Валери Симеонов подаде оставка, Борисов я прие, майките продължават протеста (ВИДЕО)

Няма никаква драма, правя това, което диктува моята съвест, заяви вицепремиерът в оставка

Валери Симеонов
Източник: Канал 3

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, тя е била приета от министър-председателя Борисов, който ще я внесе в НС, когато има нова кандидатура за поста, съобщиха от правителствената информационна служба. Симеонов поясни, че това е негово лично решение след среща този следобед с ПГ на ОП и с Красимир Каракачанов. Неговото последно изявление като вицепремиер в Министерски съвет тази вечер Канал 3 излъчи на живо

Веднага след като стана ясно, че Симеонов е подал оставка протестиращите жени на "Орлов мост" започнаха да скандират "Победа" и да играят хоро. Те обаче предупредиха, че протестите им продължават до гласуването в НС на оставката на Симеонов, а палатковият им лагер до Парламента остава, докато не бъдат гласувани желаните от тях законови реформи. 

Още новини от страната ще намерите тук

"Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството", заяви вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той. 

"Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти“, обяви Симеонов. 

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, допълни той. 

"Моята оставка ще лиши протестите от техните основания, поне частично. Хайде сега да видим дали протестите ще продължат и с какви претенции", заяви Симеонов. "Иначе разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, защото аз съм нестандартен политик." Той изрично подчерта, че решението е взел след консултация със своите партньори, с г-н Каракачанов "и не под натиска на Борисов".

"Моята равносметка за изминалата година и половина – Дай Боже всекиму", направи накрая отчет вицепремиерът в оставка. "Ще си позволя да бъда малко досаден, да ви кажа още няколко изречения, които вероятно не ви интересуват.

За мен те са важни, защото това са нещата, които съм успял за година и половина с личните си усилия и с усилията на моя кабинет, и моите колеги народни представители да прокарам.

- Първо завършването на защитното оградно съоръжение по границата с Турция.  Обявяването му за обект от национално значение, което беше много важно.  Осигуряването на неговата поддръжка, което също е много важно. 

- Обезпечаването на вземане на решение от МС за изграждане на втори лифт на Банско. Прокарването на решение в ЮНЕСКО, което промени тотално предварителното решение на ЮНЕСКО за изграждането на този лифт. Сега чакаме решението на петчленния състав на ВАС. Дай Боже да бъде положително.

- Създаването на работна група за Витоша също беше моя инициатива. Дай Боже и там да има положително развитие. Това са лично мои инициативи“, каза той.

По думите му решаването на етническите конфликти в Асеновград и Шекер махала е доказал, че конфликтите могат да бъдат решавани.

Симеонов изброи още осигуряването на бизнеса с работна ръка чрез промяна на Закона за трудовата миграция и мобилност, както и промяна на условията за получаване на синя карта и предварителната работа по Закона за българското гражданство и Закона за чужденците.

Симеонов отчете и осигуряването на ежеседмична връзка между София и Одеса, даващо възможност на сънародниците ни да работят и учат в Украйна, както и обезпечаване на средства за български културен дом в Будапеща.

"Няма да ви споменавам за добре известните акции, свързани с обезпечаване на нормални условия за туризъм в България, които са свързани с прилагането на сега действащия закон за шума и създаването на нова законова база“, каза още Симеонов. Той отчете и водоснабдяването на КПП "Калотина“ и редицата законови инициативи, свързани със Закона за шума, Закона за хазарта и Закона за местните данъци и такси..

Валери Симеонов завърши с думите: "Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно!"

Оставката на Симеонов идва след интензивни протести на майките на деца с увреждания, които протестират в продължение на 26 поредни вечери, след като вицепремиерът ги нарече "кресливи жени с уж болни деца".

Негодуванието тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях.

Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", каза на 16-ти октомври Симеонов в коментар на Закона за хората с увреждания.

Решението на вицепремиера да депозира оставка идва само ден след като неговият съпартиец Петър Петров, депутат от НФСБ, в интервю за "Дарик" наля масло в огъня със заявлението, че децата с увреждания трябвало да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

Премиерът Бойко Борисов тази седмица обясни, че оставката на Валери Симеонов "не е на дневен пред ГЕРБ". "Тя може да бъде поискана от неговите коалиционни партньори в рамките на Патриотичния фронт, както е според коалиционното споразумение, а не от ГЕРБ", изтъкна Борисов.

Ето последното изявление на Валери Симеонов като вицепремиер - в репортажа на Канал 3 от МС:

 

Младен Маринов: Не бива МВР да се въвлича в предизборни скандали
18:31 | 22 Май 2019 г.

Младен Маринов: Не бива МВР да се въвлича в предиз...

18:31 | 22 Май 2019 г.
Днес съм изпратил писмо до ЦИК, в което искам ясно и точно да се определят правомощията и компетенциите на Министерството на вътрешните р...
САЩ: Интерконекторът с Гърция ще даде по-голяма енергийна сигурност на България
14:05 | 22 Май 2019 г.

САЩ: Интерконекторът с Гърция ще даде по-голяма ен...

14:05 | 22 Май 2019 г.
Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия и...
Борисов на четири очи с Ципрас: Газовата връзка с Гърция ще има ключова роля за целия регион
12:53 | 22 Май 2019 г.

Борисов на четири очи с Ципрас: Газовата връзка с ...

12:53 | 22 Май 2019 г.
”Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа“. ...
12:00 | 22 Май 2019 г.

До 50 млн. лв. кредити за студенти отпуска държава...

12:00 | 22 Май 2019 г.
До 50 милиона лева е максималният размер на новите държавни гаранции, които Министерският съвет утвърди по Закона за кредитиране на студе...
Бойко Борисов посрещна Алексис Ципрас! Двамата премиери с първа копка на газовата връзка с Гърция (НА ЖИВО)
11:33 | 22 Май 2019 г.

Бойко Борисов посрещна Алексис Ципрас! Двамата пре...

11:33 | 22 Май 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас дават старт на изграждането на междусистемната газова връзка между...
07:29 | 22 Май 2019 г.

Борисов и Ципрас стартират интерконектора с Гърция

07:29 | 22 Май 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка...