Надежда за живот за Михаела от Перник (ВИДЕО)

Младата жена страда от много тежко заболяване, което се развива бързо и спешно ѝ е необходим донор за стволови клетки

Михаела от Перник
Източник: Канал 3

Михаела Димитрова е от Перник има нужда от спешно даряване на стволови клетки. Тя е болна от левкемия и животът ѝ зависи от това да намери съвместим донор за нея. Михаела е на 23 години и е последна година студентка в Германия.
 
Преди месец отива на преглед в България, заради на пръв поглед лека настинка при личния си лекар и чува своята диагноза. Единствения начин тя да оздравее е чрез спешна трансплантация на стволови клетки. За съжаление обаче няма генетично съвместим донор за нея, както в семейството, така и в Световния регистър. В момента Михаела е със семейството си в германска болница, където вече е преминала една сесия химиотерапия и заедно се борят… за живот. Семейството на Михаела призовават за помощ от всички и споделят, че вероятността да помогнем точно на Миша е малка, но съществува. А може и да помогнете на човек от която и да е част на света.
 
"Молим Ви от сърце, от дъното на душата си да ѝ помогнем. Молим, който може да дари кръв, за да се изследва. За всички останали, моли Ви да дадем гласност, нека споделяме, нека достигне до повече хора. Нямаме време. Изключително Ви благодарим”, пишат приятели на Михаела.
 
 
В световен мащаб има около 35 милиона донора, като в Германия - 8 милиона, Полша 1.5 милиона, малка Словения - 20 000. За сравнение в България има около 2500.
 
А вероятността за съвместимост силно зависи от етноса и расата.
 
За да станете донор трябва да сте на възраст между 18 и 50г. (на 55г. ще бъдете отписани).
 
Процедурата за самото донорство представлява:
 
* Ако някога се появи съвпадение, регистърът ще се свърже с вас.
 
* Самото донорство може да се извърши с:
 
- трансплантация на периферни стволови клетки - кръвта на донора се изтегля, прекарва се през машина, като се извличат стволови клетки и след това се връща в организма.
 
Процесът продължава 3-4 часа, манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора. Не е нужен прием в болница.
 
Няколко дни предварително, ще ви се даде медикамент, който ще повиши броя на циркулиращите в периферната кръв стволови клетки.
 
В наше време, това е модерния и доста по-често използван метод.
 
- костно мозъчна трансплантация - чрез пункция в бедрото с местна или обща упойка.
 
Единственият риск, който крие е стандартният риск с упойката. Не мога да намеря информация - продължава ли да се прилага и при какви критерии.
 
Запомнете:
 
* Даряването е доброволна постъпка. Ако не сте сигурни - не го правете само защото ви молим.
 
Но помислете как бихте се чувствали ако спасите човешки живот.
 
* Тя е безкористна - няма да получите никаква парична компенсация. Най-вероятно даже приемника няма да разбере за вас поради тайната.
 
* Няма да ви струва нищо с изключение на няколко некомфортни дни. Всички разходите по даряването ще ви бъдат поети от касата/приемника/болницата.
 
* Можете да се отпишете от регистъра впоследствие. Но би било жалко да го направите, ако знаете, че можете да спасите живот.
 
* Със стволови клетки се лекува не само левкемия, но и 70 други болести.
 
Контакти за България (вече е изпробвано):
 
Университетска болница "Александровска", Клиника по клинична имунология
 
бул. "Св. Георги Софийски" 1 +359 2 92 30 690, Български регистър на донори на костен мозък, bulregistry@gmail.com

22:05 | 09 Април 2020 г.

Седем ранени след тежка катастрофа в кв. Красна по...

22:05 | 09 Април 2020 г.
Късно вечерта на 9 април три автомобила се сблъскаха във верижна катастрофа в столичния квартал “Красна поляна“, предаде репо...
19:17 | 09 Април 2020 г.

Кризата нанася тежък удар и по регионалните медии

19:17 | 09 Април 2020 г.
След няколко дни ще измине цял месец от обявяването на извънредното положение в страната, а с това се затваря един пълен цикъл от финанси...
18:39 | 09 Април 2020 г.

Пиян шофьор се спря в дърво в Генерал Тошево

18:39 | 09 Април 2020 г.
Мъж с 1,68 промила алкохол в кръвта катастрофира късно снощи в Генерал Тошево, предаде пресцентъра на МВР. Audi с добричка регистраци...
18:04 | 09 Април 2020 г.

16 тона отпадъци са почистени в 5-километровия уча...

18:04 | 09 Април 2020 г.
16 тона отпадъци са почистени и извозени в последните дни в 5-километровия участък на път II-21 Русе - Силистра. Отсечката между Русе и М...
17:54 | 09 Април 2020 г.

Столична община извършва дезинфекция на пространст...

17:54 | 09 Април 2020 г.
Столична община ще дезинфекцира пространствата около всички православни християнски църкви в града, предаде пресцентъра на общината. ...
16:39 | 09 Април 2020 г.

Започна борбата с кърлежите в столичните паркове

16:39 | 09 Април 2020 г.
Столична община даде ход на пръскането срещу кърлежи в парковете и градините, след като времето се задържа вече няколко поредни дни благо...