоричен е държавният глава.
 

11:16 | 19 Февруари 2019 г.

Срокът за новите касови апарати се удължава до сеп...

11:16 | 19 Февруари 2019 г.
За икономическите оператори, използващи компютърни системи за управление на продажбите, за които е нужен нов софтуер, срокът за привеждан...
08:09 | 19 Февруари 2019 г.

Борисов свиква заседание на коалицията за кворума ...

08:09 | 19 Февруари 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов свиква заседание на коалиционния съвет, на който заедно с Обединените патриоти ще обсъдят проблема на мнозинствот...
16:01 | 18 Февруари 2019 г.

Валери Симеонов награди българчета в Цариброд, обе...

16:01 | 18 Февруари 2019 г.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, депутати и зам.-министри наградиха ученици от 1 до 5 клас, които изучават български език в Западните пок...
Йордан Цонев
13:39 | 18 Февруари 2019 г.

Йордан Цонев: Никой не трябва да етнизира престъпн...

13:39 | 18 Февруари 2019 г.
"БСП натисна червеното копче и лиши 2 млн. българи извън ЕС от правото да гласуват за ЕП. Нито една дума за това фундаметално право,...
ГЕРБ, брифинг, Бойко Борисов
11:55 | 18 Февруари 2019 г.

Борисов нареди: ГЕРБ връща преференциите, сменя ЦИ...

11:55 | 18 Февруари 2019 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спешно нареди на партията да върне преференциите, каквито бяха преди вдигането на прага в Изборния кодекс, ...
Националната работна среща на ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент
6
11:16 | 18 Февруари 2019 г.

Борисов свика спешно ИК на ГЕРБ заради промените в...

11:16 | 18 Февруари 2019 г.
Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов свика заседание на Изпълнителната комисия на партията. Още нов...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини