Проекти за 17 млн. лева се изпълняват в Хитрино

Три години след катастрофата улиците на селото са строителна площадка. Машинистите не признават вина, делото продължава

Хитрино, улица
Източник: Монитор

13 проекта на обща стойност 17 милиона лева се изпълняват в момента в пострадалото преди три години село Хитрино", съобщи зам.-кметът Ахмед Ахмедов. Три години след трагичния инцидент гледката в селото е стряскаща, съобщи "Монитор".
 
При влизане откъм Шумен там, където през 2016 г. полицаи и жандармерия спираха движението, пътят към центъра е отново затворен, а знак пренасочва автомобилното движение през страничните улички. Като през 2016-а. Този път обаче е за добро. Цялото Хитрино е строителна площадка. По всички улици е прекарана канализация, пред къщите са стоварени плочки и бордюри. Майстори правят тротоарите, а след тях ще минат машините с асфалта.
 
 
Загинали 7, ранени 29, десетки извадени изпод руините на срутени сгради. Такава беше тъжната равносметка в първите часове след дерайлирането на влакова композиция на частния жп превозвач "Булмаркет", което довежда до взрив на цистерна с пропан на гара Хитрино в 5.40 часа на 10 декември 2016 г. В радиус от 300 метра по южната страна на жп линията не е останала нито една къща, ударната вълна е помела всичко, каквото е останало е довършил огънят.
 
Впоследствие броят на ранените нарасна до 40.
 
А мъртвите така и не можаха да се завърнат в родното си село заради блокадата и опасността от нови взривове и ги погребваха в съседни села.
 
След аварията българи от всички краища на страната изпращаха пари за хората от Хитрино. Средства отпусна и държавата, а на общината беше дадена възможност да кандидатства по еврофондове за възстановяване на общинския център. През първата зима строителството се ограничи до събаряне на къщи, които са негодни за обитаване, смяна на дограма и керемиди.
 
После започна строителството на къщи на най-пострадалите. Камарата на строителите подари 10 къщи, една построи ПП ГЕРБ, а общо 24 домове бяха възстановени. 13 от тях са по фонд "Социална защита" в рамките на започналия още през 2017 г. проект "Социално подпомагане на населението на с. Хитрино за преодоляване на последствията от железопътния инцидент на 10 декември 2016 г.”. Проектът беше на обща стойност 5 млн. лева. Освен 13-те къщи в него влизаха и средства за подпомагане на нуждаещите се от лечение или от плащане на сметки, както и за наследници на загинали.
 
Частичен ремонт беше извършен в 200 къщи, а на собствениците на други 35 бяха дадени строителни материали сами да възстановят имотите си.
 
"В момента в Хитрино се изпълняват 13 проекта на обща стойност 17 милиона лева", обясни зам.-кметът на Хитрино Ахмед Ахмедов. Сред тях е пълна рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа, на улици и тротоари. Скоро се очаква да започне санирането на детска градина "1 юни", изграждането на спортна площадка в местното СУ "Д-р Петър Берон", както и подмяната на уличното осветление.
"Да ви кажа честно времето лекува. Има неща, които не се забравят и такива, които избледняват. Но тази голяма трагедия не може да се забрави лесно”, коментира Сечки Метин, жителка на Хитрино. Според Стефан Стефанов, който беше един от цивилните спасители, притекъл се първи на помощ заедно с огнеборците, животът в гарата се дели на две – преди и след декември 2016.
 
"Три години след катастрофата Хитрино е една голяма строителна площадка, която живот и здраве в рамките на следващата година ще придобие нов облик и селото ще се превърне в кукличката, която всички чакаме да видим”, коментира Ахмедов, с отправка към обещанието на общинския кмет Нуридин Исмаил от декември 2016 г., че ще възстанови Хитрино и то ще стане "малка кукличка".
 
Делото срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, подсъдими за железопътната катастрофа в Хитрино, тръгна с разпоредително заседание на 15 януари 2018 г., а по същество започна на 7 март същата година. Те са обвинени за причиняването на влаковата авария, довела до смъртта на 7 души, телесни повреди на други 40 и значителни материални щети.
 
Още в началото на съдебния процес адвокатите на подсъдимите изразиха съгласие делото да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие. Машинистите обаче не признават вина и по всичко личи, че целта на техните адвокати ще бъде оправдателна присъда.
 
Въпреки че се прилага съкратено съдебно следствие, делото продължава и към момента и не е ясно кога ще приключи. Често се назначават нови вещи лица и се правят нови експертизи. Поредното заседание по делото трябваше да бъде на 5 декември, но беше отложено заради заболяване на един от подсъдимите.

 

лния център на Софийска вода в Бистрица
-17
20:28 | 29 Януари 2020 г.

Временно спират водата в 4 столични квартала

20:28 | 29 Януари 2020 г.
"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 30 януари, съобщиха от дружеството. &nb...
18:05 | 29 Януари 2020 г.

Протестиращите освободиха движението при Орлов мос...

18:05 | 29 Януари 2020 г.
В 17:20 протестиращите потеглиха от Орлов мост и 3-часовото незаконно блокиране на най-възловото столично кръстовище бе прекратено. Проте...
17:15 | 29 Януари 2020 г.

Слънце или сняг? Вижте какво време ни чака през фе...

17:15 | 29 Януари 2020 г.
Месец февруари ще започне с температурите по-високи от обичайните. В началото на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 мин. и залязва в 1...
17:14 | 29 Януари 2020 г.

Производители: Наредба Н-18 съсипва бизнеса на мал...

17:14 | 29 Януари 2020 г.
Блокирахме "Орлов мост" и парламента с искане Наредба Н-18 да бъде преразгледана и актуализирана, заяви за БГНЕС Иван Иванов, к...
16:06 | 29 Януари 2020 г.

Пускат всекидневни автобуси с достъп до Витоша

16:06 | 29 Януари 2020 г.
От четвъртък, 30 януари до 5 февруари автобусите до Витоша ще осигуряват всекидневен достъп до планината, съобщиха съобщиха от Столичната...
15:23 | 29 Януари 2020 г.

В Шуменско: Съпруг пласира жена си за 20 лв., посл...

15:23 | 29 Януари 2020 г.
60-годишен мъж от село Бяла река, област Шумен, плати 20 лв. за 2 часа с млада жена, но накрая бе пребит и ограбен от 40-годишния й крими...