Проф. Мутафчийски за коронавируса: Поръчани са 100 термокамери за гишетата на ГКПП-та

Националният щаб срещу коронавируса ще се събира всеки ден

Венцислав Мутафчийски
Източник: БГНЕС

100 термокамери, с които гранична полиция да следи температурата на пристигащите от чужбина, които влизат в страната през сухопътните граници, вече са поръчани. Толкова са гишетата по ГКПП-та в страната. Очаква се първите да пристигнат още тази седмица. Това каза началникът на ВМА и председател на Националния щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски, малко след като в болницата се проведе симулация за реакция при случай на заразен с коронавирус, предаде 24 часа. 
 
Тя започна още от терминал 2 на летище София, където властите и медицинските екипи показаха как установяват симптомите. Симулацията се проведе с две жени, уж пристигащи от Турция, със симптоми на коронавирус.
 
"За едната пациентка ни бе докладвано, че има температура, тежка кашлица и задух. Тя беше поставена в изолационна носилка и ще бъде настанена в реанимацията.
 
Втората пациентка беше докарана в по-леко състояние. Тя ще бъде настанена в обикновена стая", обясни принципът на действие шефът на инфекциозна клиника във ВМА проф. Камен Плочев, след като пациентките бяха докарани там.
 
Сградата на инфекциозна клиника е разделена на три етаж. На третия ще се настаняват само карантинните пациенти - тези с коронавирус, на втория - тези, които идват от Италия, Китай и други страни, където има голям брой заразени, заради което превантивно се поставят под карантина, а на 1 етаж е медицинският персонал, ангажиран с лечението и проследяването на пациентите. За тях са осигурени 1000 защитни костюма.
 
"Той ще спи там и няма да се прибира", уточни проф. Плочев.
 
В клиниката има излоран асансьор за пациентите и персонала, както и за дезинфекция на боклука.
 
В централната сграда на ВМА болни няма да влизат. Там ще се прави само консултация с други специалисти, при това по скайп. Контактът с близките също ще е по скайп. По електронен път ще се пращат и резултатите. Няма да има контакт с други лекари, увери Плочев.
 
На всички изолирани със симптоми се прави втори тест, ако първият е отрицателен.
 
Иначе 35 000 души са пристигнали вчера в България през граничните пунктове. От вчера до днес са изработени листове с въпроси, на които всички пристигащи от чужбина трябва да отговарят. С тях те дават информация къде и колко време са били, както и телефони за контакт на личния си лекар.
 
"Тази информация ще се съхранява в Министерство на здравеопазването, за да може да се проследи, ако се появи заболяване", обясни ген. Мутафчийски на брифинг по-късно, на който даде информация за свършеното до момента от националния щаб срещу коронавируса.
 
На всеки пристигащ се раздават и брошури с подробна информация какви действия с предприемат в случай на проявени симптоми, които може да са свързани с коронавирус. Брошурите са преведени на английски, френски, немски и руски език, така че и пристигащите чужденци да могат да бъдат ориентирани. Там е посочен и телефонен номер за връзка с РЗИ, където чужденците могат да се обаждат при съмнителни симптоми, тъй като те нямат лични лекари тук. Това важи и за българските граждани, които нямат джипи.
 
Освен термокамерите, по възловите сухопътни линии, основно на юг и запад, има изпратени и медицински екипи, които да проследяват пристигащите.
 
Горещата линия за въпроси свързани с коронавируса ще стане денонощна, обясни още ген. Мутафчийски.
 
За момента няма нито един български гражданин заразен с коронавирус, категоричен бе той, но допълни, че при нужда, от "Пирогов" ще предоставят изолирана сграда с 40 легла, за приемане на болни и карантинни. Това ще е Клиниката по токсикология.
 
За момента са отменени само военните мероприятия на закрито по случай 3 март, а именно ден на отворените врати във Военно историческия музей и концертът на духовния оркестър.
 
 
Националният щаб срещу коронавируса ще се събира всеки ден, а всяка сутрин в 8 часа, ще се дава брифинг с актуална информация и предприето действия. Щабът ще се събере днес в 2 часа за обсъждане на актуалната ситуация и проблеми. Един от въпросите, който ще обсъждат е дали да препоръчват на туроператорските агенции да ограничат организирането на екскурзии към проблемните страни.
Етикети: коронавирус
Делян Пеевски в Народното събрание
19:56 | 03 Април 2020 г.

Поредното дарение на депутата Делян Пеевски е 13 а...

19:56 | 03 Април 2020 г.
13 апарата за обдишване на обща стойност 468 000 лева е поредното дарение на депутата Делян Пеевски. Апарати получават болниците&nbs...
19:29 | 03 Април 2020 г.

Очаквайте на живо по Канал 3: Представят новата ин...

19:29 | 03 Април 2020 г.
На 4 април от 11:00 часа ще бъде изнесен официален брифинг от Министерски съвет, на който ще бъде представена новата национална система з...
17:49 | 03 Април 2020 г.

ГЕРБ-Видин дари защитни средства на МБАЛ „Св.Петка...

17:49 | 03 Април 2020 г.
Депутатът Владимир Тошев, общинското ръководство и съветници от ГЕРБ-Видин дариха защитни средства от най-висок клас на МБАЛ „Св.Пе...
17:45 | 03 Април 2020 г.

Техномаркет дарява 100 000 лв. за борбата с корона...

17:45 | 03 Април 2020 г.
Техномаркет България ЕАД преведе 100 000 лв. по сметката на Министерство на здравеопазването за подпомагане дейността на лечебните заведе...
17:07 | 03 Април 2020 г.

Върховен съдия е с положителна проба за COVID-19

17:07 | 03 Април 2020 г.
Съдия от Върховния административен съд е дал положителна проба за коронавируса, съобщават от пресслужбата на съда. Той е добре и е е ...
15:05 | 03 Април 2020 г.

Общински съветници от ГЕРБ дариха защитни средства...

15:05 | 03 Април 2020 г.
  Общиските съветници от ГЕРБ-Самоков Александър Кроснев, Васил Благоев, Ваньо Тодоров, Емилия Атанасова, Евгения Коцова, Миролю...