Емил Христов: Независимостта е правото да взимаме дръзко решенията си, но и да носим отговорност за тях

Кулминацията на честванията на Деня на независимостта бе по традиция във Велико Търново

Източник: Община Велико Търново

22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни да отхвърли завинаги оковите, да бъде осъзнат, самостоен, значим и да гради бъднините си по собствена мяра. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов на тържествената заря-проверка по повод 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, съобщиха от Общината.

Кулминацията на честванията, посветени на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, се състоя в старопрестолната столица Велико Търново. Същинската част на зарята-проверка започна с тържествен сигнал от строените пред Царевец роти на българската армия. Имената на националните герои, дали живота си за свободата и независимостта на България, отекнаха сред редиците на военните и измежду събралото се множество на площад "Цар Асен І”.

Прозвуча химна на републиката. Веднага след това заря огря небето над историческия връх. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява българската независимост. 

Заместник-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин и други народни представители участваха във Велико Търново в тържественото честване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Те присъстваха на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен І”.

 

Още новини от страната ще намерите тук

Заместник-председателят на парламента Емил Христов произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. "Днес ни събира събитие, което не блести с имена на герои и саможертви, но въпреки това отваря нова страница в историята ни", отбеляза в словото си Емил Христов.

Той подчерта, че "независимост“ е дума, толкова често използвана, че от висотата на днешния ден често се приема за даденост, за нещо гарантирано, завещано ни още от люлката, невидимо, като въздуха, който дишаме. Провъзгласяването на Независимостта се превръща в знаменателен исторически акт, който връща Отечеството ни в орбитата на държавите с амбиции и бъдеще, заяви Емил Христов.

"Независимост не се откупува“, казва тогавашният премиер Александър Малинов, написал текста на Манифеста в царския влак от Русе за Велико Търново, припомни заместник-председателят на Народното събрание и добави, че тези думи бележат единението на нацията и жаждата й за суверенитет по-силно и незаличимо от восъчните печати, скрепили пергамента на Манифеста.

Формалната свобода е равносилна на несвобода, подчерта в словото си Емил Христов. Независимостта е правото да взимаме дръзко своите решения, но и да носим отговорност за тях, отговорност за общността си, заяви той. Независимостта ни е завещана ценност, но принадлежи само на истински смелите, добави заместник-председателят на парламента.

"Тук, в Търново, където отколешната традиция ни събира ежегодно на този ден, където всеки камък има своя памет за миналото, е още по-голяма отговорността ни към потомците да съхраним онзи изначален смисъл на понятието "независимост“ - сплав от идеализъм, прагматизъм и зачитане на човешките права, посочи Емил Христов. Колкото повече усилия влагаме, толкова по-корава и издържлива ще бъде сплавта на народа ни", добави той.

17:15 | 29 Януари 2020 г.

Слънце или сняг? Вижте какво време ни чака през фе...

17:15 | 29 Януари 2020 г.
Месец февруари ще започне с температурите по-високи от обичайните. В началото на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 мин. и залязва в 1...
17:14 | 29 Януари 2020 г.

Производители: Наредба Н-18 съсипва бизнеса на мал...

17:14 | 29 Януари 2020 г.
Блокирахме "Орлов мост" и парламента с искане Наредба Н-18 да бъде преразгледана и актуализирана, заяви за БГНЕС Иван Иванов, к...
16:06 | 29 Януари 2020 г.

Пускат всекидневни автобуси с достъп до Витоша

16:06 | 29 Януари 2020 г.
От четвъртък, 30 януари до 5 февруари автобусите до Витоша ще осигуряват всекидневен достъп до планината, съобщиха съобщиха от Столичната...
15:23 | 29 Януари 2020 г.

В Шуменско: Съпруг пласира жена си за 20 лв., посл...

15:23 | 29 Януари 2020 г.
60-годишен мъж от село Бяла река, област Шумен, плати 20 лв. за 2 часа с млада жена, но накрая бе пребит и ограбен от 40-годишния й крими...
15:21 | 29 Януари 2020 г.

Протестиращите се пренесоха на "Орлов мост", движе...

15:21 | 29 Януари 2020 г.
Протестиращи хотелиери и ресторантьори блокираха движението на Орлов мост и спряха движението на автобус от столичния градски транспо...
Кабинков лифт Витоша
15:07 | 29 Януари 2020 г.

Турист падна от лифта в Пампорово, транспортиран е...

15:07 | 29 Януари 2020 г.
Турски турист е паднал от лифт в Пампорово, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта. Четете о...