Двамата президенти ще редят заедно служебния кабинет

Радев и Плевнелиев си говориха час и половина, имена на министри не са обсъждали

Росен Плевнелиев, Румен Радев
Източник: Канал 3

Още по темата

Двамата президенти ще редят заедно служебния кабинет. Това се разбра между редовете от коментара на Румен Радев на излизане от срещата с Росен Плевнелиев в президенттвото.

Тя продължи цял час и половина в президентския кабинет- колкото тази на Обама с Тръмп, пошегуваха се зевзеци от президентската администрация. На нея Плевнелиев честити на Радев изра и обсъди политическата ситуация в страната след изборите и подаването на оставка от страна на кабинета Борисов 2.

Радев коментира, че двамата ще проведат консултации при съставянето на кабинета и благодари на Плевнелиев за срещата.

"Имаме споразумението с г-н Плевнелиев и по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос“, заяви генепарът на въпроса дали ще съгласуват назначенията в новия служебен кабинет.

Той не направи прогноза кога ще бъдат следващите парламентарни избори с комнтара, че това зависи от опцията дали парламентарно представените партии ще сформират някакъв кабинет.

"Представете си, че някоя от тях има волята или състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме", допълни,  Радев. 

Новоизбраният президент заяви още, че на днешната им среща не са обсъждали имена на министри.

Попитан за своя екип и евентуалните бъдещи съветници в президентството, Радев каза, че има време за това. И отговори на македонска журналистка за отношението му към Македония.

"Македония е съседска държава, приятелска държава. Ние очакваме да подпишем споразумение за добросъседство и сътрудничество с нея".

Малко след изявлението на Радев дойде и официалната позиция на Плевнелиев.

"Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната.

От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт", се посочва и в прессъобщение до медиите от президентския пресцентър.

Двамата споделяли мнението, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

Президентите коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора.

10:39 | 24 Март 2018 г.

Разпитват приятелка на терориста, държал заложници...

10:39 | 24 Март 2018 г.
Властите във Франция са задържали жена във връзка с вчерашната заложническа криза в град Треб. Става въпрос за приятелка на похитителя, с...
Изборните бюлетини тръгват към секциите в страната
08:35 | 17 Март 2017 г.

Изборните бюлетини тръгват към секциите в страната

08:35 | 17 Март 2017 г.
Бюлетините за предсрочния парламентарен вот днес тръгват към секциите из страната. Бюлетини ще бъдат доставени и до секциите в чужбина. ...
14:25 | 01 Март 2017 г.

ГЕРБ зове Радев да не подписва указа за Боцев

14:25 | 01 Март 2017 г.
ГЕРБ изразиха възмущение от смяната на началника на отбраната Емил Ефтимов, който бе лансиран от реформатора Николай Ненчев. От парти...
Радев печели изборите с 59.37% - Цачева е получила 36.16% от гласовете
09:46 | 15 Ноември 2016 г.

ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от ЦИК: Радев печели избор...

09:46 | 15 Ноември 2016 г.
При обработени 100.00% СИК протоколи в РИК, ген. Румен Радев печели президентските избори с 59.37%, Цецка Цачева от ГЕРБ получава 36.16%....
Без прогрес след срещата между ЕС и Великобритания
21:45 | 14 Ноември 2016 г.

И Доналд Туск с писмо до Радев: Надявам се, че ще ...

21:45 | 14 Ноември 2016 г.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати поздравително писмо на новоизбрания президент на България Румен Радев. От име...
Америка
19:28 | 14 Ноември 2016 г.

САЩ поздравиха Румен Радев и набелязаха общите цел...

19:28 | 14 Ноември 2016 г.
Посолството на САЩ очаква да работи с новоизбрания ни президент Румен Радев за напредъка на целите, които България и Съединенит...

гледай на живо

23.01.2020
 • в момента
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини