Иван Костов: Елате в мазето в Драгалевци да търсим къде са приватизираните от мен 50%

Нито аз, нито някой от семейството ми е участвал в приватизацията, фактите за нея грубо се фалшифицират, каза бившият премиер

Иван Костов се прави на разсеян за КТБ (Видео)
Източник: Канал 3

Иван Костов се прави на разсеян за КТБ (Видео)

Нито аз, нито който и да било от моето семейство, мой роднина, не е участвал в процеса на приватизацията. Това заяви бившият министър-председател Иван Костов пред bTV за приватизацията в страната.
 
"Ролята на министър-председателя е да управлява огромен обществено-икономически процес на смяна на системата. Изважда се страната от катастрофа, създава се частно предприемачество и пазарна икономика. Това са управлявали министър-председателите", продължи Костов, наричан тогава Командира. 
 
"Елате да търсим в  Драгалевци в мазето (на къщата) къде е онази 50% купена от мен собственост. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията. Огромна задушаваща обществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил", категоричен е Иван Костов.
 
 
По повод участието в приватизационни сделки на тогавашния съпруг на външния министър в правителството му Надежда Михайлова, Костов обясни, че е наложил изрична забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия или активи. Той допълни, че винаги е реагирал при информация, че хора от правителството вършат нередности.
 
"Но защо да я сменям (Надежда Михайлова, днес Надежда Нейнски, посланик в Турция)? Мъжът й е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички", допълни той.
 
Костов заяви, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас.
 
"Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха - те имаха активи, но и пасиви", уточни бившият премиер.
 
Костов цитира сметки, според които почти 33% от приватизацията е извършена при Жан Виденов. В тях влизат 2% от правителството на Любен Беров. 54% са приватизиране по времето на управлението на ОДС. Останалите са приватизирани в следващите правителства.
 
За сигналите на тогавашния президент Петър Стоянов относно приватизацията и падането на доверието към управляващите Обединени демократични сили (ОДС), Иван Костов каза: "Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара - никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", изтъкна Костов.
 
Бившият премиер призна, че е имало сигнали за корупция, но те са били препратени към прокуратурата. Той допълни, че подобни сигнали е имало от профсъюзите и от частни лица. "500 сделки след 2001 г. бяха проверени. Не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството - поне двама", каза политикът и допълни, че обвиненията са паднали в съда.
 
Информацията, че американският проф. Стив Ханке бил отнесъл куфар с доказателства за корупционни сделки при президента Петър Стоянов, който пък се обадил на Костов с думите "професор Ханке те е хванал в крачка", бившият премиер коментира така: "Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването си за втори мандат и видяхте какво се случи - хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите!"
 
Иван Костов обяснява нападките на Ханке с неговото наранено его, защото бившият премиер не го е приемал за "баща" на българския валутен борд, който стабилизира икономиката на страната след управлението на правителството на БСП с премиер Жан Виденов. Относно рокадата на 10 министри в навечерието на Коледа през 1999 г., политикът отговори, че до това се е стигнало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция.
 
15:21 | 10 Април 2020 г.

През лятото транзитният трафик ще бъде изведен от ...

15:21 | 10 Април 2020 г.
На обходния път на Поморие се работи изключително мобилизирано, спазвайки всички мерки за борба с COVID-19, за да може движението по близ...
15:20 | 10 Април 2020 г.

Благодатният огън ще се раздава в двора на храм “С...

15:20 | 10 Април 2020 г.
Дворът на Катедралния храм “Св. Николай“ в Стара Загора ще се превърне в център на Пасхалните богослужения. Това стана ясно д...
15:15 | 10 Април 2020 г.

Мерки за подкрепа на безработни, самоосигуряващи с...

15:15 | 10 Април 2020 г.
Допълнителни мерки за подкрепа на безработни, самоосигуряващи се, родители и хора без доходи предлага КНСБ на правителството. Обсъждането...
15:07 | 10 Април 2020 г.

Мъжът с COVID-19 в Русе работил на круизен кораб в...

15:07 | 10 Април 2020 г.
Два нови случая на заболели от COVID-19 в Русенско бяха обявени от Националния оперативен щаб по-рано през днешния ден. Става дума за мъж...
15:02 | 10 Април 2020 г.

Националната електронна библиотека вече има над 2 ...

15:02 | 10 Април 2020 г.
Образователното министерство потвърди, че на Националната електронна библиотека вече са качени 2 353 урока и 4 066 файла към тях. 50 ...
15:01 | 10 Април 2020 г.

Ивайло Иванов: Бъдете дисциплинирани и отговорни в...

15:01 | 10 Април 2020 г.
"Искам да призова всички граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви". Това съобщи главният секретар на МВР главен комис...