147 години от обесването на Васил Левски! България се прекланя пред паметта на Апостола (СНИМКИ, ВИДЕО)

Президентът поведе шествие в памет на Левски, а пред паметник на Дякона в столицата се състоя и традиционната възпоменателна церемония

Отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски. С множество събития в цялата страна си спомняме за делото и заветите на Апостола. Президентът поведе шествие в памет на Левски, а пред паметник на Дякона в столицата се състоя и традиционната възпоменателна церемония.

Тържествени слова от трибуната произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова, държавният глава Румен Радев и писателят Здравка Евтимова. 

"Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук - на Паметника на Васил Левски. Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойноство от саможертвата на героите ни". Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената възпоменателна церемония пред Паметника на Васил Левски в деня, в който отбелязваме 147 години от гибелта на Апостол.
 
 
"Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат на заем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите са похитени и опорочени и днес се питаме това ли е чистата и свята Република на Дякона", каза още той.
 
В началото на словото си президентът отправи призив към хората, дошли на паметника и които дръзнеха да скандират и освиркват по време на изказването на кмета на София Йорданка Фандъкова. Възгласите продължиха и в началото на словото на президента, заради което той призова за уважение.
 
"Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система", попита Радев.
 
"Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта", посочи Радев.
 
"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия", пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението.
 
"И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство".
 
"Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия". Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.
 
"Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живее чистата и свята република! Да живее България", заключи президентът.
Преди 147 г. на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие и вечна слава. Той запалва факелът на свободата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на встъпителното си слово по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата, предаде репортер на Novini.bg.
 
Кметът на София от своя страна заяви: "За по-малко от три години Васил Левски създава огромен брой тайни революционни комитети из цяла България. Обикаля я стъпка по стъпка, град по град. Научава я име по име, влиза от душа в душа и създава това, което до момента изглежда немилимо - народният стремеж към свобода. Залавя се да работи по чисто български в Българско, а не да се облягаме на вънкашни думи. Делото на Левски е преломно и величаво".
 
Тя припомни, че делото му е преломно и величаво. "С делата си Апостолът на свободата става Апостол на сърцата, който с примера си изтрива страха. Той сее семената на надеждата и любовта към Отечеството“, допълни тя.
 
"За Отечеството работя, байо. Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно", пише Левски на своите другари. Днес, когато кривиците ни отдалечават един от друг и скриват целта, към която вървим като общество, да си спомним думите на Левски. Не успеем ли да прескочим през егото си, спрем ли до него, значи не сме готови за народното дело, а Левският скок е да прескочиш себе си", каза още Фандъкова.
 
"Днес трябва да помним, че белият лист, на който пишем историята си, стои пред нас и трябва да пишем в него", заяви още   Фандъкова.
 
Радев участва и в гражданско шествие, което ще извърви пътя от килията до паметника на Васил Левски в София. В столицата две шествия се събират пред паметника на Апостола, за да почетат паметта му с възпоменателна церемония.
 
Държавният глава се здрависва и разменя думи с участниците в шествието. Заедно с него беше и вицепремиерът Илияна Йотова, и депутати от Столетницата. Te вървят по „Пътя на безсмъртието“ – от османския конак до бесилото.
 
Стотици граждани от цялата страна се събраха и  придружиха президента до паметника на Левски, където ще положат венци и цветя. Те носят портрети на Апостола и веят български знамена.
 
 
Другата инициатива тръгна от църквата "Света София" и също се отправи към паметника на Левски. В нея взимат участие кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, главният прокурор Иван Гешев и патриарх Неофит. Преди началото ѝ в присъствието и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Света София - Премъдрост Божия” бе отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Тя бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит, в съслужение със столични свещеници. В храма присъстваха кметът на столицата, Караянчева, главният прокурор, зам.-кметът Тодор Чобанов, много политици и общественици.

Етикети: Васил Левски
Деца дариха нова апаратура на болницата в Шумен
11:41 | 08 Април 2020 г.

В Шумен почина мъж с овладян коронавирус и 2 отриц...

11:41 | 08 Април 2020 г.
В МБАЛ - Шумен е починал пациент на 66 години, след овладяна коронавирусна инфекция и два отрицателни резултата, съобщaват от лечебното з...
11:21 | 08 Април 2020 г.

БАБХ насочи за унищожаване 5 тона домати с пестици...

11:21 | 08 Април 2020 г.
БАБХ насочи за унищожаване 5 т домати с наличие на остатъчни вещества от пестициди   Българската агенция по безопасност на х...
10:59 | 08 Април 2020 г.

Д-р Ангел Кунчев: Не си отменяйте почивките за юли...

10:59 | 08 Април 2020 г.
При спазване на ограничителните мерки смятам, че пандемията скоро ще отмине, за това не си отменяйте резервациите за морето за юли и авгу...
10:36 | 08 Април 2020 г.

Появиха се КПП-та на открития пазар в Благоевград

10:36 | 08 Април 2020 г.
Създадени са контролно-пропускателни пунктове на открития пазара в Благоевград, предаде "Фокус". Влизането и излизането се ...
Сова Харис: Три партии ще влязат в новия европарламент
09:55 | 08 Април 2020 г.

Нагласи на българите спрямо кризата с разпростране...

09:55 | 08 Април 2020 г.
Представяме на Вашето внимание данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпростра...
09:48 | 08 Април 2020 г.

Какви са правата ни, ако останем без работа?

09:48 | 08 Април 2020 г.
При прекратяване на трудовите договори служителите трябва внимателно да разгледат предложенията на работодателите им. Това препоръча глав...