Полицията в Дортмунд спря за самолета към София деветима, тръгнали на Луков марш

Осем мъже и една жена са с отнети лични документи до неделя

Източник: Federal Police

8 мъже и една жена, считани за неонацисти, днес получиха забрана да пътуват със самолет от Дортмунд до София, документите им бяха временно отнети от германската полиция, за да не могат да напускат летището до неделя, съобщи Кевин Киндел от "Рур Нахрихтен". 
 
Властите смятат, че германските граждани са пътували, за да вземат участие в традиционния Луков марш, считан за мероприятие на крайната десница.
 
"Бяхме се подготвили за това още от миналата седмица", разкри говорителят на федералната полиция Фолкер Щал. Той уточни, че засиленият контрол от 7 до 9 часа местно време тази сутрин, в който взели участие двуцифрен брой полицаи, не е свързан с убийството на 10 души в Ханау тази седмица.
 
 
Фолкер Щал добави, че действията на властите с отнетите временно лични карти на германските граждани, са напълно законни, "ако има съмнение, че може да бъдат нанесени вреди на репутацията на Федералната република".
 
 
То е насрочено за събота, 22 февруари, и е в памет на българския генерал Христо Луков, убит пред дома му от комунистическа терористична група.
 
Силите на реда на летището в Дортмунд действали днес спрямо 22-мата пътници към София по същия начин, както преди рискови футболни мачове и пътуващи ултрас, пояснява "Рур Нахрихтен". 13 от пътниците доказали убедително, че нямат намерение да участват в Луков марш в България. За останалите деветима били открити доказателства, че със сигурност се качват на борда на самолета заради марша. 
 
Личните карти на въпросните 8 мъже и една жена ще им бъдат върнати в неделя на 23 февруари, на другия ден след Луков марш. 
 
Факелното шествие в София е забранено със заповед на Столична община, но през лятото тя е отменена след обжалване пред Административния съд в София. Затова Столична община е пуснала нова заповед, която разрешава само поднасяне на венци пред дома на генерал Христо Луков на ул. "Тракия", пресечка на "Дондуков" малко преди моста Чавдар.
 
"Органите на реда ще направят всичко възможно за спазване на заповедта на столичния кмет", заяви днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
22:05 | 09 Април 2020 г.

Седем ранени след тежка катастрофа в кв. Красна по...

22:05 | 09 Април 2020 г.
Късно вечерта на 9 април три автомобила се сблъскаха във верижна катастрофа в столичния квартал “Красна поляна“, предаде репо...
19:17 | 09 Април 2020 г.

Кризата нанася тежък удар и по регионалните медии

19:17 | 09 Април 2020 г.
След няколко дни ще измине цял месец от обявяването на извънредното положение в страната, а с това се затваря един пълен цикъл от финанси...
18:39 | 09 Април 2020 г.

Пиян шофьор се спря в дърво в Генерал Тошево

18:39 | 09 Април 2020 г.
Мъж с 1,68 промила алкохол в кръвта катастрофира късно снощи в Генерал Тошево, предаде пресцентъра на МВР. Audi с добричка регистраци...
18:04 | 09 Април 2020 г.

16 тона отпадъци са почистени в 5-километровия уча...

18:04 | 09 Април 2020 г.
16 тона отпадъци са почистени и извозени в последните дни в 5-километровия участък на път II-21 Русе - Силистра. Отсечката между Русе и М...
17:54 | 09 Април 2020 г.

Столична община извършва дезинфекция на пространст...

17:54 | 09 Април 2020 г.
Столична община ще дезинфекцира пространствата около всички православни християнски църкви в града, предаде пресцентъра на общината. ...
16:39 | 09 Април 2020 г.

Започна борбата с кърлежите в столичните паркове

16:39 | 09 Април 2020 г.
Столична община даде ход на пръскането срещу кърлежи в парковете и градините, след като времето се задържа вече няколко поредни дни благо...