Президентът: Не съм избран, за да премълчавам истината

Радев иска машинно и електронно гласуване, прави среща с ЦИК

Президентът атакува с ново вето вдигнатия данък за старите коли
Източник: Канал 3

Президентът атакува с ново вето вдигнатия данък за старите коли

"Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я изговарям и отстоявам", заяви Румен Радев в половинчасово интервю за "Панорама" на БНТ, в което коментира темите на деня.
 
"Фотосесиите не са мой патент и не съм избран, за да пригласям на правителството", отговори Радев на въпроса за напрежението между него и премиера. Радев не смята, че проблемите в България са заради липсата на диалог между президента и правителството. Според него мнозинството се отнася оскърбително с протестиращите майки, не чува гласа на народа, дава нелепи обяснения за своите апартаменти, вдига данъците и приема лобистки закони, които той връща по тази причина. "И не мисля, че всеки разумен човек вижда в този диалог ключа за решаването на проблемите", добави той за отношенията си с изпълнителната власт. По думите му той не може да има единение и съглашателство в името на корупционния комфорт на гърба на гражданите.
 
И посъветва правителството да търси диалог с българските граждани, а не диалог с президента.
 
Радев укори управляващите, че днес те не изпълняват своята програма. За сметка на това президентът похвали "Визия за България" на БСП, защото предлагала решение на проблемите в страната. Аз искам да обсъждам визия, решителна визия за борба с корупцията по високите етажи на властта, а не буксуваща програма, противопостави той документа на БСП на програмата на кабинета. Не полетът е най-важното, а следполетният разбор, каза президентът в отговор на въпроса кое е положителното на правителството.
 
За протестите, Изборния кодекс и машинното гласуване
 
По думите му не всеки протестиращ може да разчита на президентската подкрепа. Ако обаче каузата е справедлива - да, той може да разчита, гарантира държавният глава. Радев е категоричен, че чувството за несправедливост у българските граждани застрашава демокрацията. Застрашават я още корупцията и отчайващото състояние на медиите, каза президентът. Той дори направи паралел с френските протести, като цитира френски социолог и заключението му, че в Париж протестират срещу парите и медиите. Почти същото се случвало и у нас.  Има комуникационни бюджети и пари от ЕС, с които управляващите си купуват медиен комфорт, има и медийна свръхконцентрация, недоволства още държавният глава.
 
Към рушенето на демокрацията в България президентът прибави и изборното законодателство и категорично се противопостави на нежеланието на ЦИК и парламента да се въвеждат машинно и електронно гласуване, както е заложено в закона. Обяви се още за онлайн наблюдението на СИК, когато се броят бюлетините.
 
"Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни избори, както и отчайващо ниското доверие в българския парламент", каза Радев. Той постави като задача номер такава корекция на Изборния кодекс, която да гарантира честността на вота. И аргументите за отказ от машинно гласуване и електронно гласуване са несъстоятелни и укорими, опонира президентът на мнозинството. Що се касае до дневния ред на обществото, най-важното е да осигурим най-широка представителност на гражданите във вземането на управленските решения и в контрола, каза президентът. Той държи и на завишени изисквания към законопроектите. Според него и те трябва да минават на обществено обсъждане и да минават през оценка на въздействието.
 
Заради Изборния кодекс президентът е поканил ЦИК и други институции на среща идния четвъртък, за да обсъдят проблема.
 
Към нещата, които застрашават демокрацията, Радев изреди още липсата на прозрачност и отчетност при вземането на управленските решения. Имаме основания да смятаме, че демокрацията е застрашена, обобщи той.
 
Президентът за пореден път отрече да прави своя партия.
"Като президент не мога да създавам партии, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на алтернатива. Ще подкрепя всяко усилие, където има алтернатива, която извежда България в едно друго състояние", отговори Радев на въпроса дали ще прави партия.
 
Президентът се обяви за мащабна реформа на институциите и задължително спазване на закона. Правителството отново не може да преизчисли пенсиите, в същото време в края на всяка година избуява излишък, който разпределя без санкция на НС, разкритикува Радев. Управляващите вече усещат, че няма да могат да управляват по начина, по който го правят досега, констатира още президентът. И цитира полската кинозвезда Ян Енглерт, който предрекъл, че хората вече няма да гласуват за партии и идеологии. Гражданите все повече ще търсят етичния елемент - дали си честен, или подлец, заключи Радев.
 
За мониторинга на Еврокомисията над България
 
Президентът коментира намерението на Брюксел през 2019 да свали наблюдението над страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред. "Аз приветствам това решение, защото този мониторинг показа безполезност", отсече Радев. И служи за политическа подкрепа на една система, констатира той. "Илюзията, че ЕК милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо. Аз съдя по крайния резултат - 11 години една от най-важните теми е борбата с корупцията по високите етажи на властта. Има ли осъдени? Крайният ефект е важен!", смята Радев.
 
За кризата Украйна-Русия в Черно море и енергетиката
 
"Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва. Европа не бива да става заложник в този конфликт", е позицията на президента. По думите му в този конфликт има повече от две страни. Трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен. Според него в отношението си към нашата страна Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България. Той обаче е убеден, че това ще бъде надмогнато. Това, че сега се борим "Турски поток" да завие към България, доказва несъстоятелността на действията на няколко правителства, укори той с намек за провала на "Южен поток".
 
"Да, "Турски поток" е важен, стига да мине през България", каза държавният глава, но твърдо се обяви за това през страната ни да минава пряка тръба от Русия.
 
Радев застана и зад "АЕЦ "Белене".  "АЕЦ "Белене" е важен проект, не само защото вече сме вложили в него големи пари, а защото ще съхрани нашия ядрен капацитет и ще ни даде енергийна сигурност", каза още Румен Радев.
 
За жената на президента
 
"Мога само да й благодаря, че въпреки режисираните истерии от самото начало само заради факта, че е моя съпруга, тя продължава да стои до мен. И върши много неща", защити президентът Десислава Радева. Похвали жена си още, че е организирала състезание по правопис за деца и смята да го превърне в национален конкурс догодина. Съпругата ми не струва никакви допълнителни разходи на президентството, пътува само с мен, продължи президентът по повод инсинуацията, че Десислава Радева е била в ръководството на делегацията в Полша преди дни. Тя не шофира автомобил на НСО, намекна той за случката с неправилното паркиране до модния бутик, от което се появи видео в социалната мрежа.  Ако някой е нарушил закона, да бъде санкциониран, произнесе се още Радев. И се заблуждава онзи, който си мисли, че ще скрие скандалите с апартаментите на властта зад една лошо паркирана кола, захапа той управляващите.

На финала на интервюто Румен Радев разтълкува и на какво се дължи високият му рейтинг. "Българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали и доверието към мен се дължи на това, че изговарям истината", обяснява си той високите проценти доверие. "Докато това доверие е функция на истината, аз ще го отстоявам и ще остана верен на своя дълг", зарече се президентът.

16:01 | 18 Февруари 2019 г.

Валери Симеонов награди българчета в Цариброд, обе...

16:01 | 18 Февруари 2019 г.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, депутати и зам.-министри наградиха ученици от 1 до 5 клас, които изучават български език в Западните пок...
Йордан Цонев
13:39 | 18 Февруари 2019 г.

Йордан Цонев: Никой не трябва да етнизира престъпн...

13:39 | 18 Февруари 2019 г.
"БСП натисна червеното копче и лиши 2 млн. българи извън ЕС от правото да гласуват за ЕП. Нито една дума за това фундаметално право,...
ГЕРБ, брифинг, Бойко Борисов
11:55 | 18 Февруари 2019 г.

Борисов нареди: ГЕРБ връща преференциите, сменя ЦИ...

11:55 | 18 Февруари 2019 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спешно нареди на партията да върне преференциите, каквито бяха преди вдигането на прага в Изборния кодекс, ...
Националната работна среща на ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент
6
11:16 | 18 Февруари 2019 г.

Борисов свика спешно ИК на ГЕРБ заради промените в...

11:16 | 18 Февруари 2019 г.
Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов свика заседание на Изпълнителната комисия на партията. Още нов...
Борисов и Тереза Мей обсъдиха Брекзит по телефона
19:48 | 17 Февруари 2019 г.

Борисов и Тереза Мей обсъдиха Brexit по телефона

19:48 | 17 Февруари 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей. В рамките на разговора, който се с...
14:14 | 17 Февруари 2019 г.

Джамбазки към Борисов: Върнете преференциите!

14:14 | 17 Февруари 2019 г.
Г-н премиер, върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм. Защитете демокрацията! Това е Ваша политическа отговорн...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Другото лице
 • 09:45
  Телемаркет