Варна влиза в 21 век, ще прави велоалеи

Общината иска съществуващите 2 км да ги направи 20

Варна се модернизира с велоалеи
Източник: БГНЕС

Варна се модернизира с велоалеи

Варна се готви да влезе в новия век с проекта за интегриран градски транспорт. В него сериозно е застъпено строителството на велоалеи. В момента морската столица е силно изостанала в това отношение. Там общата дължина на волотрасето в момента е 1,8 км - едната алея е само няколко стонин метра и тръгва от часовника до общината и стига до стария ресторант "Нептун". А другата е от доста по-стари времена и е в края на града. 

Интегриран транспорт за по-чист въздух

Днес местната управи са е поставила амбициозна задача - с нови няколко трасета, с обща дължина от 16 километра, тя иска да се нареди до градове със сериозни традиции в това отношение като Барселона, Париж, Амстердам и Лондон, където карането на колело е издигнато в култ.

Три основни трасета ще обхванат целия град

Проектът за Интегриран градски транспорт на Варна предвижда да се направят три основни трасета с обща дължина 14,5 км, както и две връзки със съществуващите алеи от 1,8 км. След приключването на проекта велоалеите ще свързват основните части на града с центъра. Едната алея ще е с дължина 7,905 км ие ще свързва кв. "Владиславово" със съществуващата велосипедна алея северозападно от община Варна. Трасето минава по бул. "Св. Елена" и ул. "Асен Разцветников" - през кварталите "Владиславово" и "Кайсиева градина", по бул. "Цар Освободител", по бул. "Ян Хунияди" и по бул. "Сливница.

Втората ще е с дължина от 3,465 км. Тя ще свързва бул. “Република” с катедралния храм "Св. Успение Богородично". Трасето й ще минава по бул. "Владислав Варненчик" покрай централния гробищен парк, автогара Варна и Кръглата банка.

Третата е предвидена да е с дължина от 3,082 км и да свързва съществуващата велосипедна алея в централната част на града с Техническия университет. Нейното трасе ще минава по бул. "Осми приморски полк" покрай стадион "Черно море" и стадион "Варна" до Техническия университет и Университетската болница.

Допълнително се предвижда изграждането на велосипедна алея с дължина от 1,622 км, която да съществуващото трасе с гимназиите на "Почивка", както и допълнителна алея с дължина от 260 м, което да свърже трасетата по ул. "Георги Бенковски".

Паркинг

Предвижда се поставянето на 50 съоръжения за безплатно паркиране на велосипеди, всяко с 8 до 12 места, както и указателни табла, показващи маршрута на велоалеята. С тези инвестиции, според общината, ще се създадат необходимите условия за практикуване на колоезденето в града като алтернативен, природосъобразен и здравословен начин на придвижване транспорт. Всички нововъведения ще променят лицето на град Варна, ще допринесат за европейския облик на града и ще повишат качеството на живот на гражданите на морската столица.

Една идея от нета

Алея в Париж

Това е снимка на велоалея в Париж. Просто забележете разликите. Имате един основен булевард, който е разделен на две. В едното платно карат колите, а в другото автобусите и велосипедистите. Логиката е повече от поста - искаш да си караш колата сам и не ти пука, че останалите не могат да дишат, добре, но стой на тясно. Бързаш - качи се в рейса, разписанието му ти гарантира навременно пристигане или яхай колелото.

Етикети: Варна , велосипед
09:42 | 18 Октомври 2019 г.

България се покланя пред маестро Милчо Левиев в за...

09:42 | 18 Октомври 2019 г.
Днес ще се състои поклонението пред големия музикант Милчо Левиев (1937-2019 г.). То започва от 11:00 часа във фоайето на зала "Бълг...
Продължава битката за живота на Стефан Данаилов
09:34 | 18 Октомври 2019 г.

Продължава битката за живота на Стефан Данаилов

09:34 | 18 Октомври 2019 г.
Продължава битката за живота на филмовата легенда Стефан Данаилов. Все още лекарите от ВМА не съобщават официално подробности за лечениет...
09:19 | 18 Октомври 2019 г.

Страшен пожар в жилище в зона Б-5 в София (ВИДЕО)

09:19 | 18 Октомври 2019 г.
Голям пожар избухна в апартамент на последния етаж на блок 12 блок в софийската Зона Б-5 в квартал "Сердика", видя репортер на ...
Мушици нападнаха Разград, хората не могат да дишат
08:58 | 18 Октомври 2019 г.

Мушици нападнаха Разград, хората не могат да дишат

08:58 | 18 Октомври 2019 г.
Нашествие от мушици в Разград. Заради напастта хората се оплакват, че не могат да дишат и не могат да проветряват домовете си. Мушиците п...
Жена прекара 6 часа завързана за скенер в Павликени
08:41 | 18 Октомври 2019 г.

Жена прекара 6 часа завързана за скенер в Павликен...

08:41 | 18 Октомври 2019 г.
70-годишна жена прекара 6 часа завързана за скенера и заключена в кабинета в болницата в Павликени. За изключително нелепия случай съобщи...
И днес август е октомври! Oбявен е код \
06:55 | 18 Октомври 2019 г.

И днес октомври е август! Oбявен е код "лято"

06:55 | 18 Октомври 2019 г.
През деня ще е предимно слънчево с максималните температури между 22° и 27°, в София – около 24°. Сутринта на места...