Лицево разпознаване заменя селфито на кормуването

Най-важният резултат от тази реформа е да се намали броят на убитите млади хора

Шофьор уби трима, сред които бременна жена и малко дете, докато снима клип на живо за бързото си каране
Източник: pixabay.com

Шофьор уби трима, сред които бременна жена и малко дете, докато снима клип на живо за бързото си каране

Министерството на транспорта и на образованието най-после започнаха истинска реформа в обучението и изпитите за шофьори, въвеждане на ред и да се ограничи корупцията. Това коментира в интервю собственикът на автошкола Красимир Георгиев, предаде БГНЕС.
 
"Най-важният резултат от тази реформа е да се намали броят на убитите млади хора. Защото, по-възрастните шофьори са изпуснати, обучавани са по една остаряла система , да не кажа без система. И този месец сме свидетели на млади загинали шофьори само няколко дни след като са получили книжката си от КАТ. Това какво ви говори на вас –подготовката не е достатъчна. Този път държавата в лицето на МОН и Министерство на транспорта не можем да ги виним", категоричен в Георгиев.
 
 
Двамата министри Вълчев и Желязков заявиха ясната си воля за промяна, въпреки ожесточената борба на статуквото, допълва той.
 
"Тук се появи една нова професия в нашия бранш –рентиерство. 10-12 инструктори с техните коли работят към носител на разрешително и дават по определена сума за всеки курсист. Притежателят на разрешителното без да извършва каквото и да е обучение реализира печалба в порядъка между 7000 - 10000 лева на месец. Сами разбирате, че ако години наред получавате такива суми и ако някой сега реши да прекъсне този паричен поток ще излезете да протестирате“, обясни схемата Красимир Георгиев.
 
Новото при изпитите е, че контролът вече няма да се осъществява от човешкия фактор и няма да има намеса. Въвежда се електронна система "Досега как беше – отиват едни инспектори проверяват инструктор, влизат взаимоотношения и са доволни - нередовните стават доволни, а тези, които осъществяват контрола си тръгват с едни прилични доходи".
 
Собственикът на автошколата каза, че е убеден, че новата система е напълно обективна, неподкупна. Тя ще проследява в реално време маршрута на автомобила с курсиста и инструктора, упражнението, което се отработва, изминатите километри, средната скорост за часа и максимално достигната скорост.
 
Селфи преди кормуване
 
Преди започване на часа инструкторът посочва какво упражнение ще бъде отработено – кормуване по автомагистрала, градско или паркиране. Системата казва ОК. Тук се появява другият проблем- някои курсисти са много изобретателни и изпращат друг човек да покрие упражненията. За да се прекрати тази порочна практика – беше въведено т.нар. селфи на курсиста. "С него стартира часът и с него завършва – по време на самия час системата си работи и никой не си гледа телефоните, не записва лица, гръдни обиколки и пр.", обясни Георгиев. След като е въведено селфито веднага се появили шепа хора, според които то е в нарушение. В тази връзка държавата ще въведе лицево разпознаване на кормуването - така както е на теоретичния изпит пред ДАИ.
 
Родителски контрол при шофьорския курс
 
Много важен момент в електронния контрол е, че родителите ще имат свободен достъп до системата и ще имат информация за обучението на тяхното дете какви упражнение отработва и кога и къде е било на кормуване, ще могат да дават оценки за качеството на услугата.
 
За сравнение Красимир Георгиев показа как е сега и извади истински учебен картон. На него трябва да се попълва дата и час на кормуване, фамилия и подпис на преподавателя. Масова практика обаче е в картона да фигурира само подпис на курсиста, който обикновено го разписва накуп, че си е получил часа. Така, в картона има 31 подписа, колкото са необходимите часове по управление на МПС. "Ето това искат протестиращите да остане завинаги", обясни той.
 
 
Всички тези промени в изпитите категорично няма да оскъпят курсовете. „Нека е ясно това нещо ще струва нула лева на автошколите. И ако някоя от школите изтъкне това като мотив значи ще злоупотреби“. 
00:00 | 06 Декември 2019 г.

Утре преди обяд ще е мъгливо

00:00 | 06 Декември 2019 г.
Преди обяд в равнините и котловините ще е мъгливо, а над останалите райони ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад ще започне да се...
23:57 | 05 Декември 2019 г.

Седем са кандидатите за шеф на БНР

23:57 | 05 Декември 2019 г.
Седем са кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, съобщават от БНР. В 17.00 часа днес изтече крайният срок ...
19:19 | 05 Декември 2019 г.

Български производители може да фалират заради рек...

19:19 | 05 Декември 2019 г.
Има голяма опасност български производители да фалират заради рекет от страна на големите вериги магазини у нас. За това алармираха родни...
19:08 | 05 Декември 2019 г.

Канал 3 пред договор с втората медийна корпорация ...

19:08 | 05 Декември 2019 г.
Договор за медийно сътрудничество предстои да подпише информационната телевизия на Бълргария Канал 3 с втората по големина Медийна корпор...
16:08 | 05 Декември 2019 г.

Шофьор на кола загина след удар в ТИР близо до Мез...

16:08 | 05 Декември 2019 г.
Шофьор на лек автомобил е загинал в катастрофа с ТИР в района на Ребърково, съобщиха от ОДМВР-Враца пред "Фокус". Сигналът е по...
ЮНЕСКО разреши разширяване на ски зоната в Банско
14:49 | 05 Декември 2019 г.

Ски-сезонът в Банско стартира на 14 декември

14:49 | 05 Декември 2019 г.
Ски сезонът в Банско ще бъде открит официално на 14 декември. Стартът по снежните писти ще бъде даден от ски-легендата Марио Мат. А всичк...