Ново огнище на Африканска чума по свинете в русенското село Николово

Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса

Чумата по свинете плъзна и в Русенско, регистрираха ново огнище в Плевен
Източник: БНР

Чумата по свинете плъзна и в Русенско, регистрираха ново огнище в Плевен

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира ново огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ в свинекомплекс в русенското село Николово, съобщиха от БАБХ.
 
Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
 
Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база "риск", свързан с епизоотичната обстановка със заболяването.
 
Положителните за наличието на вируса на АЧС проби са получени в рамките на засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти.
 
Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 свине на различна възраст.
 
Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани прасета. Месо и продукти, добити от животни от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.
 
БАБХ незабавно е предприела мерки, съгласно наредбата за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта и на Плана за спешни действия при контрол на Африканската чума по свинете.
 
Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в трикилометровата предпазна зона, при спазване на изискванията за намаляване до минимум на страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
 
В десеткилометровата надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти - тип "лично стопанство".
 
Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в десеткилометровата зона. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места. Ще се вземат проби за вирусологично изследване, за да се гарантира откриването на заболяването.
 
 
Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени, предупреждават от БАБХ.
13:09 | 09 Декември 2019 г.

Патриарх Неофит прие Иван Гешев и Сотир Цацаров

13:09 | 09 Декември 2019 г.
Патриарх Неофит прие главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев. Те изразиха своето уважение към Българската правосла...
11:35 | 09 Декември 2019 г.

На 38 места в страната ще се продават живи елхички...

11:35 | 09 Декември 2019 г.
38 ще бъдат пунктовете за продажба на живи елхички в цялата страна като част от благотворителната кампания „Посади надежда“, ...
11:29 | 09 Декември 2019 г.

НСИ: Нараства индексът на промишлено производство ...

11:29 | 09 Декември 2019 г.
По предварителни данни през октомври 2019 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септ...
10:19 | 09 Декември 2019 г.

Заради липсата на вода: критични ситуации в перниш...

10:19 | 09 Декември 2019 г.
„В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми, там въобще няма вода“, заяви кметът на града Станислав Владимиро...
10:14 | 09 Декември 2019 г.

"Активни потребители": БАБХ е пропуснала 7 предупр...

10:14 | 09 Декември 2019 г.
БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" във връзка...
08:54 | 09 Декември 2019 г.

Еконспекцията в Бургас е разрешила строеж на къмпи...

08:54 | 09 Декември 2019 г.
Бургаската екоинспекция отново е дала зелена светлина за строеж на къмпинг „Градина”. В началото на годината екоактивисти ала...