Двамата президенти ще редят заедно служебния кабинет

Радев и Плевнелиев си говориха час и половина, имена на министри не са обсъждали

Росен Плевнелиев, Румен Радев
Източник: Канал 3

Още по темата

Двамата президенти ще редят заедно служебния кабинет. Това се разбра между редовете от коментара на Румен Радев на излизане от срещата с Росен Плевнелиев в президенттвото.

Тя продължи цял час и половина в президентския кабинет- колкото тази на Обама с Тръмп, пошегуваха се зевзеци от президентската администрация. На нея Плевнелиев честити на Радев изра и обсъди политическата ситуация в страната след изборите и подаването на оставка от страна на кабинета Борисов 2.

Радев коментира, че двамата ще проведат консултации при съставянето на кабинета и благодари на Плевнелиев за срещата.

"Имаме споразумението с г-н Плевнелиев и по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос“, заяви генепарът на въпроса дали ще съгласуват назначенията в новия служебен кабинет.

Той не направи прогноза кога ще бъдат следващите парламентарни избори с комнтара, че това зависи от опцията дали парламентарно представените партии ще сформират някакъв кабинет.

"Представете си, че някоя от тях има волята или състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме", допълни,  Радев. 

Новоизбраният президент заяви още, че на днешната им среща не са обсъждали имена на министри.

Попитан за своя екип и евентуалните бъдещи съветници в президентството, Радев каза, че има време за това. И отговори на македонска журналистка за отношението му към Македония.

"Македония е съседска държава, приятелска държава. Ние очакваме да подпишем споразумение за добросъседство и сътрудничество с нея".

Малко след изявлението на Радев дойде и официалната позиция на Плевнелиев.

"Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната.

От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт", се посочва и в прессъобщение до медиите от президентския пресцентър.

Двамата споделяли мнението, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

Президентите коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Радев печели изборите с 59.37% - Цачева е получила 36.16% от гласовете
09:46 | 15 Ноември 2016 г.

ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от ЦИК: Радев печели избор...

09:46 | 15 Ноември 2016 г.
При обработени 100.00% СИК протоколи в РИК, ген. Румен Радев печели президентските избори с 59.37%, Цецка Цачева от ГЕРБ получава 36.16%....
Без прогрес след срещата между ЕС и Великобритания
21:45 | 14 Ноември 2016 г.

И Доналд Туск с писмо до Радев: Надявам се, че ще ...

21:45 | 14 Ноември 2016 г.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати поздравително писмо на новоизбрания президент на България Румен Радев. От име...
Америка
19:28 | 14 Ноември 2016 г.

САЩ поздравиха Румен Радев и набелязаха общите цел...

19:28 | 14 Ноември 2016 г.
Посолството на САЩ очаква да работи с новоизбрания ни президент Румен Радев за напредъка на целите, които България и Съединенит...
Владимир Путин
17:51 | 14 Ноември 2016 г.

Путин пожела на Радев успехи в отговорната държавн...

17:51 | 14 Ноември 2016 г.
Руският президент Владимир Путин е поздравил Румен Радев с избирането му за президент на България, съобщава ТАСС. "Руският държа...
123 сигнала за изборни нарушения са подадени в Прокуратурата
15:33 | 14 Ноември 2016 г.

123 сигнала за изборни нарушения са подадени в Про...

15:33 | 14 Ноември 2016 г.
123 сигнала за изборни нарушения са подадени в Прокуратурата в деня на вота, образувано е едно досъдебно производство, по останалите сигн...
Жан-Клод Юнкер
15:21 | 14 Ноември 2016 г.

Юнкер поздрави Румен Радев

15:21 | 14 Ноември 2016 г.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поздравил новоизбрания български президент Румен Радев. Това съобщи на пресконфере...

гледай на живо

24.02.2017
  • в момента