Протестиращи искат държавни институции, а не финансирани отвън НПО в Закона за закрила на детето

Те не са съгласни неправителствени организации, спонсорирани от Норвегия, да предоставят социални услуги за деца

Източник: Канал 3

Още по темата

Автопоход срещу закона за закрила на детето се провежда в цялата страна, като в София над 50 автомобила се събраха на бул. "Цариградско шосе" и направиха обиколки на сградата на Народното събрание. Представители на протестиращите после бяха приети на среща с народни представители в сградата на парламента.

Още новини от страната ще намерите тук

Протестиращите не са съгласни с това НПО-та да предоставят социални услуги и телефонната линия за деца 116 111 да се обслужва от НПО "Анимус“ и искат незабавно връщане на тези услуги към държавни институции. Те настояват "риск от увреждане“, "риск от изоставяне“, "емоционално насилие“ или "бедност“ да не бъдат довод за отнемане на дете от родителите.

Организаторите са и "против въвеждането на детско правосъдие в България и всички тези причини за отнемане на деца, които се въвеждат в чл. 36 от Закона за закрила на детето".

Според последните промени в законодателството, първото нещо е отнемане на детето, ако му се посегне. Отнемането е за 24 часа без съдебна заповед. По сигнал социален работник ще може да влезе в дома на родителите, без съдебна заповед, и да състави социален доклад с огромно количество лична информация. Социалните работници ще имат право и да правят претърсвания на домовете на хората. Въз основа на преценката на социалния работник ще се оценява и родителската компетентност.

"Притеснява ме най-много мисленето, че може да се продават деца за пари. Притесняват ме промените, които са направени и са неизпълними за родителите", обясни пред БГНЕС един от инициаторите на протеста Милко Божанков, който с мегафон пред парламента заедно с още двайсетина родители огласиха с викове "Долу ръцете от нашите деца!"

"Така се ограничават техните права. На нас, родителите, започва да ни се казва как да възпитаваме децата си. Не става въпрос за бой и шамари – основни аргументи на нашите опоненти. Просто искам да забраня на сина си да гледа телевизия след 22 часа".

На въпрос защо й е на държавата да отнема деца, той разкри, че от щедри спонсорства от Норвежкия фонд се усвояват пари, които се дават на НПО-та. "Показателен пример е, че повече от отнетите деца се осиновяват в чужбина“, обясни той и апелира политиците да прочетат още веднъж какво са гласували, и да направят незабавна отмяна на направените поправки.

Друг протестиращ – Марияна Илиева, отправи апел към редица министерства, отговорни към закрилата на детето да вземат отношение, защото най-притеснителното според нея е, че закрилата на детето е извадена от Закона за закрила на детето и е предоставена на Агенцията за социално подпомагане, чиито партньори са НПО-та.

"Никой няма да контролира дейността на тези НПО-та. Създава се агенция – юридическо лице, която ще предоставя лицензите на тези сдружения. Те, от своя страна, освен социални услуги, ще предоставят и образование. Получава се така, че ако семейството не е способно да изпълни социалния план, предписан от АСП, тогава се взимат крайни мерки.

Никъде в закона няма регламентирано какво е риск и насилие. Дали децата са в риск ще определят субективно социалните работници и служителите на НПО-та, което е крайно недопустимо. Те ще ровят в семейството, училището и детската градина“, опасява се протестиращата жена.

Етикети: протест , НПО , Норвегия
07:10 | 19 Февруари 2020 г.

Топло, но облачно време без валежи ни чака днес

07:10 | 19 Февруари 2020 г.
Днес над цялата страна ще има значителна облачност, но все още без валежи. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е до умерен. Дневн...
22:23 | 18 Февруари 2020 г.

София плаща на АПИ, за да няма винетки за околност...

22:23 | 18 Февруари 2020 г.
Нови табели, които предупреждават шофьорите, че за ползването на пътя се изисква платена винетна такса, стреснаха софиянци, живеещи в око...
21:55 | 18 Февруари 2020 г.

Унищожават близо 6000 патици с птичи грип във ферм...

21:55 | 18 Февруари 2020 г.
Унищожаването на патиците във фермата край Раковски, в която беше регистрирано огнище на птичи грип, започна днес.   По инфо...
19:23 | 18 Февруари 2020 г.

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

19:23 | 18 Февруари 2020 г.
Засякоха контейнер с радиоактивен товар на пристанище Варна - Запад. Това се е случило при рутинна проверка на тир. За случая вече е увед...
19:04 | 18 Февруари 2020 г.

Започна ремонтът на южната дъга на околовръстния п...

19:04 | 18 Февруари 2020 г.
Започна ремонтът на южната дъга на околовръстния път на град Пазарджик. Тя е част от първокласния път I-8 София-Пловдив и съвпада с трасе...
18:35 | 18 Февруари 2020 г.

Надежда за живот за Михаела от Перник (ВИДЕО)

18:35 | 18 Февруари 2020 г.
Михаела Димитрова е от Перник има нужда от спешно даряване на стволови клетки. Тя е болна от левкемия и животът ѝ зависи от това да намер...