Ивайло Московски: Всички возила за обществен превоз ще се оборудват с колани и камери до месеци

Водачите ни спазват ограниченията в Сърбия или Гърция, но не и у нас, констатира транспортният министър

Ивайло Московски: Всички возила за обществен превоз ще се оборудват с колани и камери до месеци
Източник: Канал 3

Ивайло Московски: Всички возила за обществен превоз ще се оборудват с колани и камери до месеци

Призоваваме да се спазват правилата и българските водачи да се държат така, както когато излизат от България, защото в Сърбия или Гърция започват да спазват ограниченията, но в България нещата изглеждат по съвсем друг начин. Такъв призив отправи министърът на транспорта Ивайло Московски след спешното заседание в МС, свикано от премиера Бойко Борисов по повод трагичните катастрофи по пътищата от последните дни.
 
"Ще бъдем безкомпромисни към водачи или събития, които могат да доведат до такива произшествия. От Автомобилна администрация ще задължим с наредби всички ППС за обществен превоз да си оборудват возилата с камери, които записват в реално време цялата пътна обстановка и съответно да бъдат от голяма полза на колегите от МВР.  Те са една своеобразна черна кутия за външната обстановка.
 
На второ място като техническа препоръка счетохме че е важно условие, без значение на годинините на возилото, да бъде оборудвано с колани.
 
За съжаление грешки на водачите, според нас, са основните причини за тези трагедии. Което пак означава, че ще направим преглед на цялата система за подготовка на водачите, които в повечето случаи са били опитни водачи.
 
Но ако дори един добър водач с квалификация преживее заболяване, системата няма механизъм, който да отчита това. Там ще се опитаме да направим тази връзка, за да бъде адекватно отчетено това.
 
На следващ етап сме убедени, че като говорим за обществен превоз, наясно сме, че на ниво градски транспор няма как да е без правостоящи, няма как да задължим маршрутките, например, да бъдат ограничени по този начин, но това ще бъде посоката, дори да създаде дискомфорт на превозвачите - човешкият живот трябва да бъде съхранен. "
 
На въпрос кога може да се очаква всички места във возилата от обществения превоз да бъдат оборудвани с колани, министър Московски отговори: "Казах в най-кратки срокове, предстои с Автомобилна администрация да преценим какви са сроковете, предполагам, че ще бъдат преоборудвани за няколко месеца, някои са оборудвани.
 
По-новите автобуси имат от производител оборудвани седалки. Срокът ще е няколко месеца. Искрено вярвам  да успеем тази промяна и наредбата да мине за няколко месеца."
 

 

Затварят тунела на АМ Люлин в посока София, вадят катастрофирал от колата му
17:06 | 16 Октомври 2018 г.

Приключват ремонтите по АМ "Люлин"

17:06 | 16 Октомври 2018 г.
Ремонтните дейности на АМ „Люлин“ ще приключат на 22 октомври, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството...
16:53 | 16 Октомври 2018 г.

Организират посрещането на Северин в социалните мр...

16:53 | 16 Октомври 2018 г.
Група „Да посрещнем Северин“ бе създадена във Фейсбук. "Здравейте. Ромчето Северин се връща в България. Нека го поср...
14:09 | 16 Октомври 2018 г.

Младеж и момиче са невредими при лупинг след излит...

14:09 | 16 Октомври 2018 г.
Подпийнал младеж от Сарафово на не повече от 20 години излетя с колата си при големия ляв от кв. Сарафово към Бургас, преди аутлет-център...
12:40 | 16 Октомври 2018 г.

Пожар погуби възрастно семейство в къщата им в хас...

12:40 | 16 Октомври 2018 г.
Възрастно семейство - мъж на 80 г. и 78-годишната му съпруга, е загинало при пожар в къща в село Славяново, съобщиха от пресцентъра ...
11:53 | 16 Октомври 2018 г.

Мъж загина на място след скок от 10-ия етаж на УМБ...

11:53 | 16 Октомври 2018 г.
58-годишен мъж загина тази сутрин в двора на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив след като скочи от 10-ия етаж на болницата о...
11:09 | 16 Октомври 2018 г.

Шофьор на ученически бус почина зад волана в Кюсте...

11:09 | 16 Октомври 2018 г.
54-годишен шофьор почина зад волана  на ученически микробус в кюстендилското с. Слокощица, но преди това направил всичко възможно, з...

гледай на живо

16.10.2018
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:00
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива