България привлича рекордни инвестиции в технологиите

Предимство е близостта до Румъния и Сърбия, с които се образува технологичен триъгълник, който наричат "Силиконовата долина" на Югоизточна Европа

технологии
Източник: pixabay.com

Най-бедната страна в ЕС България се радва на огромен чуждестранен инвеститорски интерес в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).
 
"Файненшъл Таймс" даде своя принос, откривайки през април т.г. технологичен център в София, в който работят 110 служители. Други неотдавнашни инвеститори са Фейсбук и Световната банка, като през тази година и двете компании отвориха офиси в българската столица, предоставящи ИКТ услуги.
 
 
През 2018 г. България получи рекордна сума от чуждестранни инвестиции в областта на софтуера и ИКТ. 16 проекта, осъществени предимно в София, бяха оценени на 240 млн. долара.
 
От 2015 г. насам чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват, което води до откриване на нови работни места.
 
Дългогодишната репутация на София като център за технически достижения, заедно с информацията за развитието на изкуствения интелект и превръщането ѝ в технологична столица на Балканите я превръщат в привлекателна дестинация.
 
Външните инвестиции в сектора на ИКТ в България преди 2015 г. са едва 5 проекта годишна. Оттогава страната се е превърнала в основна цел на чуждестранните инвеститори, като е привлякла 30 % от всички проекти за изминалата 2018 г.
 
България има дългогодишни традиция в секторите на ИКТ и електроника. През 2018 г. продажбите в сектора възлизат на 3,2 млрд. долара, което е увеличение с 45 % на годишна база. Според Софийската агенция за инвестиции, в сектора има повече от 12 000 компании, от които 90 % са в София и в тях работят 50 000 души. По данни на Министерството на търговията на САЩ, около 70 % от услугите на компаниите са предназначени само за износ.
 
Според Стивън Гарднър от британската компания за спортни данни Genius Sports Group, София има потенциала на технологичен център на световна класа. В българския офис на фирмата работят 320 служители. Съществува вероятност броят им да се удвои през следващите няколко години.
 
Глобалната софтуерна компания Acronis също разшири тази година своето представителство в София. В новия ѝ център за научноизследователска и развойна дейност работят 200 инженери, чийто брой през следващите години ще достигне до 1000. България се превръща в глобален център за развитие на киберзащитата, смятат от компанията.
 
Почти половината от всички чуждестранни инвестиции в България от 2018 г. са под формата на разширения на съществуващи съоръжения, особено в проекти с добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-привлекателни за инвеститорите са наличието на квалифицирана работна ръка и растежът на вътрешния пазар.
 
България предлага широколентови интернет-услуги, които са сред най-бързите в ЕС, фиксирана данъчна ставка от 10 % върху корпоративните печалби и лични доходи, която е една от най-ниските ставки в ЕС, както и конкурентни разходи за труд и живот.
 
Страната се гордее с второто място по най-висок дял на жените, работещи в сектора на ИКТ и със законови облекчения при лицензиране на ИТ компании.
 
Повече от един на всеки 10 работници в София са заети в сектора на ИКТ. Повече от половината от всички наети офиси в града през третото тримесечие на тази година са заети от ИКТ фирми.
 
През 2019 г. София беше един от осемте градове в ЕС, избрани да бъдат домакини на първите европейски суперкомпютри – най-голямата инвестиция на ЕС в научната инфраструктура на България. Градът се нарежда на второ място в топ 10 на най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа според състоянието на Европейския технически доклад за 2018 г.
 
По-голяма част от чуждестранните инвестиции в български технологии през последните две години идват от САЩ и ЕС.
 
Според Яков Милатович, регионален икономист от ЕБВР, културният афинитет на България към такива инвеститори е един от основните фактори, заедно с членството на страната в ЕС, високото качество на живот за по-ниска цена, политическата стабилност и средния годишен ръст на БВП от 4 % от 2016 г. насам.
 
Предимство е близостта до Румъния и Сърбия, с които заедно се образува технологичен триъгълник, който някои наричат "Силиконовата долина" на Югоизточна Европа. Чуждестранните инвестиции в технологичния сектор в Букурещ от 2015 г. насам също нарастват.
 
Въпреки това, в сравнение с някои държави-членки на ЕС, България има още да работи. През последните пет години страната е влошила около 25 параметри от листата на Световната банка за правене на бизнес, докато други държави правят подобрения.
 
Според експерта, по-нататъшната работа за борба с корупцията и подобряване на социалните политики, особено по отношение на грижите за семейството, като по-добра подкрепа за детските градини, ще бъде добър сигнал за развитие на частния сектор. /
 
15:03 | 17 Януари 2020 г.

Бум на хепатит А в Бобов дол

15:03 | 17 Януари 2020 г.
Бум на хепатит А е регистриран в Бобов дол. 25 случаи на заразата, известна като болест на мръсните ръце, са установени в града от октомв...
12:19 | 17 Януари 2020 г.

Вижте кои са най-смъртоносните пътища в България

12:19 | 17 Януари 2020 г.
72 са смъртоносните отсечки у нас с най-голяма концентрация на катастрофи, съобщават от "Пътна полиция" в ГДНП. Макар и с малко...
12:00 | 17 Януари 2020 г.

От 2021 г. центърът на София става зона без цапащи...

12:00 | 17 Януари 2020 г.
От 2021 г. центърът на София става зона без цапащи коли. Ограничението ще се въвежда паралелно с безплатен градски тр...
11:44 | 17 Януари 2020 г.

Влизат в сила новите изисквания за по-висока биоси...

11:44 | 17 Януари 2020 г.
От днес, 17 януари 2020 г., влизат в сила новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни...
Електрически стълб \
11:14 | 17 Януари 2020 г.

Електрически стълб "кацна" насред пътя в Арбанаси ...

11:14 | 17 Януари 2020 г.
Бетонен електрически стълб, собственост на дружеството "Енерго про" се появи насред път в курортното селище Арбанаси.  ...
11:04 | 17 Януари 2020 г.

Лекари ще подават сигнали за агресия през горещ те...

11:04 | 17 Януари 2020 г.
Горещ телефон ще предава информация за проблеми до главната прокуратура, като така се създава максимално бърз път за лекари, станали жерт...