Младежи с интелектуални затруднения отглеждат топ зеленчуци в Добрич

Много от дейностите се реализират изключително с доброволчески труд

Младежи с интелектуални затруднения отглеждат топ зеленчуци в Добрич
Източник: Чудната градина/Facebook

Младежи с интелектуални затруднения отглеждат топ зеленчуци в Добрич

Социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич е първото по рода си в България, съобщава "Монитор".
 
Създадено е през месец май миналата година, по идея на фондация "Свети Николай Чудотворец". В "Чудната градина" работят младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища. Д-р Хасан Ефраимов, гинеколог и Мария Методиева, председател на фондация "Свети Николай Чудотворец", са основните двигатели на проекта.
 
Предприятието стартира с една оранжерия, с разсад за цветя. Саксийките, всяка от които със стикер "Чудната градина", успешно се продадоха на щанда на Фермерския пазар, който се провежда всеки четвъртък в Стария Добрич. Сега оранжериите вече са три, а в тях се произвеждат цветя, плодове и зеленчуци.
 
 
През лятото продукцията на младежите с интелектуални затруднения от тиквички, краставици, розов и червен домат, се радваше на повишен интерес от страна на добруджанци и на щанда на "Чудната градина" кипеше трескава търговска дейност.
 
Собственикът на елитен ресторант в Добрич, шеф Димитър Димитров, сам се увери в качеството на продуктите и сключи договор с предприятието за доставка на зеленчуци, произведени от младите хора.
 
Най-новият хит е крехкото зеле, произведено от младежите в "Чудната градина". "За кисело зеле още е рано, но вече предлагаме от нашата нова продукция за прясна консумация. Трябва да ви кажа, че отново не сме направили никакъв компромис с качеството. Нашето зеле не дава голяма продукция, но затова пък е с неповторим вкус. То е предназначено за хората с изтънчени сетива. Подбрали сме изключителен сорт, който е перфектното решение, както за консервиране и сарми, така и за прясна консумация. Подхранено с оборска и птича тор, то се превърна в истинска витаминна бомба", твърди Мария Методиева. Младежите успяха да произведат и втора реколта краставици, които предлагат на Фермерския пазар, заедно със зелето.
 
Една част от листата на зелето от "Чудната градина" транспортират с автомобила, подарен им от "Есетере България", до Центъра за защита на природата и животните в Добрич, за изхранване на животните в зоопарка. Тази дейност ще продължи приблизително до Коледа, докато привърши и най-малкото листо, а от "Чудната градина" са изчислили, че количеството ще е над 10 тона храна. Зоопаркът пък от своя страна, ще предоставя на градината торта от животните.
 
Иначе, в "Чудната градина" кипи трескава дейност. Подготвят се оранжериите за предстоящата зима, оранжерия номер 3 вече е засята с лук за зелено, а цяла бригада от майстори правят едновременно магазин, който ще се използва и като офис. Всичко това се случва с дарения от фирми, под формата на строителни материали.
Това не са първите дарения за "Чудната градина". По време на ежегодните посещения в България на американските консултанти от dоTERRA, предприятието получи подарък - мотофреза. С нея бе изорана третата оранжерия.
 
Преди няколко месеца дестилерията "Есетере България", която е собственост на американската doТERRA, в лицето на изпълнителния директор на компанията Пламен Николов, връчи на председателя на фондация "Свети Николай Чудотворец" Мария Методиева ключовете за чисто нов работен автомобил "Дачия", модел "Докер". Дарението е на стойност 14 436 лв. С автомобила стана много по-лесно транспортирането на продуктите до Фермерския пазар.
 
“Чудната градина" е разположена на територия от близо 4 дка. Теренът е отдаден безвъзмездно за 10 години, с решение на Общинския съвет на Добрич. Сериозен успех на социалното предприятие е назначаването на младите хора с интелектуални затруднения през миналата година по две програми за трудова заетост. 22-ма души с увреждания, които досега не са получили шанс за достойна реализация, вече имат работа. Облагородяването на терена коства безкрайно много часове тежък физически труд, тъй като в продължение на десетилетия мястото не е било обработвано.
 
Заплащането на участниците се осъществява единствено и само на проектен принцип. Много от дейностите се реализират изключително с доброволчески труд.
 
Мария Методиева е убедена, че когато се намират хора, които вярват на младите хора и истински ги подкрепят, тогава нещата се случват по-леко. Всички тук са толкова заразителни с позитивната енергия, която даряват, така че няма как и аз да не съм усмихната, казва тя.

12:20 | 12 Ноември 2019 г.

Проектът "Светът на траките" е с одобрено финасира...

12:20 | 12 Ноември 2019 г.
С Решение № РД-02-36-1263/08.11.2019 г. на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР...
11:13 | 12 Ноември 2019 г.

Планински спасители издирват изгубена жена в Рила

11:13 | 12 Ноември 2019 г.
Планински спасители издирват изгубена жена в Рила. Сигналът за изчезването й е подаден в неделя вечерта. Става дума за 64-годишна дама, к...
10:25 | 12 Ноември 2019 г.

Йорданка Фандъкова: Днес подписваме клетвения лист...

10:25 | 12 Ноември 2019 г.
Областният управител на София Илиан Тодоров свика първо заседание на новия Общински съвет. Новият стар кмет на столицата - Йорда...
10:24 | 12 Ноември 2019 г.

Свинското месо с рекордно високи цени у нас (ВИДЕО...

10:24 | 12 Ноември 2019 г.
Свинското месо в България с най-високи цени от 10 години насам. Само през септември цената му е скочила с около 45%, което ни нарежда на ...
10:16 | 12 Ноември 2019 г.

Инспектори умъртвиха 99 незаконни прасета в Ахелой

10:16 | 12 Ноември 2019 г.
Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Бургас умъртвиха 99 прасета в Ахелой, укрити от собствениците им. ...
10:12 | 12 Ноември 2019 г.

Вижте кои квартали в София остават без вода заради...

10:12 | 12 Ноември 2019 г.
„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата във вторник, съобщиха от пресцентъра на друж...