Полицията в Дортмунд спря за самолета към София деветима, тръгнали на Луков марш

Осем мъже и една жена са с отнети лични документи до неделя

Източник: Federal Police

8 мъже и една жена, считани за неонацисти, днес получиха забрана да пътуват със самолет от Дортмунд до София, документите им бяха временно отнети от германската полиция, за да не могат да напускат летището до неделя, съобщи Кевин Киндел от "Рур Нахрихтен". 
 
Властите смятат, че германските граждани са пътували, за да вземат участие в традиционния Луков марш, считан за мероприятие на крайната десница.
 
"Бяхме се подготвили за това още от миналата седмица", разкри говорителят на федералната полиция Фолкер Щал. Той уточни, че засиленият контрол от 7 до 9 часа местно време тази сутрин, в който взели участие двуцифрен брой полицаи, не е свързан с убийството на 10 души в Ханау тази седмица.
 
 
Фолкер Щал добави, че действията на властите с отнетите временно лични карти на германските граждани, са напълно законни, "ако има съмнение, че може да бъдат нанесени вреди на репутацията на Федералната република".
 
 
То е насрочено за събота, 22 февруари, и е в памет на българския генерал Христо Луков, убит пред дома му от комунистическа терористична група.
 
Силите на реда на летището в Дортмунд действали днес спрямо 22-мата пътници към София по същия начин, както преди рискови футболни мачове и пътуващи ултрас, пояснява "Рур Нахрихтен". 13 от пътниците доказали убедително, че нямат намерение да участват в Луков марш в България. За останалите деветима били открити доказателства, че със сигурност се качват на борда на самолета заради марша. 
 
Личните карти на въпросните 8 мъже и една жена ще им бъдат върнати в неделя на 23 февруари, на другия ден след Луков марш. 
 
Факелното шествие в София е забранено със заповед на Столична община, но през лятото тя е отменена след обжалване пред Административния съд в София. Затова Столична община е пуснала нова заповед, която разрешава само поднасяне на венци пред дома на генерал Христо Луков на ул. "Тракия", пресечка на "Дондуков" малко преди моста Чавдар.
 
"Органите на реда ще направят всичко възможно за спазване на заповедта на столичния кмет", заяви днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
13:19 | 08 Април 2020 г.

НАП пуска нови две електронни услуги

13:19 | 08 Април 2020 г.
Националната агенция за приходите ще обменя електронно информация с банки, застрахователи, общини и други ведомства във връзка с извършва...
Деца дариха нова апаратура на болницата в Шумен
11:41 | 08 Април 2020 г.

В Шумен почина мъж с овладян коронавирус и 2 отриц...

11:41 | 08 Април 2020 г.
В МБАЛ - Шумен е починал пациент на 66 години, след овладяна коронавирусна инфекция и два отрицателни резултата, съобщaват от лечебното з...
11:21 | 08 Април 2020 г.

БАБХ насочи за унищожаване 5 тона домати с пестици...

11:21 | 08 Април 2020 г.
БАБХ насочи за унищожаване 5 т домати с наличие на остатъчни вещества от пестициди   Българската агенция по безопасност на х...
10:59 | 08 Април 2020 г.

Д-р Ангел Кунчев: Не си отменяйте почивките за юли...

10:59 | 08 Април 2020 г.
При спазване на ограничителните мерки смятам, че пандемията скоро ще отмине, за това не си отменяйте резервациите за морето за юли и авгу...
10:36 | 08 Април 2020 г.

Появиха се КПП-та на открития пазар в Благоевград

10:36 | 08 Април 2020 г.
Създадени са контролно-пропускателни пунктове на открития пазара в Благоевград, предаде "Фокус". Влизането и излизането се ...
Сова Харис: Три партии ще влязат в новия европарламент
09:55 | 08 Април 2020 г.

Нагласи на българите спрямо кризата с разпростране...

09:55 | 08 Април 2020 г.
Представяме на Вашето внимание данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпростра...