Валери Симеонов подаде оставка, Борисов я прие, майките продължават протеста (ВИДЕО)

Няма никаква драма, правя това, което диктува моята съвест, заяви вицепремиерът в оставка

Валери Симеонов
Източник: Канал 3

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, тя е била приета от министър-председателя Борисов, който ще я внесе в НС, когато има нова кандидатура за поста, съобщиха от правителствената информационна служба. Симеонов поясни, че това е негово лично решение след среща този следобед с ПГ на ОП и с Красимир Каракачанов. Неговото последно изявление като вицепремиер в Министерски съвет тази вечер Канал 3 излъчи на живо

Веднага след като стана ясно, че Симеонов е подал оставка протестиращите жени на "Орлов мост" започнаха да скандират "Победа" и да играят хоро. Те обаче предупредиха, че протестите им продължават до гласуването в НС на оставката на Симеонов, а палатковият им лагер до Парламента остава, докато не бъдат гласувани желаните от тях законови реформи. 

Още новини от страната ще намерите тук

"Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството", заяви вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той. 

"Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти“, обяви Симеонов. 

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, допълни той. 

"Моята оставка ще лиши протестите от техните основания, поне частично. Хайде сега да видим дали протестите ще продължат и с какви претенции", заяви Симеонов. "Иначе разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, защото аз съм нестандартен политик." Той изрично подчерта, че решението е взел след консултация със своите партньори, с г-н Каракачанов "и не под натиска на Борисов".

"Моята равносметка за изминалата година и половина – Дай Боже всекиму", направи накрая отчет вицепремиерът в оставка. "Ще си позволя да бъда малко досаден, да ви кажа още няколко изречения, които вероятно не ви интересуват.

За мен те са важни, защото това са нещата, които съм успял за година и половина с личните си усилия и с усилията на моя кабинет, и моите колеги народни представители да прокарам.

- Първо завършването на защитното оградно съоръжение по границата с Турция.  Обявяването му за обект от национално значение, което беше много важно.  Осигуряването на неговата поддръжка, което също е много важно. 

- Обезпечаването на вземане на решение от МС за изграждане на втори лифт на Банско. Прокарването на решение в ЮНЕСКО, което промени тотално предварителното решение на ЮНЕСКО за изграждането на този лифт. Сега чакаме решението на петчленния състав на ВАС. Дай Боже да бъде положително.

- Създаването на работна група за Витоша също беше моя инициатива. Дай Боже и там да има положително развитие. Това са лично мои инициативи“, каза той.

По думите му решаването на етническите конфликти в Асеновград и Шекер махала е доказал, че конфликтите могат да бъдат решавани.

Симеонов изброи още осигуряването на бизнеса с работна ръка чрез промяна на Закона за трудовата миграция и мобилност, както и промяна на условията за получаване на синя карта и предварителната работа по Закона за българското гражданство и Закона за чужденците.

Симеонов отчете и осигуряването на ежеседмична връзка между София и Одеса, даващо възможност на сънародниците ни да работят и учат в Украйна, както и обезпечаване на средства за български културен дом в Будапеща.

"Няма да ви споменавам за добре известните акции, свързани с обезпечаване на нормални условия за туризъм в България, които са свързани с прилагането на сега действащия закон за шума и създаването на нова законова база“, каза още Симеонов. Той отчете и водоснабдяването на КПП "Калотина“ и редицата законови инициативи, свързани със Закона за шума, Закона за хазарта и Закона за местните данъци и такси..

Валери Симеонов завърши с думите: "Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно!"

Оставката на Симеонов идва след интензивни протести на майките на деца с увреждания, които протестират в продължение на 26 поредни вечери, след като вицепремиерът ги нарече "кресливи жени с уж болни деца".

Негодуванието тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях.

Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", каза на 16-ти октомври Симеонов в коментар на Закона за хората с увреждания.

Решението на вицепремиера да депозира оставка идва само ден след като неговият съпартиец Петър Петров, депутат от НФСБ, в интервю за "Дарик" наля масло в огъня със заявлението, че децата с увреждания трябвало да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

Премиерът Бойко Борисов тази седмица обясни, че оставката на Валери Симеонов "не е на дневен пред ГЕРБ". "Тя може да бъде поискана от неговите коалиционни партньори в рамките на Патриотичния фронт, както е според коалиционното споразумение, а не от ГЕРБ", изтъкна Борисов.

Ето последното изявление на Валери Симеонов като вицепремиер - в репортажа на Канал 3 от МС:

 

14:58 | 13 Декември 2018 г.

Марияна Николова: Земеделският сектор има пряко вл...

14:58 | 13 Декември 2018 г.
Заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика, Марияна Николова, получи почетна грамота от Аграрен уни...
10:54 | 13 Декември 2018 г.

Румен Радев: Има предпоставки за компрометиране на...

10:54 | 13 Декември 2018 г.
Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да се компрометира самия изборен процес, заяви президентът Румен Радев...
16:33 | 12 Декември 2018 г.

Кандидатурата на главния секретар на МВР е съгласу...

16:33 | 12 Декември 2018 г.
Кандидатурата на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР е съгласувана с държавния глава, заяви пред медиите в НС вътрешният министър Мла...
14:56 | 12 Декември 2018 г.

Лозан Панов се скри от правната комисия, която мин...

14:56 | 12 Декември 2018 г.
На заседание на правната комисия депутатите в спешен порядък минимизираха щетите за милиарди, които нанесе тълкувателното решение на Върх...
14:14 | 12 Декември 2018 г.

Борисов: Не одобрявам линията за дискредитиране на...

14:14 | 12 Декември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Камарата на строителите в България. Той посочи, че не одобрява линията ...
Президентът към строителите: Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести и декларации
13:19 | 12 Декември 2018 г.

Президентът към строителите: Моето доверие и довер...

13:19 | 12 Декември 2018 г.
Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. Това...

гледай на живо

13.12.2018
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо