Опростена регистрация за домашната кочина

Изискванията за биосигурност ще бъдат съвсем елементарни и ще бъде възможно да бъдат реализирани с ръчен труд

прасе, свиня, африканска чума
Източник: ЕПА/БГНЕС

Малките стопанства тип "заден двор" ще бъдат регистрирани по облекчена процедура. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в рамките на 14-та годишна среща на Постоянната експертна група за Африканската чума по свинете (АЧС) в Европа, която се провежда днес и утре в София.
 
В събитието взеха участие В събитието участваха 90 експерти и представители от 34 държави, сред които министри и зам.министри на шест държави от Балканите - Албания, Босна, Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово и Сърбия.
 
 
Относно малките стопанства за отглеждане на свине в дворовете, Танева обясни още, че изискванията за биосигурност ще бъдат съвсем елементарни и ще бъде възможно да бъдат реализирани с ръчен труд.
 
Тя изрази увереност, че от догодина отглеждането на свине ще е с много по-високи нива на биосигурност.
 
Моник Елоит, генерален директор на Световната организация за контрол върху здравето на животните (OIE) посочи, че АЧС е не само болест, но и икономическо бедствие. Затова трябва да се прилагат стриктни и непопулярни мерки като евтаназиране на животните, но те, по думите й са задължителни. Еврокомисар Витянис Андрюкайтис пък похвали България, че добре прилага мерките а ограничаване на чумата.
 
На въпрос дали, както Португалия и Испания и ние ще успеем да спасим полудивата източно-балканската свиня, министър Танева, поясни, че вече има предприети мерки за това. По думите й, ще бъде предоставен отделна зона със заграждения за запазването й.
 
Еврокомисар Андрюкайтис допълни отговора с пояснението, че когато АЧС е бил на Иберийския полуостров не е имало шенгенска зона и е имало известни ограничения в движението на хора и стоки, а и двете страни много добре са си контролирали границите. Според него сега е много по-сложно да се контролира движението. "Научихме много от опита на Испания и Португалия и го използваме. АЧС се променя и въз основа на резултати от научни изследвания а всеки 3 месеца стратегията за борбата срещу нея се преразглежда", добави той.
 
Според него много ценен е опитът и на Финландия, която много добре охранява границата и не допуска вирусът чумата да влезе от Русия. По думите, му трите балтийски страни също имат успехи, особено в намаляване на популацията на видите свине.
 
"Когато вече 10 страни са засегнати и други 5 са в риск, трансграничното сътрудничество е задължително. АЧС има силно социално въздействие върху селските региони и икономиката на страните. Целта е днес да определим приоритетните дейности във връзка с биосигурността, производствата, лова. България се справи прекрасно, следвайки стратегиите на ЕК", посочи еврокомисар Андрюкайтис. Като добри примери той посочи страни като Чехия и Финландия, едната успешно справила се, а другата не допуснала болестта на територията си.
 
АЧС става глобално предизвикателство и единственият начин да преборим заболяването е да обединим усилия - фермери, общество, ловци,обобщи еврокомисарят.
 
България е на кръстопът и страната има опит със заболяванията по животните - модуларен дерматит и други, с които се е справила, подчерта още Андрюкайтис. Ние наблюдаваме ситуацията в България и планираме нови стъпки, съобразно традициите на населението, каза още той.
 
Според еврокомисаря, ако мерките продължат да се изпълняват, след 3-4 години страната ни би могла да се справи с болестта. Той посочи, че е трудно да се ангажира с конкретен период от време, но трябва твърдост по отношение на мерките, колкото и болезнени да са те. Мерките са разписани в кодекса на Световната организация по здравеопазването на животните OIE.
 
16:28 | 28 Февруари 2020 г.

На запад в София: Сняг посред зима! (СНИМКИ)

16:28 | 28 Февруари 2020 г.
Улиците в западната част на София, включително и в прочутия "Бермудски триъгълник" - бойните квартали Банишора, Коньовица и Ючб...
15:11 | 28 Февруари 2020 г.

С метро до “Овча купел“ ще пътуваме през есента

15:11 | 28 Февруари 2020 г.
Дългото чакане за стартирането на третия лъч на метрото е към своя край, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният ди...
14:46 | 28 Февруари 2020 г.

Вълчев: Засилваме мерките за хигиена в детски град...

14:46 | 28 Февруари 2020 г.
До 2 часа ще имаме указания по-скоро за засилване на мерките за хигиена – това е, което можем да направим на настоящия етап. Да зап...
14:37 | 28 Февруари 2020 г.

Мащабен ремонт на Околовръстното налага реорганиза...

14:37 | 28 Февруари 2020 г.
Във връзка със строително монтажни работи, възложени от АПИ, на Софийски околовръстен път между бул. “Цариградско шосе“ и ул....
14:17 | 28 Февруари 2020 г.

Със заповед на министър Кралев е сменено цялото ръ...

14:17 | 28 Февруари 2020 г.
Цялото ръководство на Български спортен тотализатор бе сменено днес със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Новият и...
Учение показва действията при пациент с коронавирус от Летище София до ВМА-26
13:59 | 28 Февруари 2020 г.

В Силистра 14 души са под наблюдение заради корона...

13:59 | 28 Февруари 2020 г.
14 души, пристигнали от Китай, Италия и Тайланд, са под наблюдение в момента в област Силистра в 14-дневния карантинен срок. Това стана я...