Медийната война продължава! Васил Иванов и Дарина Сарелска се заплашват със съд

Репортери на Нова блокираха профилите си във Facebok, тролели ги

Медийната война заради обвиненията на журналиста от Нова Васил Иванов продължава. Тази вечер директорът на новините Дарина Сарелска, която бе обвинена от Иванов, че налага цензура в медията и разследващият журналист радмениха постове в социалната мрежа, с които се плашат със съд.

След скандалната пресконференция на Иванов и Слави Трифонов, чието предаване пък бе свалено от БТВ, Сарелска написа:

"Давам си сметка, че развенчавам един образ, който за публиката е символ на смела журналистика. И да, имам вина, че не го направих по-рано. И аз първоначално бях респектирана от миналото на човека Васил и си затворих очите за настоящето. Поне едното. Защото Васил има своите качества като репортер и вярвах, че можем да работим при спазването на професионални стандарти, с ясни и открити процедури, по правилата на журналистическата професия. Сгреших и за това нося отговорност. Страшното е, и затова трябва да се говори, че в професията ни има много фигури, които са журналисти "отвън", но отвътре са развалина от зависимости.

Това е подмяна, която отблъсква останалите журналисти, а мен ме изцапа. Няма как да имаме претенции да посочваме кривиците навън, без да погледнем гредата в собственото си око. Сега по същество. Не съм спирала разследвания на Васил Иванов. Той имаше проблем с редакционната процедура­ решенията се вземат на открито обсъждане, с ясни участници­ Генка Шикерова, Васил Иванов, Марин Николов, техния сътрудник, продуцента, ангажиран с предаването – Марина Цекова-Ненчева, и аз. 

Да, имала съм съмнения в журналистическия морал на Васил. Не мога да ги докажа, затова не съм пристъпила към други действия. Въпреки цялото уважение на всички ни към неговите постижения в миналото, професионалните ни разминавания са идвали от различия за начина на работа - събиране на факти, документи, позиции, даване на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценка на предложените теми според актуалност и обществена значимост.  В част от тези задължителни журналистически процеси с Васил говорехме буквално на различни езици ­ аз наричам подготовката за разследване “събиране и проверка на информация”, той го наричаше “ушиване”. За някои случаи казваше от самото начало, че идва с готов, „ушит” материал.

Лъжа е, че негови разследвания са спирани под външно влияние. Част от предлаганите теми не са били одобрявани. Една от отказаните теми например беше предложение за разследване срещу кмет, в което данните бяха подготвени и предоставени наготово отвън - СРС­та, записи, изнесени по явно незаконен начин и предоставени в съответната папка. Такива папки отказвах. Защото вярвам, че едно журналистическо разследване трябва да е инициирано от журналиста, а не медията да е просто пощенска кутия.  Да реша дали една тема да мине или не, как да се разработи и достатъчно издържана журналистически ли е, е част от работата ми като ръководител на новинарския отдел. 

Продуцентът, който в последните месеци работеше с Васил може да взима същите решения. И това е нормален процес в журналистическата професия, а не цензура. А цензурата е много сериозен и чувствителен проблем и аз се отнасям сериозно към него. Затова не приемам така да се обезценява темата.  Да кажем какво е цензура – намеса на друга власт в медиите, които по дефиниця са независими. За да упражня цензура на свой колега, значи някой от властта да се обади и да поиска нещо да не се излъчи. Никога аз не съм получавала обаждания за разследвания на Васил. Във вземането на решения за негови разследвания, разбира се, съм участвала. Това работя. 

Лъжа е, че съм разговаряла с обекти на разследвания на Васил. Никога, нито по телефона, нито в жив контакт, съм обсъждала професионални теми със засегнати лица. Случаят, за който Васил твърди, че има намеса от моя страна, е за кмета на Неделино. Човек, с когото не съм говорила никога никога-нито по телефона, нито на живо. Разследването за кмета бе излъчено 37 пъти в рамките на една година във всички актуални предавания на Нова тв, за които аз отговарям. А как "свободният журналист" борави толкова фриволно с информация от службите, и я изопачава, е друг въпрос, който ще обсъдя с него в съда. 

Ще съдя Васил Иванов за клевета, че е цензуриран от мен. Това е лъжа, която петни името ми. Има факти, които опровергават и друга неистина. След местните избри 2015та година под мое ръководство по Нова Телевизия са излъчени разследвания за злоупотреби в община Девня на Васил Иванов, разследване за цената на спирките в Столична община на Марин Николов, както и разследване за приюта за бездомни кучета, отново в София, пак на Марин. 

Разбира се, като във всяко активно мероприятие, и в това има малко истина. Истината е, че и аз като всеки човек, имам роднини.

Братът на мъжа, с когото живея, беше избран за депутат от ГЕРБ в 44 НС, а преди това беше областен управител на гр. Смолян. Никога не съм правила професионални компромиси заради брата на мъжа ми и той не е искал това от мен. Но да, аз имам девер, имам роднини и приятели.  Васил има кум в лицето на бивш главен секретар на МВР /б.р - визира Георги Костов/.

Аз репортажи за девера си не съм правила, не са ми предлагани, не съм спирала. Васил за кума си, когото нарича брат ­ да. Това е въпрос на професионални стандарти. И това ясно очертава разликата между нас.  Атаката на Васил въвлече и други колеги покрай записаните от него лични разговори - нерегламентирано, в нарушение на всякави етични, колегиални, професионални, да не говорим за законови норми. Това също описва разликите в нашите стандарти. Надявам се с колегите да продължим работа, както досега, а историята с Васил да намери своя правилен прочит - и в гилдията, и от публиката". 

Васил Иванов реагира веднага и от своя страна обвини Сарелска в лъжа.

„Поредните НАГЛИ ЛЪЖИ на Къртицата Дарина Сарелска! Вижте заглавието, когато отворите статията : "Дарина Сарелска: "Аз репортажи за девера си не съм правила, Васил за кума си - да!

"Моят кум се казва Станислав Богоев. Работи като мияч на автомивка в кв. Борово. Не виждам какви репортажи мога да правя за него. Има ме с него на профила ми във фб на мач на Левски.  НЕ МОГА ДА ПОВРВАМ, ЧЕ ТАЗИ ЖЕНА МОЖЕ ДА РЪСИ НЕПРОВЕРЕНИ ФАКТИ ПО МОЙ АДРЕС.! Всъщност може - тя така работи като директор на "Новини и актуални предавания". Носил съм бил "папки с готови данни и готови срс-та, записи, изнесени явно по незаконен начин и предоставени в съответната папка".  За коя папка и материал става въпрос. НЯМА ТАКАВА ПАПКА. Ако Къртицата Сарелска не посочи - ще я подведа под съдебна онговорност. А аз и тя да се подложим на полигравско изследване!  Аз всички документи, които събирам по дадени случаи ги съхранявам и нося за да ги покажа на оперативка - какво съм събрал и какво имам за някой престъпник. Разследващите журналисти имат различни начини да се сдобиват с документи. Аз това правя от 15 години. Събирам документи за престъпници.  Къртицата също твърди, че съм правил материал за общински злоупотреби в община Девня. Отново НЕИСТИНА.

В община Девня правих материал за председател на общинския съвет, който преди да стане такъв е дължал данъци и наеми като бизнесмен и е прехвърлил фирмата си на клошар. Не познава кмета на Неделино. В подслушваните от ДАНС разговори с кмета ясно личи комуникацията й връзките й с него. Материалите са по делото в съда.

Когато й казах, че знам, че е предавала информация Къртицата пребледня и смотолеви нещо от типа - аз съм от района, знаеш как е.  Спомена и нещо от типа, че девер й си говорил с кмета Беширов. Със Силва Зурлева чухме прокурорката за случая и за това кой е Къртицата. Аз ще застана на детектор на лъжата по всички тези въпроси и на въпроси - изпълнявал ли съм поръчки.  Настоявам Къртицата да стори същото. Къртицата също твърдеше, че не е разпореждала да не се снимат кметове - два ясни записа пуснах. Имам и дълга кореспонденция с Марин Николов по темата - 5 страници в месинджъра на ФБ. Преди тази заповед, имах 15 кмета за година. 

Къртицата Сарелска хвали Марин Николов как работел. Марин дава на всякакви хора, непознати на никой в телевизията скрити камери, за да заснемат едно или друго. Не пита кои са тези хора и какъв е интересът им. Аз винаги на оперативки обяснявам, какъв е сигнала и кой може да е заинтересуван той да излезе. 

По принцип така работят разследващите журналисти и полицията в цял свят - примерно при задържане на наркогрупа в 99 процента от случаите сигнала е от конкурентната група. После обратното и така си задържат наркогрупите.  АЗ ИМАМ ЕМБЛЕМАТИЧНИ ПРИМЕРИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ В КАРИЕРАТА СИ. Последния е когато хванах в издънка и снимах кмета на община Никола Козлево, по сигнал на конкурентна партия. Година по-късно снимах новия кмет(който беше подал сигнала за предишния) и също разкрих безобразията му. Сигналът за новия кмет съответно дойде от стария кмет.  Така се работи. Няма Бог Тангра да ти казва къде, какво и кой кмет или управник върши из страната”.

Междувременно част от репортерите на Нова, които взеха участие в скандала, затвориха профилите си в социалната мрежа. Генка Шикерова, която подкрепи Сарелска, обяви, че ограничава достъпа до своята стена, защото я "тролят". Под коментара на Генка имаше поредица от негативни коментари и дори обиди. 

11:53 | 24 Май 2018 г.

Йотова: 24 май е празник, който не позволява да им...

11:53 | 24 Май 2018 г.
24 май е празник, който не позволява да има деление на хората, на гражданите на България, защото България се роди от словото и от книжнин...
11:48 | 24 Май 2018 г.

Фандъкова: Всеки 24 май празнуваме възраждането на...

11:48 | 24 Май 2018 г.
Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще....
10:49 | 24 Май 2018 г.

НА ЖИВО по Канал 3: Шествия по повод 24 май

10:49 | 24 Май 2018 г.
Множество програми и церемонии по повод 24 май в столицата днес. Очаква се президентът Румен Радев и столичният кмет Йорданка Фандъкова д...
10:23 | 24 Май 2018 г.

Красимир Вълчев: Имаме ангажимента да увеличаваме ...

10:23 | 24 Май 2018 г.
Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите. Вие сте тези, к...
09:30 | 24 Май 2018 г.

Очакват ни облаци, дъжд и гръмотевици

09:30 | 24 Май 2018 г.
Облачността в Западна България ще е по-често значителна. Това сочи прогнозата за времето на НИМХ-БАН. Главно там ще има превалявания, при...
ж
09:00 | 24 Май 2018 г.

Промени в движението заради шествието за 24 май

09:00 | 24 Май 2018 г.
Тържественото шествие по повод деня на славянската писменост днес променя движението в София. Забранява се престоят и паркирането до ...

гледай на живо

24.05.2018
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Tоп шоп
 • 15:30
  Всеки следобед