Български лекар е светило в хирургията и реконструкцията на ръката

Операциите, които доц. Маргарита Кътева прави, са уникални за Балканите

доц. Маргарита Кътева
Източник: БГНЕС

Български лекар – хирург е сред най-известните имена в областта на хирургията и реконструкцията на ръката. Операциите, които завеждащият отделение „Хирургия на ръка и реконструктивна хирургия“ в болница Софиямед – доц. Маргарита Кътева прави, са уникални за Балканите. Често пациенти от други европейски страни се насочват към София, за да бъдат оперирани от реномирания лекар.

Реконструктивната хирургия позволява там, където липсват тъкани – различни по състав и естество, да бъдат изградени наново. Всеки медицински случай, претърпял хирургическа намеса, е изключително интересен и различен от останалите, може да бъде и истинско приключение, разказва доц. Кътева. Клиниката в болницата съществува вече почти пета година в столицата.

„Аз съм щастлив човек! Защото в началото на професионалния ми път съм прекарала години в чужбина, за да се уча. Най-голямото и най-добро решение в живота ми е да се върна в България. Аз тук съм царица, защото съосновах клиника, в която се прави това, което хората правят в чужбина, и то го правим много успешно. Щастлива съм!“.

На въпрос какво е удовлетворението да направи невъзможното и да излекува пациент, който не е имал никакви шансове, доц. Кътева съобщи, че това също носи огромно щастие. „Имаме доста пациенти, които идват с крайници за ампутация – крак или ръка, и след лечението при нас те си тръгват с този крайник. Разбира се, функционално той не е като другия, но представете си какво означава за един човек да запазиш крайника му – това е нов живот за него!“, радва се лекарят.

Четете още новини от България и света тук!

И уточнява, че България е първенец на Балканите. „Най-големият ни успех на Балканите – тук, в България, е при деца с плесусна увреда (тежки травми на рамото с прекъсване на нервния сплит, отговорен за функцията на горния крайник - бел.ред.), -така известни като „акушерска парализа. Затова най-големият ни успех е, че можем да възстановим движението на ръчичката, и тя не виси като висулка“.

У нас годишно се раждат много деца с травма на мишничния нервен сплит (т. нар. тотална плексусна увреда, водеща до парализа), отговорен за функцията и жизнеспособността на ръката. Без навременна терапия такива деца остават с напълно нефункционална ръка. Ранното оперативно лечение на травматичната увреда на периферните нерви както при деца, така и при възрастни е утвърдена техника в световната медицинска практика.

„Дете, което дойде с абсолютно отпусната ръка, успя да си сложи бисквитка в устата със същата ръка, като лечението отне две години, но бе напълно успешно“, посочва лекарят като един от най-успешните си случаи. И допълва, че търпението в такъв тип хирургия е изключително важно. „Започнах да се занимавам с такава хирургия едва след като видях впечатляващият резултат от нея и това ме обнадежди“, разказва доц. Кътева.

Престъпление е да се говори срещу лекарите, защото ние постоянно сме под такова напрежение и такава огромна отговорност! Защото ние отговаряме за животите на хората и носим тази отговорност постоянно на плещите си, завършва лекарят.

Етикети: лекари
Степан Хиндлиян
22:16 | 22 Януари 2020 г.

Шефът на НКП на Левски: Има настроения за протести

22:16 | 22 Януари 2020 г.
Председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) на Левски Степан Хиндлиян заяви, че може да има протести на запалянковци, ако с...
Бивш кмет в Свищовско удря, рита и троши в кметството, вече е в ареста
16:28 | 22 Януари 2020 г.

Двама на 14 и 15 г. в ареста за 72 ч. за блудство ...

16:28 | 22 Януари 2020 г.
Двама непълнолетни са обвинени за блудство с 8-годишно момче от столичния квартал "Христо Ботев”, предаде БГНЕС. В понеделник ...
15:05 | 22 Януари 2020 г.

Военен хеликоптер транспортира родилка в тежко със...

15:05 | 22 Януари 2020 г.
На 20 януари 2020 г. с вертолет AS 565MB Panther от състава на Военноморските сили (ВМС) спешно беше транспортирана родилка от Силистра д...
13:12 | 22 Януари 2020 г.

Внимание, шофьори! Новите глоби на КАТ влязоха в с...

13:12 | 22 Януари 2020 г.
Отнемане на книжката за до две години, глоба 2000 лв. и взимане на 12 точки при отказ за проверка за алкохол и/или наркотици. Това предви...
рибари, море, залез
13:10 | 22 Януари 2020 г.

Рибари искат нощен риболов, за да пазят язовирите

13:10 | 22 Януари 2020 г.
Рибари от пазарджишко искат да се разреши нощният риболов на още 4 язовира в Пазарджишко – "Батак", "Голям Беглик&qu...
13:03 | 22 Януари 2020 г.

Новият генерален директор на БНР е Андон Балтаков

13:03 | 22 Януари 2020 г.
Новият генерален директор на БНР е Андон Балтаков. Той бе избран от втория път, като получи подкрепата на четирима от петте членове на СЕ...