За малки и големи! Какви прегледи по здравна каса ни дължи личният лекар

Броят и периодичността на задължителните посещения при джипито зависят от възрастта ни

За малки и големи! Какви прегледи по здравна каса ни дължи личният лекар
Източник: pixabay.com

За малки и големи! Какви прегледи по здравна каса ни дължи личният лекар

Пациентът да бъде прегледан от главата до петите, е смисълът на профилактичния преглед при семейния лекар. Това твърди д-р Христина Цачева, която е с 30-годишен стаж, дипломиран педиатър и работи като личен лекар.
 
Оказва се, че броят и периодичността на задължителните посещения при джипито зависят от възрастта ни.
 
За бебетата и децата
Профилактиката и ваксините започват с раждането. Децата от нулева възраст до една година подлежат на прегледи всеки месец, като се измерва теглото им, височината, обиколка на главата, на гърдите. Когато са на 6 месеца и на 1 година в профилактичния преглед влиза и изследване на пълна кръвна картина и на урина.
От един до четири месеца задължително се прави профилактичен преглед при ортопед, за да се изключи наличието на вродена локсация на тазобедрената става. Имунизациите започват от родилния дом и следват имунизационния календар.

 
"Аз съм за имунизациите, защото с годините много заболявания отпаднаха или все по-рядко се появяват, именно поради масовото ваксиниране срещу тях – като дифтерия, тетанус, морбили и заушка, е мнението на лекарката. - Разбира се, има деца, които дори имунизирани срещу морбили, рубеола, заушка, се разболяват от тях, но болестта протича по-леко и не дава усложнения, което е от значение за общото им здраве. Ваксина срещу папилома вируса за момичетата над 12 години предстои да влезе в задължителния имунизационен календар. Наистина ползите от ваксините са повече отколкото вредите от тях."
 
 
Профилактичните прегледи за децата от 1 до 2 години са на три месеца, а след това до училищна възраст (7 г.) се правят два пъти годишно. Учениците подлежат на профилактичен преглед един път в годината, при който се измерват ръст, тегло, гръдна обиколка, правят се и съответните ваксини. Д-р Цачева пояснява, че до 2-годишна възраст се приключва с имунизациите. Реимунизации се правят на подрастващите, когато станат на 6 години, след това на 7, 11, 12 и на 17 г. А кръвните изследвания са задължителни за 6-месечните бебета, за децата навършили годинка и за 3-годишните. След това състоянието на кръвната картина се следи, ако има показания за неразположение при хлапето и по настояване на родителите.
 
Имунизации през 10 години
Тази година на имунизация срещу тетанус, дифтерия и коклюш подлежат всички, които са над 18 г. и рождената им година завършва на 7 (1957, 1967, 1977, 1987 г.) Догодина ваксина ще се прави на родените в година, окончаваща на 8. Мнението на лекарката е, че е хубаво всеки да си направи тази ваксина, макар че насила няма как да стане: 
"Длъжни сме да уведомим пациентите, да осигурим ваксината, а те решават дали ще се застраховат срещу здравословни проблеми, които могат да възникнат при нараняване, на което обикновено не се обръща внимание, казва тя. – Добре е да имаме изграден имунитет. Още повече, че имунизация срещу тетанус задължително се прави при рана от убождане или порязване."
 
Следете предаването "Пулс" по Канал 3, в което обсъждаме проблемите в българското здравеопазване – най-болната тема в съвременното общество. Законодателство, здравно осигуряване, клинични пътеки, направления, спешна помощ – всичко, което вълнува обикновения човек.
 
Различни изследвания след 18 г.
Младите хора, навършили пълнолетие, също подлежат на профилактични прегледи веднъж в годината. В зависимост от възрастта е различен пакетът от изследвания, който здравната каса поема. Обикновено се прави пълна кръвна картина, а липиден профил – холестерол и триглицериди се изследват при пациенти от 30 до 45 г. през интервал от 5 години. Хората, навършили 50 г., подлежат на същите изследвания, но на мъжете задължително през 2 години се пуска и туморен маркер, за да се изключи наличието на карцином на простатата. Жените на тази възраст, през същия период от време, трябва да посещават мамолог. 
 
"Гинекологът е добре да се посещава поне веднъж в годината от зрелите и раждали жени, дори и да нямат проблем, казва лекарката. - При прегледа е пожелателно да им се вземе и цитонамазка. Това изследване алармира за евентуални сериозни заболявания на шийката на матката. Жените в менопауза без колебание трябва два пъти в годината да посещават гинеколога, тъй като е възможно да отключат сериозен проблем. А всяко заболяване, когато се открие навреме, е лечимо. Наша задача е по време на профилактичния преглед да обучаваме жените, особено ако са над 50 г., как сами да "изследват" гърдите си, казва лекарката. - И ако напипат бучка, трябва веднага да дойдат, за да ги насочим към консултация с мамолог. В зависимост от образуванието се насрочва преглед през 6, 8 или 12 месеца. Обикновено при раждалите жени се появяват мастопатии, които подлежат на контрол и на 2 години е добре да се преглеждат. Дори и при съмнение за тумор, трябва да се реагира навреме, тъй като ракът на гърдата е лечим."
 
 
Личният лекар е длъжен да следи и щитовидната жлеза на пациентите си по време на профилактичен преглед и ако се налага, да даде направление за посещение при ендокринолог.
 
След 65 г.
Пациентите над 65 години подлежат ежегодно на изследване на пълна кръвна картина, на холестерол и триглицериди, на кръвна захар и урина, прави им се и кардиограма. Целта на профилактичните прегледи е, при съмнение за здравословен проблем, личният лекар да насочи пациента си към съответния специалист, а той от своя страна да прецени състоянието му, да назначи лечение, хирургична намеса, ако е необходимо или да определи през колко време да идва на консултация.
 
Източник: 24 часа
22:25 | 21 Август 2019 г.

Падна част от таван в Александровска болница

22:25 | 21 Август 2019 г.
Падна част от тавана на Клиниката по алергология в столичната Александровска болница. При инцидента няма пострадали, съобщава БНТ. Сп...
21:01 | 21 Август 2019 г.

След 1-ви септември започва изплащането на обезщет...

21:01 | 21 Август 2019 г.
След 1-ви септември започва изплащането на еднократната помощ за стопаните,които умъртвиха доброволно домашните си прасета заради аф...
20:03 | 21 Август 2019 г.

Жегите продължават и утре

20:03 | 21 Август 2019 г.
През нощта над България ще бъде ясно и почти тихо. Утре отново ще е слънчево, след обяд и горещо. След пладне ще има временни ув...
18:49 | 21 Август 2019 г.

Замърсяването на въздуха може да предизвика психич...

18:49 | 21 Август 2019 г.
Замърсяването на въздуха задушава белите дробове и съкращава живота, но може да бъде свързано и с по-голям риск от психични заб...
Закопчаха българин, превозвал мигранти срещу 2400 евро
16:56 | 21 Август 2019 г.

Двама братя от Дряново извършили насилие над майка...

16:56 | 21 Август 2019 г.
Задържаха двама братя, извършили насилие над майка си, съобщи "24 часа". Образувано е бързо производство срещу двама жители на ...
13:34 | 21 Август 2019 г.

Цял час вадят мъж от размазана кола в жесток сблъс...

13:34 | 21 Август 2019 г.
Мъж почина след тежка катастрофа между джип и лека кола в Ямбол. Инцидентът е станал минути след 12 ч. на едно от най-натоварените кръсто...