Наградиха три жени за постижения в науката

Трите дами бяха наградени с по 5000 евро за техните постижения в природните науки

Източник: БГНЕС

Д-р Евгения Сарафова, Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са отличените стипендианти по програмата "За жените в науката".
 
Трите дами бяха наградени с по 5000 евро за техните постижения в природните науки. Това се случи в рамките на 9-тата церемония по награждаване на жените в науката, организирана от Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и L’Оreal.
 
 
 
Д-р Сарафова се нареди сред спечелилите с проект, целящ хората да знаят какво е качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Бургас с помощта на датчик, закачен на дрон и данни от Европейската космическа агенция. Резултатите ще бъде видими в интернет в рамките на една година.
 
Мария Джумалиева-Стоева пък е автор на проект, чиято цел е да се разработят нелинейни кодове, които да гарантират сигурността на информационните системи и невъзможността недобронамерени лица да могат да достигнат до тях.
 
Д-р Юлия Романова прави молекулно моделиране на материали, на базата на въглерода и бора за високопроизводителни соларни клетки.
 
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на инициативата. Тя каза, че България е успяла да преодолее част от предразсъдъците, че жените нямат място в науката, но има още какво да се желае по отношение на подкрепата, стимулирането и даването на възможности младите жени да се занимават с наука.
 
"От началото на инициативата са минали 21 години. За тези години жените в науката са се увеличи с около 12% само. В световен мащаб дори не може да стигнем 30% участие на жените в науката. Само 4% от Нобелистите са жени. А пак в световен мащаб в академиите на науките присъствието на жените е едва 5%", посочи вицепрезидентът.
 
Тя добави още, че светът и световната икономика, днес, имат голяма нужда от наука и от познания, за да се родят иновации.
 
"Все повече са необходими, знаещи работещи, които могат да работят с високите технологии, а и да ги създават. Така ще се борим с бедността и новите предизвикателства на нашето съвремие, включително и с темата за климатичните промени“, посочи Йотова и подчерта, че когато жените липсват от някои от профилите на науката този профил закъсва.
 
Вицепрезидентът призова държавата и бизнесът да подадат ръка на младите жени.
 
"Ако тръгнем още от момичето от средното училище и възпитаваме в тях вкус към търсене и откривателство, ако създадем специализирани научни програми, ако направим достъпа до финансиране по-лесен, ако има специално внимание отстрана на институциите, ако дадем повече възможности за кариерно израстване и след това намиране на достойна работа, ще бъдем полезни за цялото общество. И така трябва да направим във всички области“, каза в заключение Йотова.
 
29% от изследователите в света са жени. Затова от 2008 г. е създадена програмата, която има за цел да стимулира и насърчава млади жени да изберат нелекия път на науката. 21 години по-късно каузата за жените в науката към днешна дата е подкрепила 3000 жени от 117 държави, а 3 от тях са носители на нобелови награди.
 
Посланикът на Франция в България Флоранс Робин каза, че преди да тръгне по пътя на дипломацията е била учен.
 
„Относно промотирането на идеята за жените в науката искам да подчертая важността от тази програма. Тя е важна не само заради равенството на жените, но и защото участието им в науката е от основополагащо значение за науката. От различието в екипността и в мисълта се ражда творчеството, иновацията. С това може да създадем по-етичен и социален принос в науката“, заяви тя. 
22:04 | 15 Декември 2019 г.

Преди идването на зимата: Слънчево, топло, а не сн...

22:04 | 15 Декември 2019 г.
Новата работна седмица, в края на която настъпва астрономическата зима, започва с по-скоро пролетни, отколкото зимни температури и значит...
Лъвов мост
11:59 | 15 Декември 2019 г.

Жената, уж блъсната край Лъвов мост, била пияна и ...

11:59 | 15 Декември 2019 г.
Жената, за която по-рано днес се появи информация, че е била блъсната от кола в района на Лъвов мост в столицата, всъщност е би...
09:44 | 15 Декември 2019 г.

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната н...

09:44 | 15 Декември 2019 г.
Имаме над 10 000 жалби от граждани, над 23 000 души са минали през приемната, обадили са се по телефона. Това каза националният омбудсман...
08:43 | 15 Декември 2019 г.

Ето какво време ни очаква днес

08:43 | 15 Декември 2019 г.
През деня облачността ще се разкъса до предимно слънчево време. Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса, в София около 10 гра...
БДЖ разделя майки и деца в различни купета
08:37 | 15 Декември 2019 г.

Новият график за движение на влаковете влиза в сил...

08:37 | 15 Декември 2019 г.
От днес влиза в сила новият График за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. В повечето региони на страната ...
Сладко вълшебство: Отпуснете му края на фестивала на шоколада в София
20:52 | 14 Декември 2019 г.

Само 2 от 27 марки на българския пазар наистина са...

20:52 | 14 Декември 2019 г.
Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло - това на практика съдържат най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас...