Глосов на прощаване: Каквото можах, направих за АПИ, нищо лошо към премиера

Борисов остро разкритикува създадената организация, разкри министър Аврамова.

Петя Аврамова и Светослав Глосов
Източник: Канал 3

Петя Аврамова и Светослав Глосов

Премиерът Бойко Борисов остро е разкритикувал хаоса с въвеждането на електронната винетка, разкри регионалната министърка Петя Аврамова, която направи изявление пред медиите в Министерския съвет заедно с вече бившия шеф на Пътната агенция, инж. Светослав Глосов.

"Министър-председателят остро разкритикува и изрази своето недоволство от създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки, и поиска поемане на отговорност", заяви министърката на регионалното развитие.

"В тази връзка реакцията на инж. Глосов беше да подаде незабавно заявление за освобождаване от Управителния съвет на АПИ", разказа Аврамова, която е присъствала на срещата. И уточни, че оставката е приета.

"Каквото съм могъл - съм направил за тази агенция. Нищо лошо към премиера. Напротив - бил е справедлив", бяха прощалните думи на Светослав Глосов,

който вече подаде оставка като шеф на АПИ. Тя беше поискана от Бойко Борисов тази сутрин преди заседанието на Министерския съвет.

"Трудностите, които бяха създадени в началото на годината с предоставянето на услугата за продажба на електронни винетки доведе до доста неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. След разговора, който проведохме при министър-председателя, считам, че трябва да се поеме повече отговорност, от тази, която беше в началото на седмицата. Така че, депозирах своята оставка, която беше приета", изказа и своята гледна точка Глосов. Той оставал с добри чувства към екипа, с който е работил.

След като проблемът избухна още на 1 януари, миналата седмица с постовете си се простиха трима висши чиновници от Пътната агенция, отговорни за фалстарта на системата.

С днешна дата регионалният министър съобщи, че в момента винетки могат да се купуват по всички ГКПП в страната, където това беше невъзможно в началото на новата година. Там са монтирани терминали за самотаксуване. Продължаваме оборудване на работни места за продажба на границата в брой, допълни тя.

Към момента винетка може да бъде закупена на касите и през мобилното приложение на единия от мобилните оператори, както и онлайн през два сайта. Винетки има и в 1400 пощенски станции, където може да се плаща в брой и чрез терминал.

Водят се разговори с всички големи вериги бензиностанции, както и със системата БОРИКА, за да се продават и на 2000 банкомата в страната. По думите на регионалния министър дори ще има повече опции за покупка на електронна винетка, отколкото преди това на хартиена. Хартиените са се продавали на 3000 пункта, докато електронната ще бъде продавана повече от 4500 места.

По думите на министър Аврамова вече няма причина водачите да карат по републиканските пътища без винетка, защото такива се продават на много места.

"Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона. А законът е -  всеки кара по републиканската пътна мрежа, като е заплатил съответната винетна такса. Това е държавна такса. И аз призовавам всички, вече има много начини да закупят винетка. Няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина. Затова призовавам да бъдем редовни!", апелира министърът на регионалното развитие в отговор на въпроса дали ще бъде удължаван гратисният период от 15 януари.

Българи катастрофираха на германска магистрала.
12:46 | 24 Април 2019 г.

Дадоха още почти 3 милиона лева новата пътна агенц...

12:46 | 24 Април 2019 г.
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. в размер на 2 935 000 лв. за обезпечаване на дейно...
11:32 | 24 Април 2019 г.

15 млн. за БПЦ и 5,77 млн. за мюфтийството одобри ...

11:32 | 24 Април 2019 г.
Днес, на Велика сряда, както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите, така, както е по закон. Това к...
Валери Симеонов
10:51 | 24 Април 2019 г.

Валери Симеонов завежда дела - ще съди bTV и този,...

10:51 | 24 Април 2019 г.
Купих имота на цена 50 пъти над данъчната оценка. Едната част на имота е наша, а другата е на "СКАТ". Определи ми се цена от 20...
\
07:22 | 24 Април 2019 г.

В ЦИК теглят жребия за евроизборите

07:22 | 24 Април 2019 г.
Днес Централната избирателна комисия ще изтегли поредните номера на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети ...
15 години България в НАТО
-17
22:28 | 23 Април 2019 г.

Екатерина Захариева: България и българският народ ...

22:28 | 23 Април 2019 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри ритуалната седерна вечеря - началото на еврейския празник...
19:04 | 23 Април 2019 г.

След Александър Манолев и Елена Йончева се оказа з...

19:04 | 23 Април 2019 г.
Върховната касационна прокуратура се самосезира  и започва проверка на къщи за гости, свързани със семейството на Елена Йончева. Сле...

гледай на живо

24.04.2019
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини